WATCH_DOGS [Kontroluj svůj svět]
Blogy čtenářů Recenze WATCH_DOGS [Kontroluj svůj svět]

WATCH_DOGS [Kontroluj svůj svět]

Anonymní

Anonymní

Před sedmi lety zrušil Ubisoft vývoj dalšího pokračování Driver série , aby místo toho udělal něco jiného, nové a možná lépe. Vytvořil Watch Dogs,…

Reklama

 

 

Před sedmi lety zrušil Ubisoft vývoj dalšího pokračování Driver série , aby místo toho udělal něco jiného, nové a možná lépe. Vytvořil Watch Dogs, akční adventuru postavenou na nových herních principech , které mění hratelnost od základu. Vývoj hry byl pomalý , platformy přibývaly a spolu s nimi i odklady . Ale to vše proto, aby k nám nakonec přišla hra, která se stala novou konkurencí pro GTA a přinesla desítky hodin zábavy.

 

 

Watch Dogs nabízí standardní styl akčních adventur v otevřeném světě, který ale ochucuje svou speciální tajnou přísadou a to hackování všeho v dosahu.

Dostáváme se totiž do Chicaga blízké budoucnosti , které je kompletně napojeny na jednotný informační a ovládací systém CTOS. Ten zastřešuje přes pět tisíc kamer, semafory , zábrany na cestách, parní potrubí, světla, bankomaty , ale i všechny mobily a počítače v městě napojeny na internet. Vše je pod kontrolou. Všichni jsou monitorování , o všech se ví všechno . Samotný příběh ale nebude o tom, jak něco takového může zneužívat vláda , ale o hackerovi jménem Aiden Pearce , který je na cestě za pomstou a přitom tento systém využívá.

 

Pomsta pomocí Smartphonu

Před rokem byl Aiden označen jako cíl, zemřela přitom jeho neteř a on ví, že to je jeho chyba . Bratr je od nehody zamlklý a jeho sestra chce, aby s tím přestal, ale on nemůže. Vrací se zpět , aby zjistil, co se vlastně stalo , proč se to stalo a kdo za tím stojí . Čeká vás tak intenzivní příběh s postavami , které mají hloubku , své temné stránky a také specifické schopnosti . Nebudou chybět překvapení , zklamání a zrady. Vše v exotickém prostředí digitálních systémů . Bude to drsná , místy náročná, ale hlavně rozmanitá cesta městem, venkovem , temnými sklady , ale i budovami korporaci a jejich tajnými systémy. Celé to doplňuje množství vedlejších misi , digitální výlety do virtuální reality i multiplayer provázaný přímo přes singleplayer.

Vítejte v digitálním městě kde o každém víte všechno

Projetí kampaně potrvá kolem 20 hodin, přičemž ji můžete hrát zcela bez přecházení vedlejších misi a tudíž se plně soustředíte na příběh, vychutnáváte si spád událostí , jakož i postupné učení hackování všeho, co vidíte . Od městských systémů , přes kamery , notebooky až po mobily lidí, o kterých se jen po zaměření dozvíte vše .Díky informacím se zdá hra mnohem hlubší než běžné akční adventury. Vidíte, že každý člověk má své jméno , vlastní problémy , zaměstnání, příjem a také to , že někteří mají nekalé úmysly . Můžete se jim tak napojit na mobil , zjistit poslední zprávy, nebo si poslechnout telefonát a získat tak volitelnou misi. V ní můžete následně zabránit zločinu. Jsou to většinou jednoduché úkoly s dopadením nebo zneškodněním někoho . Vedlejší možnosti ještě doplňuje získávání kontroly nad čtvrtěmi , hacknutí se do kontrolních budov a věží . Překázit tak můžete obchod s lidmi, zbraněmi , likvidujete gangy , hledáte zmizelé osoby, ale i drobnosti jako QR kódy nebo ukryté telefony . K tomu nechybí minihry jako šachy , pití , poker nebo různé hry ve virtuální realitě . Ty zahrnují parkour se sbíráním žetonů, psychedelické skákání na různobarevné květiny, sestřelování zombíků a robotů nebo v jedné proberete i velkého mechanického pavouka. A to vše je jen vedlejší obsah mimo hlavní kampaně.

Samotné mise v kampani jsou rozmanité jak postavením , tak i přístupy a lokalitami. Nechybí tiché pronásledování , hackování , velké přestřelky s různými skupinami , které postupně poznáte , masivní honičky s nepřáteli nebo policií. Dostanete se i do vězení , prohledáte venkov , přijdete na různé party a ocitnete se i v online obchodu se ženami. Do partie postupně dostanete další hackerské postavy z podsvětí Chicaga a potáhnete s nimi proti celému městu vstříc svému cíli, který je ukrytý někde hluboko v digitální pevnosti . Postupně doslova pocítíte, jaké zranitelné je digitalizované město.

Ve městě nechybí obchody s oblečením, restaurace, bary , ale i zastavárny , ve kterých prodáte všechny nalezené a nepotřebné věci nebo koupíte potřebné . Totiž Aiden si dokáže malá elektronická zařízení vyrábět a stačí mu koupit za hrst součástek nebo různé tekutiny a už má připravenou vábičku na nepřátele, bomby nebo granáty . Ty bude doplňovat několik desítek hlavních zbraní , zachycující pistole , útočné pušky , brokovnice a sniperky.

 

Město je vaší zbraní

Většinou však ve hře není používání zbraní nezbytné. Samotné mise v kampani autoři založili na výběru stealth přístupu , hackování a akčního postupu. Částečně si můžete svůj styl vybírat. Můžete se tiše plížit , likvidovat nepřátele od zad nebo pistolí s tlumičem , dostávat se k potřebným lidem a hacknout jejich mobil, abyste získali kód do systému. Dá se však použít i čistě digitální postup , který je velmi dobře propracovaný a díky kterému se nemusíte hnout z místa . Stačí se napojit na jednu kameru a následně hledat další , na které s obrazem přeskočíte a takto postupovat , dokud se nedostanete k potřebné osobě nebo systému. Někdy mají postavy kamery přímo na sobě a pomohou vám tak dostat se hlouběji do systému. Přitom s kamerou můžete hledat i zařízení, která můžete nechat explodovat, nejlepší je, pokud mají bombu vojáci přímo na sobě , případně na nich odpálíte parní potrubí nebo shodíte kontejner z jeřábu . Taktizování se často vyplatí.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/MAgcwNTiLJo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Pokud se vám však používání zbraní líbí, je zde i silová cesta, nachystáte si zbraně , granáty a postupujete vpřed. Je však třeba počítat s tím, že nepřátel je dostatek, volají si posily a někteří z nich jsou i obrnění. Přitom můžete sbírat náboje , nové zbraně, a na koleně si během boje vytvoříte i bomby, až se prostřílite ke svému cíli.K tomu všemu se přidává ještě i minihra s hackovním samotného systému , ve kterém musíte přesměrovat energii a aktivovat sní odemknutí systému. Někdy se do hry zapojí čas , jindy je systém víceúrovňový , ale nikdy ne takový komplikovaný, abyste se zapotili a nedostali až ke svému cíli.

 

 

Everything is connected

Ve Watch Dogs je vše připojeno.Samozřejmě , město je masivní a tak nebudou chybět různá vozidla . Nechovají se však tak přirozeně jako například v GTA a chvíli vám potrvá, než je dostanete do ruky a zvyknete si na jízdní model aut. Na to, že hra vychází z Drivera , je to trochu zklamání a čekal bych zde reálnější fungující systém. Na druhé straně, na ovládání si stačí zvyknout a pak už s vozidly snadno projdete i zácpami, vyhýbáte se vozidlům, přerdriftujete zatáčkami a při honičkách to rovnou spojíte s ovládáním semaforů, vysouvacích překážek nebo i zvedacích mostů. A pokud byste nabourali , nevadí , nic se neděje, vaše vozidlo je překvapivě odolné a vydrží opravdu hodně. Ať už jde o desítky nárazů nebo přímou střelbu . Dalo by se to srovnat s výdrží v GTA V, kde auto stejně jen velmi pomalu začne kouřit a hořet.

Vozidla jsou různé, od slabých malých aut, přes silné a odolné mustangy , rychlé sporťáky , až po náklaďáky, tahače a hasičská auta . Nechybějí ani různé typy motorek, od silničních až po terénní . Všechny můžete vzít přímo z ulice , ale pokud chcete speciální vozidla , můžete si je objednat přes mobil a odemknout si je tam za peníze . Je to zároveň i jediné místo ve hře, kde se dají smysluplně utratit vydělané peníze.

 

Jedinými nesilničních vozidly ve hře jsou lodě. Ty jsou bohužel v kampani a obecně ve hře jen skromně využity. Je to škoda, vzhledem k jejich přepracování a dostatek vodních ploch mohly v kampani hrát i větší roli . V každém případě , nabídnou alespoň velmi působivé výlety mimo města a často pomohou i na útěku před polícií.Polície je totiž ve hře to Nejotravnější , co jste dosud v hrách v otevřeném světě zažili. Když se do vás muži zákona pustí i s helikoptérou , o zábavu máte postaráno. Tehdy zbývá jen zkoušet kombinovat hackování s klíčkováním malými uličkami a případnou změnou auta za rychlejší.Celá hratelnost je doplněna upgradovacím systémem , ve kterém za získané body za hlavní a vedlejší úkoly můžete vylepšit své parametry v každé oblasti - od hackování , přes vytváření zařízení , ježdění, až po boje a zbraně . Vylepšujete svou střelbu , možnosti přístupu do stále dalších systémů , výroby nových typů bomb . Nakonec systému nechybí ani reputace , která určuje, jak na vás lidé reagují . Například když zabíjíte nebo srazíte autem lidí , hodně střílíte na policisty , obyvatelstvo se obrátí proti vám a bude volat policisty hned jak vás uvidí.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/uK4rVD3pCMQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Singleplayer ve Watch Dogs je přímo spojen s multiplayerem a ten není takový, jak ho známe například GTA. Ve hře je prakticky samostatnou částí. Zde dostáváte pozvánky do multiplayerových her ​​přímo ve vašem městě. Stejně se k vám může připojit jiný hráč , nebo vy proberete kontrakt a zapojíte se do hry někoho jiného . Jsou zde jednoduché mise 1 vs 1 , jako hackování , nebo sledování někoho, kde se skrýváte v davu , podobně jako v Assassins Creed módech. Pokud však chcete něco většího, můžete se s přáteli spojit a dát si závody na autech nebo zabojovat v dešifrovacím módě, ve kterém jeden hráč musí získat data a ostatní ho honí. a na konec , jako bonus , je zde CTOS mobile , kde jeden hráč musí přímo ve hře aktivovat kontrolní body , zatímco druhý hráč přes tablet volá policii a posily. Případně, pokud chcete volnou hru , osm hráčů si může užít nádheru digitálního Chicaga společně.

Ta nádhera sice nesází na původní prezentace z roku 2012 a postupné ořezávání ubralo pár efektů, ale město je stále vizuálně kvalitní a minimálně na PC soupeří s módy vylepšeným GTA. Město je rozmanité, nabízí působivé výhledy , jak na betonovou džungli, tak i na přírodu v okolí, doplňuje to změna dne a noci, jakož i různé počasí . Bouře a voda přidávají městu na atmosféře a to i voda kolem města v jezerech a řekách, která je skutečně kvalitní, díky dynamickým vlnám. Destrukce okolí a exploze mají stejný styl.

Lze však napsat že atmosférických efektů v prostředí by nebylo na škodu a mohlo hru posunout do nextgenu jak to autoři plánovali v první prezentaci. Je to škoda, neboť právě s efekty hra problém nemá. Problémy dělají textury, které jsou masivní a autoři rovnou na high detaily chtějí 2GB kartu a na ultra 3GB. Přesto, i na lepších kartách může být viditelné trhání , protože autoři jakoby neprovedly plynulý streaming textur a jejich přesuny mohou pravidelně trhat obrazem.Úplně není doladěné ani ovládání, které má sice stejný základ jako v konkurenčních akčních adventur , jen možná některé detaily autoři až příliš prekombinovali , což pocítíte hlavně na klávesnici.

 

 

Pro výběr zbraní musíte na klávesnici stále držet Tab a následně pracně vybírat v kruhovém menu typ zbraně, abyste si pak ještě mohli z jedné z kategorii vybrat jinou zbraň, nebo přitom vyrábět i nálože. Na gamepadu se to hodí lépe i když ty kombinace jsou někdy zvláštní. Hlavně když vezmeme v úvahu , že všechno hackování provádíte pouze jedním tlačítkem.Autoři však mají plus za zpracování cut scén přímo v enginu, které jsou ve velmi vysoké kvalitě a Rockstar se může jít do Ubisoftu přiučit , jak ve hře zpracovat vážná témata. Scény doplňují kvalitní nasvícení, dobře zahrané scény a scénář stejně nezaostává. Ten je soustředěn na jednu příběhovou linii , neodskakuje do vedlejších úkolů , ani nepřidává omáčku na vyplnění času. Dotváří ho kvalitní digitální laděný soundtrack, ale i víceméně nevýrazná hudební nabídka v rádiích aut, jen s občasnými rozhlasovými komentáři.

WATCH_DOGS [Kontroluj svůj svět]

Verdikt

Celkově Watch Dogs nezklamal. Sice nevyždímá naplno svůj potenciál a ani nenabídl slibovanou grafiku, dodal ale vše, co hra potřebuje. Ubisoftu se podařilo vytvořit velmi kvalitní akční adventuru a přiblížit se ke GTA. Tvůrci si vybrali svůj vlastní styl, ve kterém jsou v některých věcech lepší, ale stále jim zůstává mnoho prvků, které je třeba dotáhnout. Tak či tak si hru naplno užijete. Má příběh , který vás chytí , slušnou hratelnost, ve které můžete kombinovat hackování , stealth ale i čistou akci. Nakonec zde nechybí množství vedlejších a hlavně zábavných činností nebo multiplayer připojen přímo s vaším městem. Možná je škoda jízdního modelu vozidel , který mohl být lepší a přirozenější. V konečném důsledku , Watch Dogs sice není dokonalý, ale více než slušný začátek nové série. Pokračování určitě bude následovat a uvidíme, kam Ubisoft posune sérii příště.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Upgradování postavy
Zajímaví příběh
Hackovaní
Rozmanitost misí v kampani
Velké možnosti ve městě
jízdní model vozidel
Slabá optimalizace enginů
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama