Mafia 2: Joe’s Adventures – není všechno zlato...
Mafia Recenze Mafia 2: Joe’s Adventures – není všechno zlato...

Mafia 2: Joe’s Adventures – není všechno zlato...

Martin Cvrček

Martin Cvrček

47

Není to tak dávno, co jsme v Empire Bay řádili jako zabiják Jimmy, a máme tu další DLC, Joe’s Adventures. Na rozdíl od předešlých dvou DLC jde o kousek, jenž má za úkol vyprávět příběh původní hry v době, kdy Vito sedí za mřížemi. Otázka zní: Stojí to za ty prachy?

Reklama

Chlast, děvky, káry a děvky

Oproti Jimmyho vendetě a Zradě Jimmyho z počátku přídavek Joe’s Adventures působil dojmem, že jde konečně o DLC nevystřižené z původní hry. Pokud jste měli stejná očekávání jako já, čeká vás studená sprcha. Ve skutečnosti jde totiž jen o Jimmyho vendetu se čtyřmi příběhovými misemi a jiným hrdinou. Jinak je celé DLC jako přes kopírák. Takže zase hráč brouzdá městem, támhle se zastaví na chodníku u točící se červené ikonky, začne úkol, při jeho splnění nahrabe tunu bodů, dojede na určené místo, kde se body sečtou a tak pořád dokola. Některé úkoly sice působí docela originálním dojmem, ale takové napočítám na prstech jedné ruky a stejně mi půlka prstů zbude. Ostatní úkoly prostě vypadají úplně stejně jako v obou Jimmyho příbězích, takže to tak nějak vypadá, že si z nás lidé z 2K dělají srandu. A nejspíše taky dělají, protože jinak si nedovedu vysvětlit, jak mohly všechny ty arkádové mise nazvat vedlejšími.

Nevím jak vy, ale já si pod pojmem „vedlejší mise“ představuji takové ty úkoly, které plním dobrovolně, sem tam z nich mám užitek, ale stejně tak na ně můžu hodit bobek a jít jen po hlavní, příběhové linii. To se tady ale neděje a jestli chcete postoupit v příběhu, musíte splnit všechny úkoly, co jsou po městě k dispozici. Navíc mě dost štval fakt, že mise zadávají postavy známé z příběhu. Ono by to bylo i fajn, to by ale v 2K Czech museli zapomenout na styl Jimmyho vendety a aspoň k některým úkolům vytvořit cut-scény. Bez nich totiž ty úkoly působí dost trapně, a to vzhledem k tomu, že místo ukázky vidíte jen obraz zadavatele a čtete text. Ale dost dalšího trápení a na rovinu řeknu, že arkádové úkoly, tedy vlastně hlavní část DLC (což se mi samo o sobě dost příčí), jsou obrovským šlápnutím vedle. DLC navíc doplňuje pár technických nedodělků, kdy autům mizí dveře (viz obrázek), Joe se občas zasekává při krytí a občas ho zabije i jedna jediná kulka z Coltu 1911, a to při plném zdraví a na střední obtížnost.

Do starých kolejí

Nicméně když už se člověk dostane k příběhovým misím, nemá to chybu. Jsou sice jen čtyři a navíc působí tak, že je tvůrci z původní hry vystřihli, ale aspoň si zachovávají úroveň těch nejlepších misí základního příběhu. A navíc se díky nim dostaneme do nového prostředí, jako je supermarket, stanice podzemky nebo přehrada. U té přehrady ještě chvíli zůstanu a řeknu, že kvůli ní jsem málem sbíral spodní čelist z podlahy. Až tak mě její vyvedení ohromilo. Respektive ohromilo mě dění na přehradě, tedy jízda po ledě, což jste koneckonců mohli vidět i v trailerech.

Jenomže i tady je pár zádrhelů. Jak už jsem zmínil, příběhové mise jsou jen čtyři a očividně měly být už v původní hře (takže tu rovnou máme odpověď, Joe’s Adventures bohužel zase působí, že měl být součástí základní Mafie 2). Navíc si nové lokace užijete jen v rámci DLC. Doufal jsem, že když se novinky Jimmyho vendety (i když jich moc nebylo) přenesly do základní hry, i nové lokace Joe’s Advenures budou přístupné ve Vitově příběhu. To se ale nestalo, takže místo supermarketu je zase skladiště a přehrada zůstává jen nepřístupným místem na mapě. Je tu ještě jedna věc, která mi docela vadí, a to samotný Joe. Tedy, vadí mi jeho nevyužitý potenciál. V původní hře chrlil jednu vtipnou hlášku za druhou, za což mohl jeho charakter neurvalého ožraly, co střídá děvky častěji než spodní prádlo, navíc umocněný perfektním dabingem Vlastimila Zavřela. Ačkoliv z toho mohlo DLC vytěžit stokrát víc vtipu, nestalo se. Tedy kromě závěru, jenž se povedl na jedničku.

A nějaké skutečné novinky?

Taktéž jsem se těšil, že Joe přinese o něco víc inovací než Jimmy. Jenomže i tady nás čekalo překvapení, protože mezi novinkami je kromě lokací jen jedno jediné auto (to jsem navíc viděl pouze v jediné misi a ať jsem se snažil sebevíc, v běžném provozu jsem ho nenašel), dále nová komba při pěstních soubojích, 19 nových Playboyů a pár orchestrálních a dobových skladeb. Tomu tedy říkáme super inovace. I když za tu hudbu, komba a Playboye musím tvůrcům poděkovat, to jedno auto je jen další směšnost, kterou moje makovice nebere.

Ještě něco?

Jo tak, vy chcete něco dalšího? Bohužel (nebo bohudík?) už Joe’s Adventures nic dalšího nenabízí. Zkrátka máme pocit, že tohle DLC funguje jen jako vztyčený prostředníček 2K Games nám fanouškům. Tento pocit umocňuje i fakt, že jedna z misí v Joeových Dobrodružstvích byla v mírně širší formě prezentována na loňském GamesComu jako vedlejší mise v původní hře (o tom jsem se radši předtím nezmiňoval, nerad opakuji něco, z čeho se mi chce zvracet). K tomu si ještě připočtěte, že i zbytek vedlejších úkolů nestojí za nic, inovací zas není moc a máme tu jen čtyři příběhové mise. Ten kus příběhu plus hudbu a Playboye beru s otevřenou náručí, ale jinak palec dolů. Dalšího Jimmyho fakt nepotřebujeme.

PS: A jestli vám připadá, že je v poslední době Zing nějak moc kritický a sází jedno mizerné hodnocení za druhým, tak vám chtě nechtě musíme dát za pravdu, ale my nemáme na výběr. Zrovna u Joeových Dobrodružství jsme si přáli, aby se čára přetrhla, ale nestalo se. Bohužel.

Mafia

Verdikt

Ačkoliv nám tohle prohlášení neuvěřitelně rve srdce, Joe’s Adventures dokázalo, že značka Mafia je definitivně pohřbena a vystřídalo jí GTA doplněné pár příběhovými misemi. Pánové a dámy z 2K, to jste se zas náramně předvedli.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

příběhové mise na úrovni původní hry
doplnění soundtracku
dalších 19 časopisů Playboy
nové lokace
fantastický konec
"vedlejší" mise
nové lokace jen v rámci DLC
nevyužitý Joeův charakter
počet příběhových misí
nulové inovace
nevkusné zadávání úkolů
technické chyby
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama