OpenIV mod může nadále existovat
Grand Theft Auto 4 Novinka OpenIV mod může nadále existovat

OpenIV mod může nadále existovat

Martin Cvrček

Martin Cvrček

8

Modding GTA V a GTA IV je zachráněn. Mod, který měl za cíl převést do GTA V město Liberty City, však definitivně zanikl.

Reklama

Nedávno jsme vás informovali o faktu, že vývoj OpenIV modu, který mimo jiné umožňuje modding her GTA V, GTA IV a Max Payne 3, podle všeho zdárně pokračuje. A to navzdory kauze, v níž společnost Take-Two Interactive, pod níž spadají i tvůrci GTA ze studia Rockstar, zažádala o zastavení vývoje a distribuce celého modu. Žádost, která vznikla z obav, že skrz OpenIV lze narušit zabezpečení hry, měla za následek masivní protesty hráčů, které se projevily třeba na vzniku různých petic nebo negativních recenzí na Steam stránce GTA V.

Nyní bylo vše potvrzeno. OpenIV může opravdu nadále existovat, takže ho autoři, kteří se původně chtěli podřídit žádosti Take-Two, mohou nadále vyvíjet a distribuovat. „Vývoj OpenIV bude pokračovat jako předtím. OpenIV nikdy nepodporoval modding GTA Online a nebude ho podporovat ani v budoucnu. Naše práce bude pokračovat v souladu s politikou moddingu Rockstaru,“ dočteme se ve vyjádření autorů OpenIV na GTAForums.

Jak se zdá, Rockstar opravdu zakročil, dohodl se s tvůrci OpenIV na provedení potřebných úprav modu a přesvědčil lidi z Take-Two Interactive. A to i přesto, že zástupci Rockstaru původně také tvrdili, že OpenIV může narušit GTA Online. Ve zmíněné politice moddingu uvedené studiem se totiž dočteme následující:

„Rockstar Games věří v rozumnou fanouškovskou kreativitu a konkrétně chce, aby tvůrci ukazovali svůj zájem o naše hry. Po diskuzích s Take-Two se Take-Two uvolilo, že nebude obecně podnikat právní kroky proti projektům třetích stran spojených s PC hrami Rockstaru, které jsou singleplayerové, nekomerční a respektují práva značek (IP) třetích stran. Toto se nevztahuje na (i) multiplayerové nebo online služby; (ii) nástroje, soubory, knihovny nebo funkce, které mohou být použity pro ovlivnění multiplayeru nebo online služeb, nebo (iii) na použití nebo importování jiných značek (včetně jiných značek Rockstaru) do projektu.“

Třetí bod je důvod, proč došlo k zániku modu známého jako Liberty City in GTA V, který měl za cíl do GTA V převést město Liberty City z GTA IV. Jeho vývoj tedy po nedávném zastavení prací nebude pokračovat, přičemž autoři tvrdí, že jde o velkou ztrátu, protože tento projekt se značnou měrou podílel na motivaci v podpoře různých funkcí OpenIV modu. Ze stejného důvodu byl každopádně zastaven vývoj modifikace, která měla do GTA převést obsah Red Read Redemption.

Hlavní ale je, že OpenIV žije a může být dále vyvíjen a šířen, takže modding GTA V a GTA IV nezanikne. Díky tomu máme navíc k dispozici konkrétnější popis toho, co v rámci moddingu Rockstar a Take-Two schvaluje a podporuje, takže se tvůrci budoucích projektů mohou vyhnout problémům jejich předchůdců. I když jsme tedy přišli o mod s Liberty City, celá kauza nakonec skončila dobře a její připomínkou teď budou snad jen ty negativní Steam recenze, které asi hned tak nezmizí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama