A. Sapkowski požaduje od CD Projektu 60 milionů zlotých jako podíl ze zisků Zaklínače
Zaklínač Novinka A. Sapkowski požaduje od CD Projektu 60 milionů zlotých jako podíl ze zisků Zaklínače

A. Sapkowski požaduje od CD Projektu 60 milionů zlotých jako podíl ze zisků Zaklínače

Martin Cvrček

Martin Cvrček

48
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

CD Projekt se brání s tvrzením, že veškeré dohody spojené s právy na herního Zaklínače jsou v souladu se zákonem.

Reklama

Andrzej Sapkowski, autor knižní ságy Zaklínač, která posloužila jako předloha pro herní trilogii studia CD Projekt RED, v minulosti při různých příležitostech naznačil, že lituje toho, jak se s mateřským CD Projektem dohodl na prodeji práv na herní zpracování Zaklínače. Svého času vzal jasně stanovenou částku, která podle všeho nebyla nejnižší, a odmítl nabídku, aby místo jednorázové částky přijal podíl ze zisku. A to proto, že Sapkowski nevěřil v úspěch hry a jejích tvůrců, který je v konečném důsledku astronomicky vysoký, hlavně díky Zaklínači 3. Jak se ale zdá, nyní by s tím přeci jen chtěl něco udělat.

CD Projekt dnes vydal prohlášení, v němž uvádí, že společnost včera obdržela oficiální vyjádření od zplnomocněného subjektu, jenž zastupuje Andrzeje Sapkowského. V něm stojí, že známý autor požaduje dodatečné vyplacení podílu ze zisků z produktů CD Projektu RED, které se značkou Zaklínač souvisí. Sapkowski konkrétně žádá 60 milionů zlotých (v přepočtu zhruba 360 milionů Kč). Právnická kancelář, která ho zastupuje, se točí na skutečnosti, že CD Projekt údajně obdržel práva pouze na jednu hru, tedy na prvního Zaklínače. Z toho důvodu je distribuce dalších dílů, datadisků, komiksů a dalších materiálů protiprávní. A náhradou má být právě zmíněných 60 milionů zlotých.

CD Projekt však tuto částku nehodlá uhradit. V reakci na oficiální výzvu prohlašuje, že získání práv na herního Zaklínače bylo v souladu se zákonem a proběhlo zcela legálně a legitimně. Všechny zúčastněné strany tak byly po právu vyrovnány. Společnost rovněž uvádí, že se snaží vždy udržovat dobré vztahy s autory, jejichž díla hry CD Projektu RED inspirují, a tak hodlá vedení CD Projektu vynaložit značné úsilí na to, aby byl celý spor vyřešen smírnou cestou, ale zároveň tak, aby bylo případné řešení v souladu se závazky obou stran a s existujícími smlouvami.

V tuto chvíli je samozřejmě těžké říct, která strana je v právu. Jestli má Andrzej Sapkowski a právnická kancelář, která ho zastupuje, pravdu, teoreticky by celá věc mohla jít i k soudu. Ve výzvě mimo jiné najdeme zmínku o článku číslo 44 polského autorského práva, které by mohlo Sapkowskému hrát do karet. Pokud jsou ale všechny smlouvy v souladu s právem a splňují stanovené dohody obou stran, pak nejspíš uspěje CD Projekt. Případně může dojít k nějakému vyrovnání mimosoudní cestou.

Bude každopádně zajímavé sledovat, jak se celá situace bude dále vyvíjet. Do té doby si můžeme maximálně pokládat otázku, co Andrzeje Sapkowského, případně právnickou kancelář, která ho zastupuje, vede k tomu, aby celou situaci řešil až nyní. Názory se různí. Někdo kupříkladu tvrdí, že má záležitost co dělat s chystaným televizním seriálem od Netflixu, na němž měl původně Sapkowski spolupracovat jako konzultant. Pravdu se nejspíš dozvíme až časem, do té doby se však Andrzej Sapkowski nejspíš bude muset připravit na to, že ho internet zase začne slovně lynčovat. Ať už je pravda jakákoliv, komunita Zaklínače bývá obvykle v jakékoliv otázce "Sapkowski vs. CD Projekt RED" na straně herního studia. A vypadá to, že nynější případ nebude jiný.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama