Dojmy z hraní Against the Storm – alternativa za The Settlers?
Preview Článek Dojmy z hraní Against the Storm – alternativa za The Settlers?

Dojmy z hraní Against the Storm – alternativa za The Settlers?

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2
Platformy Windows PC

Tenhle hvozd dokáže pohltit.

Reklama

Po posledním testování je nový díl série The Settlers v nedohlednu, protože se ukázalo, že se komunitě příliš nelíbí. Tak po čem nyní sáhnout? Slušnou alternativou se pro vás teoreticky může stát do předběžného přístupu aktuálně vstoupivší budovatelská strategie Against the Storm, o které vám více povíme v následujících odstavcích.

Platforma: PC (Testovaná verze)

Datum vydání: 1. 11. 2022

Vývojář: Eremite Games

Vydavatel: Hooded Horse

Žánr: Budovatelská strategie

Česká lokalizace: ne

Multiplayer: Ne

Dat ke stažení: 5 GB

Cena: 450 Kč (PC)

Lesní říše vám v Against the Storm nabídne klasický koncept

Fantasy království se chce rozšířit a tak vysílá kolonisty do přilehlého lesa, který před ně staví různé hrozby. Základní myšlenka hratelnosti se neodklání od tradiční cesty, s níž přišla třeba série The Settlers. Máme tu budování základny spojené se sběrem surovin a přežíváním osazenstva, což je klasika, na kterou si člověk během let navykl natolik, že vklouznout do hraní je opravdu jednoduché.

Další vrstvu hratelnosti v rámci uspokojování potřeb obyvatelstva představuje to, k jaké fantasy rase patří. Někteří vyžadují ke své spokojenosti více koláčů, jiní zase raději sahají po pivu, které navyšuje jejich morálku. Každý druh má jiné potřeby. Nabízí vám proto odlišné benefity. Lidé jsou efektivními farmáři, pro které jsou políčka ideálním místem pro realizaci jejich potenciálu. Bobři představují výborné lesníky nebojící se lesem doslova prokousat. Nu a ještěři, ti mají rádi maso, takže jsou nejlepší volbou v momentu, kdy chcete mít efektivní lovce.

Příroda nemá ráda invazivní druhy

V základu je Against the Storm jedním z řady budovatelských titulů. Jak však naznačují předchozí řádky, les tu hraje významnou roli, díky níž se celek odlišuje od konkurence, která vás bere do otevřené krajiny, či pustin. Lesní porost je prakticky všude kolem vás. Stromy vás už od počátku tlačí a vaším úkolem je se skrze ně pomaličku prosekávat a objevovat mýtiny. Ty tu po sobě zanechalo původní obyvatelstvo dříve, než ho lesní duchové vyhnali, nebo rovnou sprovodili ze světa za pomoci magie.

Čelit jim musíte také vy. A právě forma nutnosti fungovat s vaším okolím je tím, čím se Against the Storm odlišuje od titulů, které vás staví třeba pouze proti divokému počasí, ročním obdobím, či nemocem. Zde musíte čelit jak nepříznivým vlivům, tak i přírodě. Ta se může stát při špatném zacházení s lesem vaším úhlavním nepřítelem, jenž likviduje obyvatelstvo a dokonce i budovy. Nic ovšem nevylučuje se s okolím sehrát a pokusit se najít kompromis. Jeho hledání je ale opravdu náročné a často stojí na tom, jaké stavby během své budovatelské cesty učiníte. Žádný průchod tu tím pádem není stejný jako ten předchozí.

Další výraznou odlišností je fakt, že vás hra nechává budovat města, která po čase opouštíte a dává vám možnost budovat další. V podstatě procházíte vývojem v rámci celého království, nikoliv jediného města. To je vždy pouze součástí jedné z řady kolonizačních expedic, jež mají odlišný ráz podle toho, jakou obtížnost zvolíte, koho vezmete s sebou a především s jakými surovinami se do akce vydáte. Každý průchod je proto unikátem, jak po stránce základních voleb, tak i následného průzkumu, protože svět Against the Storm je skutečně nepředvídatelným místem

Když se kácí les, lítají třísky

Základní optimalizace je tu dost povedená. Po většinu času si hra drží snímky, takže si pohyb obyvatelstva lze maximálně vychutnávat jak z větší vzdálenosti, tak i když se rozhodnete zkoumat jejich konání pěkně zblízka. Ovládání je přístupné a za nepřehledné se nedá označit ani zpracování uživatelského rozhraní, se kterým jsem byl spokojen.

Rád bych v závěru této pasáže řekl, že Against the Storm netrpí žádnými výraznějšími problémy, protože se mi ve všech ohledech neskutečně zamlouvá. Bohužel však celek minimálně v prvních hodinách nejede úplně stabilně. Přestože hra vypadá na první pohled nenáročně, je schopná v určitých situacích padat bez ohledu na to, jaký máte k dispozici stroj. Hlavním problémem je ve výsledku fakt, že vám nenabídne žádnou podobu zprávy uvádějící to, co bylo vlastně důvodem pádu. Upřímně jsem z toho byl trošku smutný, jelikož zrovna u takového dílka jsem příliš mnoho peripetií nečekal.

Na konci své cesty se Against the Storm stane alternativou za staré The Settlers

Pády hry jsou problémem, který v Against the Storm lze řešit tak, že si hru stabilně ukládáte za pomoci vypínání. Nejedná se však o tu úplně nejhladší cestu, to rozhodně nepopírám. Musím ovšem tvůrcům vzdát hold za to, jak se jim povedlo navrhnout základní koncept jejich díla. Temná lesní říše je ideálním místem pro budovatelskou kolonii. Rasy s různými potřebami a tužbami působí neotřele. Neobjevená zákoutí dokáží děsit a náhodné přidělování plánkům pro stavbu budov slušně navyšuje znovuhratelnost, což je zásadní plus. Své kvality má i příběh, který ukazuje, že lze postavit slušnou kulisu, otázkou je, jak se jej tvůrcům podaří v budoucnu rozpracovat.

Za sebe bych nákup Against the Storm doporučil už nyní všem milovníkům starých budovatelských strategií, jimž schází předchozí díly série The Settlers, nebo prostě jen touží po titulu, který jim nabídne grafické zpracování vyvolávající vzpomínky na kultovní Warcraft. Teoreticky se toto dílo může stát pro řadů fanoušků Settlers tím, co jim Ubisoft v projektech ze své produkce už nikdy nebude schopen zcela nabídnout. Hlavní bude zřejmě to, jak zdatně se tvůrcům povede absolvovat předběžný přístup, který často bývá pro nezávislé autory zkázou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama