Minecraft – kostičky nás baví
Minecraft Recenze Minecraft – kostičky nás baví

Minecraft – kostičky nás baví

Daniel Kremser

Daniel Kremser

62

Kostičkový svět brouzdá po širých vodách internetu už nějaký ten čas. Finální verze však přišla až před pár týdny. Takže co na ní říkáme?

Reklama

Jen málokterá hra dnes na sebe poutá takovou pozornost a vyvolává takovou kontroverzi, jako právě Minecraft. Příběh složeného světa z kostiček je v podstatě menší americký sen o tom, jak se z dobrého nápadu může stát opravdu úspěšná, ale hlavně dobrá hra, která nedá spát nejednomu hráči.

Teď si asi většina říká, co to tady pletu, vždyť Minecraft už je s námi na světě hodně dlouho. Pravdou však je, že jeho „finální“ verze neboli verze 1.0.0 se k nám dostala docela nedávno a přeci jen sebou přinesla pár změn. Nastal tedy ten správný čas na přezkoumání, zda má tato hra nárok na statut ikony současného herního průmyslu, nebo to její fanoušci jednoduše až moc přehánějí.

Svět sám pro sebe

Musím přiznat, že sama myšlenka na recenzi Minecraftu mě přišla v prvním okamžiku pochybná. Vždyť dá se vůbec popsat něco tak komplexního a ohromného, jako je právě kostičkový svět? Svět, jenž vám umožní prakticky všechno, a který nikdy nedojde svého konce?

Pak jsem si ale uvědomil, že tohle vlastně ani není obyčejná hra. Minecraft totiž vyjadřuje myšlenku nekonečných možností. Nabízí masivně multiplayerový zážitek, který se nevyrovná ničemu, co zde doposud bylo. Tenhle kostičkový svět je prostě unikátní a tak se k němu taky musí přistupovat.

V jednoduchosti je síla

Ostatně to hra přímo křičí od prvního okamžiku, kdy se na ní podíváte. Ono řekněme si na rovinu, zrovna nejkrásnější Minecraft není. Vlastně by se dalo říct, že grafika je přímo strašná. Textury škoda mluvit a ty hranaté tvary. Ale Minecraft vzešel od obyčejných hráčů, kteří chtěli kreativně tvořit a v takovémto případě prostě na grafice nezáleží. Navíc se přeci jen i takové vizuální ztvárnění může někomu líbit.

Kostičkovanou grafiku s minimální mírou detailnosti buď milujete, nebo nenávidíte. Styl však má určitě!

Když to totiž vezmeme kolem a kolem, propůjčuje hře jedinečný a nezaměnitelný styl, který do světa vysílá jediné poselství. U téhle hry jde o hratelnost v první řadě. Ano Minecraft exceluje v jediné věci, a to v šíři možnostech, které nabízí. Tento kostičkový svět je o stavění, je o přežití a hlavně je o lidech.

Hlavní je přežít

Základní premisa je přitom velice jednoduchá. Dostanete otevřený svět a je jen a jen na vás, jak s ním vlastně naložíte. Jestli se spokojíte s malinkým domečkem nebo vytvoříte opravdu megalomanský projekt. Hratelnost člověka do ničeho nenutí. Tedy alespoň ne přímo.

Nic vás k tomu nenutí, ale garantuji vám, že sami budete chtít zanechat co největší kostičkový otisk.

Ze začátku totiž máte prázdné ruce a všechny ty kostičky vypadají Tááák harmonicky. Záhy však přijde noc a ten kdo si během dne nevybudoval přístřeší, bude trpět. Právě v noci se totiž na tmavých místech objevují krvelační zombie a jedovatí pavouci. Takže noc pod širým nebem se rovná pěkně dlouhému běhu o život.

MMO jak jej neznáme

Celý koncept je však skvěle navržen i pro kooperaci více hráčů, takto jsem ostatně hru hrál i já sám. Funguje zde totiž něco, čemu se kdysi říkalo dělba práce. Jeden těží, druhý pěstuje rostliny a třetí třeba staví. A tak bychom mohli pokračovat pořád dál a dál, až bychom dostali Perpetuum mobile.

Vlastně Minecraft celým svým konceptem až v překvapivé míře podporuje socializaci mezi hráči jako takovou. Sám jsem již několikrát zažil, jak se lidé v téhle hře seznámili a vydrželo jim to na opravdu dlouhou dobu. Minecraft jednoduše boří hranice a to nejen ty reálné, ale třeba i ty myšlenkové. Skvěle poslouží i jako místo pro nějaký ten virtuální sraz a díky nikdy nekončící škále možností se na jednom serveru dá vytvořit někdy až příliš mnoho frakcí se svými sídly a vším co k tomu patří.

Co si jen přejete?

Na začátku jsme zabrousili k pojmu herní ikona, popřípadě ikona PC scény. A já si myslím, že přesně na tuto pozici má Minecraft nárok. Je to totiž sandbox v té nejryzejší podobě a dalo by se říci, že PlayStation má LittleBigPlanet a my PC hráči zase Minecraft. Obě hry totiž přesně sedí do repertoáru Horsta Fuchse s takzvaným „vše v jednom.“

Minecraft není obyčejnou hrou, jedná se o jedinečný mix všemožných žánrů, který ale navrch přidává i něco svého.

Na Minecraft se můžete koukat jako na RPG, kde získáváte zkušenosti, craftíte věci a pohybujete se v živoucím světě, s nímž můžete kdykoli reagovat. A co je nejlepší, příběh toho světa spolutvoříte vy sami! Dokonce můžete bojovat s meči nebo po sobě házet lektvary a následně na ně sbírat suroviny a vyrábět je jako v pořádném fantasy. Můžete se dokonce převléct za farmářem, pěstovat plodiny, chovat zvěř a pak ji prodávat ostatním hráčům. A když už vás zrovna tohle omrzí, není problém sám sebe definovat skrze neskutečně intuitivní, avšak komplexní systém stavění, který dává prostor vyřádit se všem bez rozdílu věku, pohlaví či přesvědčení.

Neskutečná podpora

Zapomenout však nesmíme ještě na jednu výhodu hry. Jako projekt, který vzešel od hráčů pro hráče, má nebývalou podporu. Nejen, že ze svých tvůrců udělal herní celebrity první třídy, ale hlavně má za sebou již nepočítaně alfa a beta stádií, které kolem hry stačily vytvořit neuvěřitelně objemnou a hlavně aktivní komunitu, která Minecraftem žije. Proto se vám vždy při hraní dostane pomoci. Existuje nekonečné množství plug-inů snad úplně na vše a díky pravidelným updatům je hra stále větší, lepší a zábavnější.

Ovšem lidský faktor, který sebou hra nese, nepředstavuje pouze samé klady. A jak už to tak bývá, ne na všech serverech se setkáte s přívětivou komunitou nebo férovými adminy. Častokráte jsem naopak narazil na nepochopitelné povyšování nebo spory v neskutečně malicherných otázkách. Pokud ale máte rádi zdejší zingiánovskou komunitu, určitě budete vítání na našem indiánovském serveru, kde bezesporu potkáte staré známé.

Legendární počin

Ano, Minecraft si pro sebe vymezil vlastní žánr a už dávno překročil vody indie her. Stal se jakýmsi symbolem směřování současných PC her a bez výčitek si troufnu říci, že minimálně na poli nezávislých titulů se stal ikonou, která nemá srovnatelného soupeře.

Na první pohled se jedná o obyčejnou hru, jež se tváří, že se v ní hlavně staví. Ve skutečnosti však schovává neuvěřitelné množství obsahu a nechává pouze na hráčově kreativitě jak s komplexními avšak intuitivními nástroji naloží. Kostičkový svět představuje jedinečnou alternativu ke klasickým onlinovkám s jejichž žánrem trochu koketuje, ale v konečném důsledku všechen obsah podává zcela unikátním způsobem, který je vlastní pouze a jedině Minecraftu.

Minecraft

Verdikt

Minecraft prostě není jen o vágní grafice a možnosti si něco postavit. Je to jeden z nejkomplexnějších projektů posledních let a pozornost si určitě zaslouží.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

originalita
vlídné HW nároky
intuitivní ovládání
neuvěřitelná škála možností
podpora komunity
důraz na nenásilnou interakci
cena
pro někoho může být grafika ošklivá
často hru ničí sami hráči
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama