Vybíráme grafickou kartu do herního PC (3/3)
Blogy čtenářů Článek Vybíráme grafickou kartu do herního PC (3/3)

Vybíráme grafickou kartu do herního PC (3/3)

Radek :)

Radek :)

V minulých článcích jsme si dali základní typy, vysvětlili důležité údaje a objasnili na co si dát pozor při výběru.

Reklama

V minulých článcích jsme si dali základní typy, vysvětlili důležité údaje a objasnili na co si dát pozor při výběru.

 

Herní grafická karta

Bohužel, vše ostatní už je jen o pěnězích. Nevím o žádných, speciálně poruchových kouscích. Kolik dáme do karty, tolik dostaneme výkonu. Základní výběr spočívá v srdci grafické karty, tedy v čipu. Už jsem o tom něco psal ve druhém díle. U AMD se dá za herní považovat karta výkonem alespoň nad úrovní 7730 (tj. výkonností model větší než 700) a u nVidie nad GTX 650 (tj. výkonnostní model nad 50) .

 

Vyjímky grafických čipů

 

AMD FirePro W7000 - lze se s ní setkat jen v některých e-shopech. Jedná se o grafický čip do pracovních stanic, pouze na výpočty. Cena je vysoká a výkon ve hrách není vzhledem k cenně ideální.

 

 

 

AMD - koncovka XT - Nové jádro, výrazně výkonnější, zatím dostupné jen u modelu 7870.

 

nVidia GT vs. GTX - Jedná se pouze o rozdělení. Kartám nad výkonnostní model 50 připadává nVidia na konec "GT" ještě písmenko "X", tedy "GTX" .

 

nVidia koncovka Ti a Ti Boost -  Jedná se o lepší jádra, opět výkonnějších. Platí, že GTX < GTX + Ti < GTX + Ti Boost .

 

nVidia GTX Titan - Jelikož už nVidii nezbylo v segmentu místo (výkonnostní model 80 je nejvyšší a 90 už značí vícejádrovou grafickou kartu (o tom potom ) ), pojmenovala svou novou loď GTX Titan, jenž se stal opravdu titánem. Uchvátí ohromným výpočetním výkonem i ohromnou cenou.

 

 

 

nVidia Quadro - Stejně jako AMD FirePro W7000 se jedná o karty s velkým výpočetním výkonem a menším herním. Tudíž je do herních PC také nevhodná.

 

 

 

SLI a CrossFire

SLI i CrossFire(dále CFX) značí to samé. Jedná se o zapojení více grafických karet na jedné základní desce. Tyhle karty se poté spojí buďto SLI nebo CrossFire "můstkem" a pracují společně. Zní to fantasticky, že? V dnešní době už vše většinou škáluje +- na 100%, takže jediné co potřebujete jsou dvě identické karty, základní deska s více PCI-E sloty a dostatečně výkonný zdroj.

 

Nyní musím zmínit, že CFX i SLI se však stále potýká s efektem zvaným "microstuttering" . Když spolu dvě karty spolupracují, dají sice dohromady místo 35FPS klidně až 70FPS, jenže jak spolu komunikují a navzájem si "říkají", co má dělat ta druhá, vzniká tento efekt. Ve výsledku plyne k tomu, že snímky dochází k vám nerovnoměrně a vzniká LAG . Z části lze tento efekt omezit FPS limiterem, který drží FPS pořád na 30 nebo 60. Potom už je microstuttering méně viditelný, ale stále celkem patrný. Já osobně tedy stojím za tvrzením, že jedna výkonná karta je lepší než dvě středně výkonné.

 

 

 

Některé karty  (GTX690, AMD 7990) mají místo jednoho jádra dvě, jsou tedy dvoujádrové. Tohle řešení se dá rovněž považovat za SLI (nebo CFX) a přináší sebou všechny jeho výhody i nevýhody, tedy až na to, že stačí pouze jeden PCI-E slot.

 

Grafická karta do levného herního PC

Tak, nyní už nám nezbývá, než dám prostor konkrétním tipům.

Cenová hladina : 2000 ,- Kč

Vycházíme z aktuální situace, před pár dny byla vydána nová AMD 7730, jejíž jádro je o pár procent výkonnější než GT640. Jasný favorit do 2000 ,- Kč . Bohužel ještě nevyšly žádné nereferenční verze, takže odkaz na konkrétní kartu ještě nemůžu dát.

 

 

Grafická karta do herního počítače

Cenová hladina : 5000 ,- Kč

V téhle cenové kategorii už lze pořídit velmi dobrou kartu, která zvládá hry v nejvyšších rozlišeních. Na první pohled se zde objevují dva čipy - tedy Radeon 7850 a GTX660 . V herních testech i benchmarcích je GTX660 výrazně lepší, zvolíme tedy tenhle čipset.

MSI TwinFrozr, jasný favorit, patří k nejlepším chlazením, jaké znám. Zvolíme tedy tuto kartu .

 

Grafická karta do profesionálního herního počítače

Cenová hladina : 8000,- Kč

Nyní se už pohybujeme v opravdovém High-Endu. Tady už to nebude s výběrem tak jednoduché. GTX670 vs. GTX760 vs. AMD7950.

Jediná GTX670, která se nám objevuje do 8000 ,- je MSI N670GTX . Na první pohled jde o v podstatě referenční model, tedy chlazení nic moc. Na druhou stranu ušetříme ještě zhruba jeden tisíc.

Karty GTX760 jsou cenově pod hladinou 8000,- a tak si můžeme zvolit tu téměř nejlepší, za mě to je EVGA s 4GB paměti . Druhou variantou je levnější model superclocked , výrobce sám nataktoval kartu na vyšší takty. Mě osobně se zdá lepší o 2GB paměti více + vlastní taktování, než koupit kartu předtaktaktovanou.

U AMD 7950 dle testů vychází nejlépe model od Gigabyte, je tichý a poskytuje velkou možnost přetaktování, přitom je přetaktován už od výrobce.

 

 

Dle mého je nejlepší řešení první jmenovaná EVGA.

Grafická karta do herní mašiny

Cenová hladina : 10000,- Kč

V téhle cenové kategorii se pohybují čipy GTX770,GTX760,GTX670,GTX680 a AMD 7970. Uf, to je čísel.

GTX760 a GTX670 můžeme rovnou vyškrtnout, ty patří do nižší výkonnostní kategorie než ostatní modely a v těchto částkách se pohybují jen jejich vyladěné majstrštiky.

Když výkonnově srovnáme zbývající tři karty vyhrává GTX770, těsně nad AMD 7970, nejhorší volbou je momentálně GTX680 .

Bohužel, varianta MSI Lighting + GTX770 začíná až na 10700 ,- , což je čára přes rozpočet. Zbývá model od Gigabytu a Asusu . Asus má tiché chlazení bez zátěže a velký potenciál pro další přetaktovávání, proti němu hovoří fakt, že je dražší než Gigabyte a v zátěži chladič vyloženě "řve o pomoc". Gigabyte je předtaktovaný od výrobce a není tolik slyšet ani v zátěži ani bez zátěže.

Pro mne je vítězem Gigabyte a pro vás?

 

Grafická karta do herního monstrum

Cenová hladina : 19000,- Kč

Tady není už co řešit, jediný čip je GTX780. Variant je na výběr spousta. Od vodně chlazených, až po starý dobrý Phantom. Nebo můžeme zvolit levnou variantu, kolem 16000,- a zbylé peníze utratit jinde. Já osobně bych asi volil Phantom nebo superpřetaktovanou edici od EVGy.

 

Grafická karta pro superherní monstrum

Cenová hladina : 40000 ,- Kč

Mohli by jsme si ze zajímavosti ukázat, jak vypadá nějaké extrémní řešení. Nejlepší kartou současnosti je GTX Titan, stojí asi 20000. Do 40000 se nám tedy vlezou dva, proč je tedy nedát do SLI? :)

 

 

 

Příště pokračujeme procesory.

 

Radagabi.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama