Populární hra Minecraft odmítla používání NFT
Minecraft Novinka Populární hra Minecraft odmítla používání NFT

Populární hra Minecraft odmítla používání NFT

Pavlína Nouzová

Pavlína Nouzová

Platformy Linux Linux PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Nintendo 3DS 3DS Xbox Xbox One PlayStation PlayStation 3 Apple iOS Android Android Xbox Xbox 360 Apple Mac PlayStation Vita Vita

NFT nejsou v souladu s hodnotami Minecraftu, oznámil tým.

Reklama

Společnost Mojang Studios učinila ve středu velké rozhodnutí, které by mohlo mít dopad i na další hry. Oznámila, že v Minecraftu nebude možné používat NFT neboli nezaměnitelné tokeny. Celé prohlášení si můžete přečíst zde.

NFT jsou v podstatě digitální díla s potvrzením pravosti, jejichž popularita v posledních letech stoupla nejen mezi investory do kryptoměn. Postupně se tento trend začal objevovat i ve videohrách, například když se Ubisoft pustil do NFT v Ghost Recon: Breakpoint (a pak poměrně rychle zase přibrzdil).

V případě Ghost Recon: Breakpoint šlo hlavně o kosmetické předměty. U Minecraftu některé skupiny lidí přišly například na takovou implementaci NFT, která byla spojena s balíčky skinů, stojí v prohlášení studia Mojang. To mimochodem koupil v roce 2014 Microsoft.

Tým se v textu věnuje také obecné kritice nezaměnitelných tokenů a zmiňuje třeba bezpečnostní problémy nebo podvodníky. V souvislosti s tím je dobré připomenout celkem nedávný skandál spojený s neoficiálním serverem pro Minecraft Blockverse, kdy jeho majitelé prodali tokeny jako "vstupenky" na server za více než milion dolarů a pak se odmlčeli.

Hlavním důvodem tvůrců z Mojang Studios je ale to, že podle nich používání NFT a blockchainu "vytváří digitální vlastnictví založené na nedostatku a vyloučení, což není v souladu s hodnotami Minecraftu", jako jsou inkluze, kreativita a společné hraní.

Proto studio jasně oznámilo, že “nebude povoleno integrovat blockchainové technologie” do jeho klientských a serverových aplikací a “nebude ani možné využít Minecraft k vytváření NFT spojených s jakýmkoliv obsahem ve hře, včetně světů, skinů, předmětů či jiných modů”. Majitelé serverů můžou i dál zpoplatňovat vstup, ale nesmí se platit v tokenech.

Blockchain ale tvůrci zcela nezavrhují, říkají však, že “právě teď” nemají v plánu technologii začlenit do sandboxové hry, která je podle webu Statista jedním z nejprodávanějších titulů na světě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama