Troll and I – nevšední přátelství
Recenze Troll and I – nevšední přátelství

Troll and I – nevšední přátelství

Milan Votava

Milan Votava

16

Co takhle mít za kamaráda obrovského trolla? No nebyla by to paráda? Podobně přemýšleli i autoři Troll and I. Bohužel, každý den není posvícení...

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Troll and I na mně původně působil dobrým dojmem, zajímavý nápad o spojení malého chlapce a trolla, možnost kooperace a potenciál pro nevšední příběh. Bohužel, mé zvídavé já dostalo velmi tvrdý direkt a to hned po několika málo odehraných minutách. Pořádná facka, jako od trolla a rozčarování se nevytrácelo ani po delším čase, ba naopak. Jednoduše ne vše, co vypadá dobře na papíře, je nakonec dobré i ve skutečnosti a přesně to je i případ Troll and I.

Nehostinné prostředí Skandinávie

Příběh hry začíná v Anglii. Bohatý londýnský milionář si najme lovce Nica, aby mu ze Skandinávie přivezl trolla, živého či mrtvého, na tom nesejde. Nico, společně s dalšími lovci rozpoutá v klidném prostředí Skandinávie doslova peklo na Zemi, což se dotkne i mladého chlapce Otta. Ottova vesnice je vypálena do základů a jeho matka nezvěstná. Právě tehdy, kdy to s chlapcem vypadá opravdu špatně, se objeví troll. Bájná postava, ve kterou ani samotný Otto nevěřil, se zničehonic vynoří z lesa a zachrání chlapce před skřety. Ano, v prostřední Skandinávii budete mít co do činění i s nájezdy skřetů, kteří se začali hrnout z puklin v zemi, zřejmě po detonacích a vrtech lovců, pátrající po trollech.

Zmizelá matka, troll, skřeti, lovci no to nezní špatně, avšak opak je pravdou. Příběh je slátaninou, kdy se během chvilky vše scvrkne pouze v likvidování skřetů, lovců a běhání po lese. Absolutně žádné vystupňování příběhu se nekoná a na dějové zvraty rovnou zapomeňte. Tvůrci na začátku představí hlavního záporáka, aby jej poté během celé hry neukázali, a objeví se až na úplném konci. Stejně tak jsem marně doufal ve větší důraz na zajímavé přátelství mezi trollem a malým chlapcem, ale ani tady vývojáři svůj potenciál zcela nevyužili.

Malý chlapec a velká obluda

Spojení troll a malý chlapec je tak „funkční“ pouze z důvodu vzájemné výpomoci. Troll využívá svoji velikost a sílu, zatímco Otto se dostane do malých prostorů a zvládá i základní stealth prvky. Otto dokáže udávat trollovi i jednoduché povely - zůstaň nebo pojď za mnou a občas se může i povozit na jeho hřbetu. Bohužel, hra oplývá naprosto tragickou umělou inteligencí, takže chcete-li využít obou postav naplno, jediným řešením je režim kooperace. Bohužel, ani ten není bez chybičky a po většinu dobu hraní budete, především u trolla, proklínat kameru.

Úroveň umělé inteligence je opravdu zarážející. Nejenom, že lovce nechává v klidu, když se okolo nich začnou vytrácet ostatní souputníci, ale nikterak je neznervózní, ani když doslova překračují mrtvoly. A dojde-li ke střetu mezi lovci a skřety, zapomeňte na to, že byste si počkali, až se navzájem pobijí a poté pouze dorazili, co zbude. Souboje mezi lovci a skřety jsou jednoduše řečeno nekonečné. Podobně ostudné AI jsem neviděl velmi dlouho.

Všechno špatně

Troll and I obsahuje i menší náznaky RPG. Ve hře je možné vylepšovat schopnosti vašich dvou svěřenců a také během hraní využijete možnosti craftingu, budete si vyrábět nové zbraně a také speciální oštěpy, jež poté využijete mimo jiné také k ničení zavalených průchodů. Právě v tuto chvíli jsem si uvědomil, jak moc tato hra zaspala dobu. Nikterak k tomu nepřispívá ani obstarožní level design a nepěkné grafické zpracování. K tomu si přidejte bídný dabing, všudy přítomné bugy, zasekávání postav, nezajímavý soubojový systém a máme tu opravdu žalostný titul se všemi neduhy, jaké jen hra může mít.

Troll and I je v tak žalostném stavu, že občas dojde i na chybovou hlášku a hra jednoduše spadne. Jindy vynechává zvuk a dabing a jednou se mi dokonce rozklepal celý obraz a hru jsem musel restartovat. Upřímně řečeno lituji všech, kteří se na hru těšili a ještě víc je mi líto hráčů, kteří za tento titul něco zaplatili. Nutno podotknout, že hra se rozhodně neprodává jako budgetový titul - na PS Store zaplatíte 1499 Kč (49,99€ na Steamu).

Když jsem poprvé slyšel o titulu Troll and I, neskrýval jsem nadšení. Těšil jsem se na zajímavou hru od menšího studia, hezký příběh a využití kooperace. Bohužel, ze hry se nakonec vyklubal zcela podprůměrný titul. Hra, Troll and I, zaostává snad ve všech směrech a nebojím se ji označit za jasného adepta na nejhorší hru roku.

Troll and I – nevšední přátelství

Verdikt

Zcela promrhaný potenciál a zastaralé ve všech směrech. Raději se nechat sežrat trollem, než znovu hrát Troll and I.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nápad nevšedního přátelství
možnost kooperace
všechno ostatní
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama