Videogames war
Blogy čtenářů Článek Videogames war

Videogames war

Ctirad Kolaja

Ctirad Kolaja

V poslední době se čím dál častěji po internetu rozšiřují diskuze, ve kterých vedou majitelé PC a konzolí diskuzi o tom, že konzole brzdí vývoj…

Reklama

V poslední době se čím dál častěji po internetu rozšiřují diskuze, ve kterých vedou majitelé PC a konzolí diskuzi o tom, že konzole brzdí vývoj herního průmyslu. Rozhodl jsem se tedy podělit o svůj názor z širokou hráčskou veřejností. V tomto článku se zaměřuji na srovnání PC, PS3 a XBOXu 360 (v průběhu článku jsem je několikrát označil jednotně jako konzole).

 

Nejětší problém při samotném srovnání je ten, že konzole a PC jsou úplně odlišné stroje, každý s jinou vlastností a architekturou. Konzole jsou svým konceptem uzavřená platforma, z toho vyplívají rozdílné možnosti oproti PC. Kromě hraní her, je můžete využívat k prohlížení fotek, pouštění filmů, přehrávaní hudby a prohlížení internetu. Opakuji jen k prohlížení, nemůžete si stáhnout žádný program či hru. Dále jsou konzole odlišné tím, že si je nemůžete nijak upravovat. Žádná výměna HW se zde nekoná, protože k těmto strojům můžete připojit jen zařízené autorizovné výrobcem. Což jsou v dnešní době jen ovládací periferie jako volanty či reproduktory a jiná podobná zarízení.

 

Kdežto PC je otevřená platforma. Každý den se objevuje nový a lepší HW. Z toho vyplývá, že si např. jeden rok koupíte grafickou kartu a další rok, opět běžíte do obchodu pro novou. Vývoj prostě nezastavíš. Díky tomu může také růst kvalita her. V tomto bodě mají dnešní PC oproti konzolím navrch. Jinak na PC můžete dělat ty samé věci jako na konzolích, plus další typické věci navíc. Ale z čistě herního hlediska kvalita dnešních PC je o něco dále než kvalita současné generace konzolí. To si nebojme přiznat. Konzole zase mají určitou výhodu ve svém díleckém zpracování a skladovosti. Každý není takový blázen, aby si do obýváku na velkou LCD Tv instaloval svoje PC.

 

 

Otázkou tedy zůstává, k čemu je dnešním herním počítáčům jejich HW náskok? Na rovinu můžeme říct, že k ničemu. Může za to jediná věc a to peníze. Ano, peníze hýbou světem. Zvláště je to patrné v odvětvých, kde se točí opravdu velké množství peněz. A ve videoherním průmyslu se točí takové sumy, o kterých se nám ani nezdá. To má za výsledek, že konzole jsou pořád číslo jedna, pro velké vydavatelské domy, ze kterých mají tyto firmy největší výdělky. Nakonec, každá vydavatelská společnost v herním průymslu je jen obyčejná firma, a každá firma chce co nejvíce vydělávat.

 

V současné době, se tedy Sony ani Microsoftu nevyplatí, vydávat novu generaci konzolí. Ptáte se proč? Podle všeho na tom má vliv současná finační situace zemích celého světa. Je to jen pár měsíců co se celý svět otřepal z tzv. finační krize, kdy krachovala jedna velká banka vedlé druhé. Proč tedy v dnešní, velice nestabilní době vydávat nové konzole, když ty současné se prodávají čím dál tím více? A hry jsou pořád více a více kvalitnější.

 

Také nesmíme zapomenout na čím dál tím více populárnější iPhone od Applu a na jejich službu App store, kde hry stojí kolem dvou dolarů. Samozřejmě, že obsah a kvalita těchto her odpovídá dané ceně. Jenže jak už tušíte, to že jsou tyto hry tak levné a lehce dostupné, má za následek jejich velké prodeje a z toho plynocí velké zisky. Díký tomu jsou tyto hry tak populární jak mezi prodejci HW a tak vývojáři. Skupině hráčů, které tyto nenáročné hry kupují, se v dnešní době říká casual hráči. I tihle lidé mají svůj podíl na tom, že součaná generace konzolí je tam kde je. Do této kategorie můžeme zařadit i Nintendo Wii, které podle slov lidí z Nintedna právě cílí na tyto casual hráče. Ty totiž nezájímá ani tak výsledná kvalita her, spíše se u jejich hraní chtějí jen pobavit a k tomu jim relativně levné Nintedo Wii, slouží velice dobře.

 

 

 

Dalším důvodem proč jsou konzole hlavní platforma při tvorbě tzv. multiplatformních titulů je jejich celosvětová rozšířenost. PC, využívaná především ke hraní, jsou podle mého nejvíce až přímo masově rozšířená právě ve střední a východní Evropě, což vůbec neznamá že v jiných koutech světa se to nedějě. Možná je to dáno tím, že v těchto končinách je díky menším výdělkům rozšířené různé nelegální získávaní her, hudby a dalšího k čemuž počítače ze své podstate přímo vybízí . V dnešní internetové době není nic jedndoušího než si danou hru stáhnout. Často ji máte ještě dříve než oficiálně výjde. Ale i zde jsou, jako ve všem, ti hodní a zlý. Hodní PC hráči si hru koupí a zlý si ji jednoduše nelegálně stáhne.

 

Největším problémem, že tito zlý hráči co nelegálně stahují jak divý, převažují nad těmi poctivými co si hry kupují. A jsem na začátku problému a tím jsou opět peníze. Na co vydávat hry na zařízení, které neprofituje tak jako jiné. Konzole mají výhodu v tom, že nelegální získávání her na nich není tak rozšířené jako na PC. Ano, i na konzolích se to děje, ale né v tkové míře. Je to dáno tím, že konzole je svým způsobem sama sebou hlídana. Především mám na mysli, že vám konzole neumužní stáhnou a zpusitm žadnou neautorizvanou hru. Na to, abyste tak mohli učinit si musíte pořídit další přídavná zařízení. U nich bývá problém z jejich instalací. Pokud se vám to nepodaří a konzole se vám zničí, nikdo vám už peníze nevrátí a každý si asi rozmyslí nákup těchto věciček. Navíc výrobci konzolí se tato zařízení snaží všemožně elimonovat. Kdežto PC nemá jednoho výrobce a tak tato práce zůstává na vydavatelých her, kteří musí najít prostředky jak tyto ilegální hráče potrestat.

 

Navíc je krajeně nepohodlné něco kupovat navíc, jen kvůli tomu, abyste uštřily peníze. Navíc nemáte nikdy záruku, že to pro vás bude opravdu výhodné. Podle mě je jednoduší počkat, až se vámi vybrané hry slevní. Ať už je to tím, nebo něčím dalším, tak podle řeči čísel, která se nikdy nemýlí, máte největší jistotu zisku tím, že svou hru vydáte na konzolích. Stačí se podívat na žebříček 50 nejprodávanějších her v letošním roce na stránkáh vgchartz.com. Nejlépe prodávanými PC hrami jsou World of Warcraft: Cataclysm na 25. místě s 2,762,475 prodaných kusů a StarCraft: Wings of Liberty 2 s 2,734,981 prodaných kusů. Jinak jsou to samé hry na Nintedndo Wii, PS3 a XBOX 360.

 

Dalším velkým plusem konzolí je jejich rozšířenost na nejsilnějších světových trzích jako je USA, západní Evropa a Japonsko. Většina hráčů v těchto koutech hraje hry především na konzolích. Díky tomu je zde potenciálně větší kupní síla, což následně přiláká velké vydavatlské domy. Někteří zašli tak daleko, že své hry výdávají pouze jen na konzole. Nemyslím tím teď first party studia, ale třeba takové Rockstar. Ti svůj aktuální hit Red Dead Redemption vydali zatím pouze jen PS3 a XBOX 360 a dodnes se o PC verzi této hry jenom mlčí. Dalším příkladem je třeba Ubisoft. Ten poslední dílý Assassin's Creed vydal nejdříve na konzole a až po nějakém čase také na PC.

 

 

 

Ať se vám to líbí nebo ne, tak konzole generují opravdu velké zisky z prodeje her. Díky tomu jsou hlavní platformou při jejich vývoji. Nastává tedy otázka proč nevydat další genraci konzolí, když ty současné podle slov spousta lidí z herního průmyslu už nemají co nabídnout? Podle výrobců konzolí a jejich postoji, pochopíte, že nemají důvod rušit něco co vydělává velký balík peněz. Navíc podle slov některých zainteresovaných osob, není v dnešní době na trhu taková nabídka HW, která by zaručila velký technologický skok v kvalitě her, jakým je přechod třeba z PS2 na PS3. Spíš se více rozšíří 3D, pohybové ovládaní a mírně se zvýší kvalita her plynoucí z výkonějšího HW.

 

Konzole mají také tu výhodu, že za jejich výrobou stojí jen jediná firma. Z toho plyne, že tato firma může vyvíjet nové a nové věci a tím zvyšovat jejich životnost, protože má zaručen jejich prodej. Zde mám na mysli v dnešní době čím dál tím více oblíbenější pohybové ovládaní her. Jako příklad uvedu Sony a jejich PS Move ovladač. Japonci si můžou dovolit investovat velké peníze do jeho vývoje, protože ví, na čem budou lidé tento ovladač používat. Kdežto na PC tohle udělat nemůžete, protože nevíte kdo má jak výkoný stroj. Díky tomu opět PC unikají peníze z prodeje těchto zařízení a her, které tyto ovladače vužívají. Možná se to s v současnoti, zdá jako malá částka, ale časem může narůst do obřích rozměrů.

 

PC a konzole budou mezi sebou vždy bojovat o peníze zákazníků. Ve prospěch konzolí mluví jejich uzavřenost, lepší propagace od výrobců, jistota prodeje her. PC má zase navrch ve vývoji HW a z toho plynoucí větší kvality her, proti zase mluví malé finační zisky pro vydavatele her. Je jen na vás co vám více vyhovuje. Vždycky se ale především bude jednat o peníze a o to, ze ketré platformy jich jako výrobce získáte co nejvíc. S tím mi hráči boužel nic neuděláme.

 

Dodatek: V tomto článku jsem prezentoval jen svůj názor. Je mi jasné, že spousta lidí má k této problematice svůj postoj. Tímto vás prosím, abyste svůj názor uvedli do komentářů, které najdete níže. Není nic lepšího než plodná a smyslupná dískuze! Ještě bych chtěl dodat, že jsem se zaměřil pouze na srovnání HD konzolí s PC a vynechal jsem jejich pohybové ovladače, které jsou na trhu zatím jen chvilku a je tak těžké odhadnout do jaké míry můžou videoherní průmysl ovlivnit.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama