Mass Effect 3 – závěrečné rodeo s Shepardem
Preview Mass Effect Článek Mass Effect 3 – závěrečné rodeo s Shepardem

Mass Effect 3 – závěrečné rodeo s Shepardem

Martin Cvrček

Martin Cvrček

21

Díky zahraničnímu magazínu Game Informer konečně známe první pořádné informace o završení vesmírné ságy od BioWare. Co můžeme a co naopak nemůžeme očekávat?

Reklama

Hned z počátku vás musíme upozornit, že se v článku mohou objevovat různé spoilery. Pokud jste tedy ještě se sérií Mass Effect nepřišli do styku a nechcete přijít o žádné překvapení, čtěte jen na vlastní nebezpečí.

Reapeři už čekají

Mass Effect 3 přímo navazuje na poslední DLC pro druhý díl s názvem Arrival. Poté, co velitel Shepard při snaze o zastavení invaze Reaperů (nebo Smrťáků, chcete-li) zničil soustavu plnou nevinných Batarianů se najednou ocitá na Zemi, kde jej čeká soud. Téměř nikdo na Reapery nevěří, proto si soud myslí, že Shepardův kontroverzní krok nebyl vůbec potřeba a chtělo by to trest. Jak se ale záhy ukáže, Reapeři žádná legenda rozhodně nejsou, protože v době Shepardova soudu zrovna začínají invazi na naši rodnou planetu.

Jak se dá čekat, v tu chvíli se na nějaké soudy zapomíná a Shepard nemá za úkol nic jiného, než Zemi zachránit. Na první pohled je planeta sice ztracena, ale lidstvo nechce nic ponechat náhodě. Tentokrát se však Shepard nemůže spolehnout na pomoc organizace Cerberus. Co víc, Cerberus a jeho vůdce Záhadný chce Sheparda z neznámého důvodu mrtvého. Časy se holt mění.

Návrat starých hrdinů

Shepard se tak může spolehnout maximálně na pár starých známých. Jedna z nejdůležitějších věcí v Mass Effectu je samozřejmě parta. Tentokrát budeme moci bojovat po boku Liary T’Soni, Garra Vakariana, Legiona a Mordina Soluse (pokud přežili konec dvojky), dále Wrexe, Kaidana Alenka a Ashley Williamsové (podle toho, kdo přežil akci na Virmiru v prvním díle). Na scénu se vrátí i pár dalších charakterů, jako je kancléř Anderson, Velvyslanec Udina nebo výše zmíněný pan Záhadný, ti už ale samozřejmě v naší partě nebudou.

Otázkou je, jak bude vykompenzována možnost, že většina výše zmíněných postav někomu v minulosti zemřela. Třeba autorovi článku padl jak Garrus (což si dodnes vyčítá), tak i Mordin, Legion, Wrex a Kaidan (jak ale ví každý hráč prvního dílu, buď on, nebo Ashley, jinak to nešlo) a když chce v tomto stavu člověk hrát se svými starými uloženými pozicemi, nebude jeho tým trochu chudý? Jsme vážně zvědaví, jak to BioWare vyřeší, nicméně už teď se dušuje, že postavy, co mohly zemřít, nebudou mít na příběh zásadní vliv, tak uvidíme.

Samozřejmě ale musí přijít na scénu i nějaká nová tvář. Zatím známe jen muže jménem James Sanders. Jde o mariňáka s trochu idealistickým, někdy až naivním pohledem na svět. Podle BioWare je ve hře hlavně proto, aby v případě nouze trochu odlehčil situaci a hráč se někdy zasmál, což rozhodně schvalujeme. Sanders však vzbuzuje jednu velkou otázku. Kdo četl jeden ze dvou knižních románů Mass Effectu, jistě zná jméno hlavní postavy, tedy Kahlee Sandersové. Jde jenom o záměrnou shodu jmen nebo jsou snad James a Kahlee příbuzní? Ani v tomto případě však nemáme odpověď, BioWare zatím mlčí. Ještě dodáme, že James Sanders není ten mariňák z prvního traileru, tvůrci to jednoznačně vyvrátili.

Asi každému musí být jasné, že jen s pomocí parťáků Shepard nezachrání vůbec nic. Proto musí hledat pomoc i mezi samotnými rasami, i když to nebude nic jednoduchého. Lidstvo a Aliance mají svých problémů dost, s Shepardem raději nechtějí nic mít, Salariani jsou v neustálém konfliktu s Krogany, a jak se dá čekat, Kvariané pořád zápolí s Gethy o svoji domovskou planetu. Aby Shepard na svou stranu dostal aspoň někoho, s největší pravděpodobností bude muset tyto konflikty nějak vyřešit, nebo jim aspoň pomoci. Všechno tak nasvědčuje tomu, že oproti Dragon Age II se třetí Mass Effect vrátí k věčnému scénáři BioWare her, tedy úvod – navštívení 3 nebo 4 míst/potenciálních spojenců – závěr. Možná to trochu zavání brzkým stereotypem, ale my bychom se rozhodně nebáli. Právě naopak.

Zpátky do boje

Ačkoliv se to po úspěchu druhého dílu může zdát nepravděpodobné, Mass Effect 3 půjde opět spíše RPG cestou. Souboje budou pořád dost akční, nicméně nepůjde vyloženě o střílečku. Tentokrát bude hrát hlavní roli pořádný vývoj postavy, kvanta rozličných skillů a sem tam nějaké to taktizování se zbytkem týmu.

Změn se dočkalo i prostředí a jeho využití v boji. Do hry byly konečně přidány různé žebříky a co je hlavní, Shepard se naučil pořádně skákat, proto už nebude nutné se při překonávání překážek skrčit a teprve pak onu překážku přeskočit. Dokonce můžeme očekávat i různé kotouly, otevřenější systém krytí, opět pokročilejší AI nepřátel a větší důraz na souboje nablízko. No nezní to lákavě?

Země je na dosah

Jak to tak zatím vypadá, o osud Mas Effectu 3 se rozhodně nemusíme bát. Sice je tu stále až moc otázek, ale tak už to občas bývá. My se každopádně nemůžeme dočkat, hlavně jsme zvědaví na vyvrcholení konfliktu mezi Gethy a Kvariany a na pokračování vztahu Sheparda s Liarou/Ashley/Kaidanem. Doufejme tedy, že nás BioWare ani tentokrát nezklame, v současné době nám ale nezbývá než netrpělivě vyčkávat do Vánoc letošního roku, kdy Mass Effect 3 vychází na PC, Xbox 360 a PlayStation 3.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama