Vybíráme grafickou kartu do herního PC (2/3)
Blogy čtenářů Článek Vybíráme grafickou kartu do herního PC (2/3)

Vybíráme grafickou kartu do herního PC (2/3)

Radek :)

Radek :)

V následujícíh řádcích bych rád dal několik rad, na co si dát při výběru grafické karty pozor.

Reklama

V následujícíh řádcích bych rád dal několik rad, na co si dát při výběru grafické karty pozor.

 

Jak zjistím, která grafická karta je výkonnější?

V 90% případů platí - čím vyšší číslo čipu, tím je grafická karta výkonnější. Ideální je najít si webu výsledky benchmarků a vybírat podle toho. V každé cenové relaci se pohybují 2-4 čipové sady.

 

 

 

Dáme konkrétní příklad. nVidia už několik let pojmenováva své grafické karty GTX+trojciferné číslo. Poslední vydané novinky josu GTX760,GTX770,GTX780, všechny začínají na 7, tohle číslo označuje generaci a druhému dvojčíšlí budeme říkat "výkonnostní model".

 

Tj. karta GTX760 je stejný výkonnostní model jako GTX660 (u obou je poslední dvojčíslí "60"), je však o jednu řadu novější. Logicky, inovací technologií výkony stejných výkonnostních modelů rostou. Tj. GTX660 je méně výkoná než GTX760. V posledních letech platí, že se nová verze výkonnostního modelu zvětší svůj výkon na výkon výkonnostnějšího modelu předchozí generace. Tzn. GTX760 má zhruba stejný výkon jako GTX670, GTX770 jako GTX680.

 

 

 

U AMD je vše obdobné. Momentální generace rovněž začíná na číslovku 7, další číslovka označuje opět výkonostní model, další dvě označují rozsah aktivace jádra.

 

Například karta s čipem AMD 7870 by měla být stejná jako karta AMD 7850, s tím, že první má aktivovaný větší kus jádra.

 

Pro úplné pochopení je ideální shlédnout nějaké e-shopy a benchmarky.

 

Jak vybírat?

 

Máme vybrán čip, co teď? Grafických karet i ve stejné čipové sadě je nepřeberné množství. Musíme si najít nějakou, která vyhovuje.

  1. V dnešní době je škoda koupit grafiku s pouze 1GB paměti, v malých rozlišeních je to ještě na hraně, ve velkých je to už málo. Ideální je dnes 2GB, u velmi výkonných herních karet i více.
  2. Dále bychom si měli dát velký pozor na typ pamětí! Označují se GDDR a číslo (v eshopech se občas setkáme s označením DDR, ale to je chybné, tohle označení se vztahuje na operační paměť RAM). Dnes najdeme hlavně typy GDDR3 a GDDR5, můžeme však najít i GDDR4. Mezi těmito typy jsou ohromné rychlostní rozdíly. GDDR5 je přiblížně 2× rychlejší jak GDDR3. Tudíž si sami můžeme domyslet, jaké škoda, jakou škodu můžeme natropit, tím, že si koupíme o 80 ,- Kč levnější model, s těmito pomalými pamětmi. GDDR4 je rychlostně uprostřed mezi GDDR3 a GDDR5.
  3. Paměti hotovi, nyní vybíráme chlazení. Momentálně patří mezi nejlepší chlazení TwinRazor od MSI a za ním Asus DirectCU. Tohle je však pouze orientační. Kvalita zpracování chlazení u každého výrobce se liší u jednotlivých čipových sad. Dejme tomu, že se Asusu vydařilo chlazení u AMD Radeon 7870, u nových nVidií řady 7, se však absolutně nepovedlo. Hledejte tedy aktuální recenze a review jednotlivých chlazení na čipových sadách a poté se rozhodnětě.
  4. Šířka sběrnice už je v dnešní době většinou standartně dostatečná. Přesto však kontrolujte, jestli náhodou vámi vybranný model nemá oproti ostatním úzkou sběrnici. Sběrnice funguje jako sběrný pás, pokud je příliš malá, zdržuje to paměti i grafický čip od jejich práce a výrazně snižuje efektivitu.
  5. Takty. Takty pamětí a jádra jsou vlastně dány už samotným jádrem. Někteří výrobci si však nechají takty mírně zvýšit, aby jejich karta vypadala papírově lepší. Vyšší tovární takty u karty znamenají většinou plus a ne minus. V každém případě jde o malichernost, proto nejdříve řeště první 4 body.

 

V další kapitole si dáme konkrétní typy na grafické karty v určitých cennových relací a objasníme si proč  .

 

Radagabi.

    Reklama
    Reklama

    Uživatelský článek

    Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

    Komentáře

    Nejsi přihlášený(á)

    Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

    Rychlé přihlášení přes:

    Google Seznam Discord Discord
    Reklama
    Reklama