Zvedá se masivní vlna odporu proti systému krabic v betě Star Wars: Battlefrontu 2
Star Wars: Battlefront 2 Novinka Zvedá se masivní vlna odporu proti systému krabic v betě Star Wars: Battlefrontu 2

Zvedá se masivní vlna odporu proti systému krabic v betě Star Wars: Battlefrontu 2

Martin Cvrček

Martin Cvrček

35

Systém hlasitě kritizují velké zahraniční weby, více či méně proslulí YouTubeři i samotní hráči a fanoušci.

Reklama

Právě probíhající beta Star Wars: Battlefrontu 2, která byla prodloužena do zítřejších 18:00, v mnoha směrech představila multiplayer hry v příznivém světle. Zvlášť pokud jde o vytouženou hlubší a komplexnější hratelnost, přítomnost tříd nebo kvalitnější vesmírné bitvy. Také ale odhalila kontroverzi v podobě krabic s výbavou.

Na papíře funguje systém poměrně jednoduše. Za hraní multiplayeru získáváte kredity, za něž můžete kupovat několik druhů krabic. Z nich náhodně získáte hlavně karty, které vylepšují jednotlivé třídy, hrdiny i stíhačky. Také vám mohou padnout součástky na výrobu dalších karet nebo další kredity. Každý den navíc získáte jednu krabici jen za pouhé přihlášení do hry. Tenhle systém má ale hned několik háčků.

Krabice bude ve finále možné kupovat i za skutečné peníze. Díky tomu by měli tvůrci mít možnost poskytovat všem majitelům hry bezplatnou dodatečnou podporu zahrnující nové mapy, hrdiny a další obsah. Nedojde tedy na štěpení komunity na ty, kteří mají jen základní hru, a na ty, kteří si připlatí, každý bude zkrátka moci hrát s každým. Jenomže krabice ani zdaleka neobsahují jen kosmetické záležitosti, a tak se přirozeně množí obavy, že se z multiplayeru Star Wars: Battlefrontu 2 stane pay-to-win záležitost. Jinými slovy ti, kteří si zaplatí víc, budou mít větší šanci na to, že jim z krabice padne něco, co následně ovlivňuje hratelnost.

Dalším problémem je, že krabice jsou minimálně v rámci bety jediným způsobem odemykání nové výbavy. Vylepšování jednotek, hrdinů a stíhaček, vylepšování zbraní, levelování tříd, odemykání vítězných póz či tanečků, to všechno závisí jen a pouze na tom, co získáváte z krabic. Kupříkladu úroveň jednotlivých tříd zvyšuje počet karet, které pro ni vlastníte. Může se tedy stát, že třída, za kterou hrajete nejčastěji, je na nízké úrovni, protože jste měli smůlu a nepadl vám pro ni dostatek karet, zatímco třída, kterou ignorujete, bude mít vysoký level, protože máte pro ni díky krabicím a faktoru náhody hodně karet. Díky kreditům, obecnému postupu po úrovních nebo plnění výzev přímo nezískáte a neodemknete takřka nic.

Nejen z těchto důvodů se proti systému krabic v Battlefrontu 2 vzedmula obrovská vlna nesouhlasu a odporu. Krabice kritizují různé velké herní weby, třeba IGN, britský Eurogamer nebo USGamer. Ozývají se i více či méně populární YouTubeři, například AngryJoe, Total Biscuit nebo BattlefrontUpdates. Seznam kritických článků či videí, který se objevil na Redditu, snad vydá za tisíc slov.

Právě na Redditu (a nejen na něm) je vidět, že olej do ohně přilévají i sami hráči a fanoušci. Někteří se bojí pay-to-win praktik, jiní chtějí víc způsobů, jak odemykat výbavu. Samozřejmě se objevují i četná srovnání s free-to-play tituly a mobilními hrami, v nichž by něco takového bylo asi více na místě než ve hře za plnou cenu.

Celý systém má rozhodně nezanedbatelné mouchy a bude zajímavé sledovat, jakým způsobem a jestli vůbec na vlnu nesouhlasu zareaguje společnost EA nebo tvůrci multiplayeru ze studia DICE. Množství kritiky je opravdu výrazné a někdy se ozývá i z míst, která mohou dělat dojem, že je mají velké herní společnosti včetně EA v kapse, což celé situaci na závažnosti rozhodně neubírá. Se systémem krabic představeným v betě si to zkrátka někdo opravdu zavařil.

Nezbývá než doufat, že v této podobě v betě i zůstane a že ve finále bude systém o poznání férovější, propracovanější, smysluplnější a ne tak zásadní. Jestli ne, mohou krabice multiplayer Battlefrontu 2 zabít nebo alespoň přizabít rychleji než nedostatek obsahu a Season Pass v předešlém díle.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama