Zaklínač 3: Divoký hon - Srdce z kamene
Zaklínač 3: Divoký hon Recenze Zaklínač 3: Divoký hon - Srdce z kamene

Zaklínač 3: Divoký hon - Srdce z kamene

Martin Cvrček

Martin Cvrček

74

Geralt z Rivie se vrací v prvním placeném rozšíření Zaklínače 3. Stojí ale tohle rozšíření za vaši pozornost a peníze?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Ten čas neuvěřitelně letí. Připadá mi to jako včera, co jsem Zaklínači 3 ve své recenzi s radostí uděloval nejvyšší hodnocení. A přitom je to už několik měsíců. Za tu dobu se hra dočkala šestnácti bezplatných DLC, základních modovacích nástrojů a řady patchů. A teď tu máme první placenou expanzi. Názory na to, jestli říkat Srdcím z kamene datadisk nebo DLC, se poněkud rozchází, proto se budu držet podle celkem neutrálního termínu expanze. Tvůrci ze studia CD Projekt RED kdysi řekli, že kdyby měli dodatečný obsah zpoplatnit, muselo by jít o obsah srovnatelný s datadisky z dob dávno minulých. Jsou Srdce z kamene opravdu takové?

Geraltovy patálie

Jak asi tušíte, příběh Srdcí z kamene se netočí kolem toho, jak si Geralt vychoval psa od štěněte nebo jak trávil týden v novigradském nevěstinci. Vše začíná prostou zakázkou od jistého Olgierda von Everec, který vypadá jako kříženec polského šlechtice s Davidem Backhamem. Cíl zakázky? Zbavit se monstra ve stokách pod Oxenfurtem. Likvidací tohoto monstra pak začíná další zajímavá zápletka, v níž má Geralt o zábavu, kuriózní situace a kontakt s nesprávnými lidmi postaráno.

Příběh expanze rozhodně nezklamal a jeho předností jsou především postavy. Dalo by se říct, že celý děj stojí na čtyřech postavách. Kromě Geralta a Olgierda je to ještě záhadný Gaunter O'Dimm, známý též jako Zrcadelník nebo Skleněný muž, a dobře známá medička Shani. Každá postava má co nabídnout, rozhodně zaujme a kromě toho disponuje skvělým dabingem. Olgierd je na tom například podobně jako Krvavý baron z původní hry a je docela možné, že ho v jeden moment budete nesnášet a vzápětí s ním začnete i trochu soucítit. Shani je pak takovým světlým bodem a především předmětem zájmu na skvěle zpracované svatbě, kam v doprovodu Shani zavítáte. Ve Hře o trůny jsou možná svatby dějištěm největšího neštěstí, ale v Zaklínači jde o zdroj humorných okamžiků a vynikajících dialogů. A svatba je jen jednou z mnoha částí, na které nejspíš hned tak nezapomenete.

Vstříc severovýchodu

Děj přídavku se rozprostírá napříč několika hlavními questy, které přirozeně doplňuje i několik vedlejších úkolů. Kvalita questů je určitě srovnatelná s původní hrou a nenarazil jsem na nic, co by mě vyloženě nebavilo nebo co by působilo jako generický úkol, v jehož případě by mě nemuselo zajímat, co vlastně přesně řeším. Questy vás přitom ve většině případů pošlou do nové lokace. Zapomeňte na zcela novou mapu, ta přijde až s druhou expanzí s názvem O víně a krvi (vyjde v první polovině roku 2016), v tomto případě se musíte spokojit s rozšířením mapy Velenu a Novigradu směrem na severovýchod. Tam najdete nová lidská osídlení i krásné jezero a kromě toho došlo i k využití prázdných částí mapy na severu a na východě.

Pokud vám nestačilo lovení všech těch otazníků, Srdce z kamene vás určitě uspokojí, protože v nových a dříve nevyužitých lokacích nyní najdete další místa zájmu zahrnující opuštěné osady, hnízda příšer, tábory zbojníků a ukryté či hlídané poklady. Nová místa jsou každopádně zpracovaná velmi dobře a věrně dodržují styl a atmosféru původní mapy, takže si mnohdy ani neuvědomíte, že jste právě v nové lokaci. Obával jsem se toho, že tvůrci budou chtít odlišnost původní mapy a nových lokací nějak zdůraznit, ale to se naštěstí nestalo a nová část mapy působí naprosto přirozeným dojmem. Skvělý pocit z nových lokalit kazí jen kuriózní bug, který při jízdě na koni tvoří na mostech jakési neviditelné stěny. Několikrát se mi stalo, že jsem tryskem najel na malý můstek a Klepna najednou začala běhat na místě, načež jsem musel sesednout, popojít trochu dál po mostě pěšky a zase naskočit do sedla a jet dál. Nejde o nijak častý jev, ale přesto může být poměrně otravný.

Jeden z vedlejších questů vás také seznámí s novinkou v podobě slovotepectví. Pod tímto prazvláštním termínem se schovává možnost očarovat vaší výbavu speciálními slovy. Vše funguje poměrně jednoduše. Nejprve musíte za pomoci nemalého množství peněz zprovoznit dílnu runotepce z dalekého Ofieru a následně už jen stačí splašit vhodné glyfy a runové kameny, s nimiž určitý předmět očarujete. Já například díky třem vzácnějším runovým kamenům získal vylepšení ocelového meče, díky němuž se při maximálním zdraví promítá obnova zdraví do uděleného poškození. Tři běžně dostupné glyfy zase stačily k vylepšení zbroje o funkci automatického odrážení šípů. Zprvu je slovotepectví vážně nákladná záležitost a navíc mu musíte obětovat veškeré již použité vylepšení daného předmětu, ale určitě jde o vítanou a zajímavou možnost dalšího vylepšování vámi používané výbavy.

„Pod termínem slovotepectví se schovává možnost očarovat vaší výbavu speciálními slovy.“

Nové cvičné terče

Při plnění nových úkolů se také můžete nezřídka setkat s novými nepřáteli. O rozšíření lidských protivníků se postarali ofierší válečníci a odpadlíci z Řádu planoucí růže, zástup monster zase obohatili pavoukovci nebo divočáci, z nichž by určitě měl radost Asterix s Obelixem. Pokud je vaše postava na dostatečně vysoké úrovni (pro hraní expanze je doporučený alespoň level 30), noví nepřátelé jsou spíše zdržením než skutečnou výzvou. Případně mohou být i zdrojem nové výbavy, která leckdy může najít své využití. Přesto vás dokážou zaměstnat. A kromě toho, výzvu představují bossfighty.

Těch je napříč Srdcím z kamene hned několik a je vidět, že při jejich designu tvůrci používali mozek a zpětnou vazbu hráčů. Účinná likvidace totiž nezřídka vyžaduje svéráznou taktiku a s taktikou, která mohla platit na mnoho bossů v původní hře, moc často nepochodíte. Také si nemyslete, že když začnete Srdce z kamene třeba na levelu 38, na němž jsem začínal i já, tak pro vás budou bossfighty jako procházka růžemi. Není to tak, někdy se můžete zapotit i v případě, že protivníka převyšujete o několik úrovní, což chválím. Celkově jsou bossfighty příjemnou výzvou, která vám nedá nic zadarmo, ale která vás ani nemusí příliš frustrovat.

S ohledem na to, že v bossfightech je vidět vliv zpětné vazby hráčů, mě ale zaráží, že další citlivá záležitost původní hry v podobě příliš častého využívání zaklínačských smyslů zůstala beze změny. Obdobu detektivního módu si užijete i v Srdcích z kamene, a to bohužel víc, než by bylo zdrávo. Původní hře jsem přemíru detektivních pasáží za použití zaklínačských smyslů ještě prominul, tentokrát už mi ale začínala docela vadit. Tohle je jediný herní prvek, kterým jsem se dosyta přejedl díky původní hře, a tak mě nijak netěšilo, že jsem zase musel každou chvíli zírat do země, hledat červené stopy a neustále držet pravé tlačítko myši. Využívání zaklínačských smyslů je zkrátka příliš časté a brzy začne jen zdržovat nebo otravovat.

„S taktikou, která mohla platit na mnoho bossů v původní hře, moc často nepochodíte.“

Gwint je důležitější

Zmíněné neviditelné stěny na mostech a příliš časté využívání zaklínačských smyslů naštěstí považuji za jediné výrazné chyby tohohle přídavku. Výjimečné překlepy v českém překladu nepočítám a drobnější bugy také ne, protože se vážou především k herním prvkům původní hry. A kromě nich jsem se setkal jen s pravidelným pádem v jisté lechtivější scéně. V jednom okamžiku vypověděly ovladače grafické karty službu a hra spadla, což se zjevně děje více lidem. Tenhle problém lze ale naštěstí odstranit snížením grafických detailů. Skoro by se dalo říct, že pro mou grafickou kartu byla ta scéna moc žhavá.

Při zmínce o lechtivé scéně vás možná napadne možnost romance s Shani. Zcela přirozeně k tomu máte možnost, ale je třeba říct, že kočkování s oblíbenou medičkou nemá vliv na romanci v původní hře. Srdce z kamene sice můžete rozehrát samostatně, ale většina hráčů se k expanzi pravděpodobně dostane z uložené pozice z původní hry, do níž je nový obsah integrován. To má za následek, že Srdce z kamene lze hrát v průběhu příběhové linie samotného Zaklínače 3 nebo po jejím konci, a proto by byl vliv událostí z expanze poněkud nežádoucí a technicky stěží proveditelný. Vše, co se stane v příběhu Srdcí z kamene, v něm také zůstane.

Samozřejmě to neplatí o výbavě, získaných zkušenostních bodech a samozřejmě o nových gwintových kartách. Ani na ty tvůrci z CD Projektu nezapomněli a v průběhu expanze můžete získat užitečnější karty s podobiznou nových postav nebo krávu s nulovou hodnotou. Ta se hodí hlavně při výkladu smetí z vašeho balíčku, což umělou inteligenci nezřídka přiměje k výkladu vlastních, už silnějších karet, aby v dalších kolech neměla tolik silných karet.

S Geraltem se člověk nenudí

Expanze Srdce z kamene se tedy rozhodně povedla. Z jistého úhlu pohledu se může zdát, že nového obsahu je příliš málo na to, aby se o ní dalo mluvit jako o datadisku, ale myslím, že poměr ceny a obsahu je důležitější než přesné označení. A ten poměr je víc než uspokojivý. Deset euro je totiž opravdový pakatel s ohledem na to, co všechno v Srdcích z kamene dostanete. Těšit se můžete na kvalitní příběh se zajímavými postavami, na zábavné questy, které vám vydrží na zhruba devět hodin, nebo na povedené rozšíření mapy a novou možnost vylepšení.

Především ale dostanete další příležitost dostat se znovu do kůže Geralta z Rivie a prožít parádní dobrodružství, které je kvalitativně srovnatelné s herní náplní původní hry. A já vám radím, abyste tuhle příležitost nepromarnili. A pokud máte Zaklínače 3 obzvlášť v oblibě, určitě vám radím, abyste se ještě pokusili sehnat limitovanou krabicovou verzi, v níž naleznete především dva balíčky gwintových karet. Tahle nádhera je sice s ohledem na cenu samotné expanze poměrně drahá, ale fanoušci se určitě budou tetelit blahem, až ty karty začnou rozbalovat. Srdce z kamene jako takové ale stačí ke štěstí všech, kterým původní Zaklínač 3 z jakéhokoliv důvodu nestačil. A že těch důvodů může být spousta.

Zaklínač 3: Divoký hon - Srdce z kamene koupíte na Xzone.cz v digitálně podobě pro PC za 269 Kč.

Počítač do redakce zapůjčil Grunex.com.

Zaklínač 3: Divoký hon

Verdikt

Srdce z kamene je parádním dobrodružstvím na několik hodin, které z hlediska kvality obsahu rovná původní hře a které ukazuje fascinující a velmi vítaný poměr mezi obsahem a cenou. Takhle si představujeme ideální placené rozšíření.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

zajímavý příběh
skvělé postavy
rozšíření stávající mapy
funkce slovotepectví
nové bossfighty
poměr ceny a obsahu
gwintové karty v krabicové verzi
příliš časté využívání zaklínačských smyslů
bugy na mostech v nových lokalitách
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama