Recenze Terminator: Resistance Annihilation Line - hranice zkázy
Recenze Recenze Terminator: Resistance Annihilation Line - hranice zkázy

Recenze Terminator: Resistance Annihilation Line - hranice zkázy

Martin Zavřel

Martin Zavřel

4
Platformy PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Odhalte děsivé tajemství hluboko za válečnou frontou.

Reklama

Psaní některých recenzí je opravdu docela oříšek - a tohle je přesně jedna z nich. Původní hra Terminator Resistance byla příjemně skromnou a přitom poctivou budgetovou exkurzí do postapokalyptického světa z prvního filmu. Od příběhové přídavku jsem nečekal nic jiného, než extra porci toho samého. A přesně to jsem dostal. Co k tomu tedy dodat, aby to nebylo jen opakování recenze původní hry?

  • Platforma: PS5 (recenzovaná verze), PC
  • Datum vydání: 10. 12. 2021
  • Výrobce: Teyon (Polsko)
  • Žánr: FPS
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 32 GB (včetně plné hry)
  • Herní doba: 5 hodin
  • Cena: 375 Kč (Steam)

Kyle Reese a jeho osud

K hraní tohoto přídavku budete potřebovat plnou verzi původní hry, nicméně ačkoliv je časově zasazen zhruba doprostřed děje příběhové kampaně, spustit jej můžete samostatně přímo z hlavního menu. V roli hrdiny původní hry, Jacoba Riverse, jste vybráni na speciální misi s malou jednotkou pod velením Kyle Reese. Co zpočátku vypadá jako relativně rutinní průzkum náhle se odmlčivší základny odboje se postupně ukáže být něčím mnohem důležitějším a nebezpečnějším - Kyle dostal pro tuto misi speciální tajné pokyny přímo od Johna Connora, ale ani jemu přitom nebylo detailně vysvětleno, co přesně se za skutečným účelem této mise skrývá. Odpověď znalce filmu napadne rychle, ale skutečnost není tak přímočará.

Nová mise nabídne zhruba pět hodin onoho napínavého plížení se ruinami lidské civilizace, zamořenými vražednými stroji všemožných velikostí, v čele s několika modely terminátorů - od T600 až po T800. Budete také moci zvyšovat svoji úroveň a odemykat schopnosti ve vašem stromu dovedností, nicméně k mému velkému zklamání nedojde na zpřístupnění "fialových" plazmových zbraní. Největším zážitkem celého přídavku je nepochybně moment, kdy stanete před onou "Annihilation Line" neboli "Hranicí zkázy", což je gigantická zeď ohně a explozí, kterou před sebou hrne sešikovaná armáda strojů. A vy budete muset projít přímo skrz tuhle šílenou hradbu. Hodí se i splnit nějaké ty vedlejší mise navíc.

Největším zážitkem je moment, kdy stanete před onou Hranicí zkázy.

Jak se ale tahle sebevražedná mise přehoupne do své druhé poloviny, zjistíte, že na druhé straně válečné fronty Skynet skrývá ještě děsivější věci, než je samotná Hranice zkázy. Musím říct, že mě nápad a zpracování těchto věcí opravdu zasáhly, přičemž zároveň skvěle zapadají do mytologie původního filmu. Jako příjemnou třešničku na dortu pak hra postupně přidá několik naprosto ikonických momentů z filmu, zapracovaných šikovně přímo do hratelnosti. Výsledkem je solidní fanservis podobně jako v případě plné verze původní hry. Pokud si k tomu vylepšíte absurdně silnou ostřelovací pušku pořádnými upgrady, bude to skvělá zábava i po té akční stránce. Dobrou alternativou jsou samozřejmě i výbušniny.

Hrajte za terminátora

Zatímco původní hru jsem odehrál na PC, tento přídavek jsem si pro srovnání zahrál na PS5. Šlo tak o moje první setkání s extra režimem "Infilitrátor", což je roegulike generovaná kampaň zhruba na hodinu, ve které se zhostíte role Terminátora, snažícího se mezi ruinami najít a zabít klíčového velitele lidské armády. Tento režim do PC verze přibyl několik měsíců po vydání formou DLC a na konzolích jsme se mohli dočkat v rámci "Enhanced" edice. Mezi nejlepší vlastnosti tohoto přídavku patří věrnost, se kterou tvůrci zpracovali způsob, jakým Terminátor vidí svět kolem sebe - rudě a se všemožnými kalkulacemi probíhajícími přes obraz.

Zároveň bylo zábavné ocitnout se na druhé straně a pochodovat proti těm legračně křehkým lidským bytostem jakožto téměř nezastavitelný vražedný tank. Samozřejmě od tohoto módu nemůžete čekat nějaké příběhové vyprávění, ale jako zábava na hodinu, kterou si pak můžete dát na vyšší obtížnost a překonávat třeba vlastní dosažené skóre, po téhle stránce mód opravdu dobře funguje. Celkově jsem si návrat do světa Terminator Resistence příjemně užil, ačkoliv už to na mne samozřejmě neudělalo až takový dojem příjemného překvapení a objevování, jako když jsem původní hru rozehrál poprvé.

Recenze Terminator: Resistance Annihilation Line - hranice zkázy
PlayStation PlayStation 5
Windows PC

Verdikt

Příjemných pár hodin nášupu pro poctivě zpracovanou poklonu jedinečnému prvnímu filmu série. Některé momenty jsou opravdu silné nebo příjemně napojené na klasické filmové scény, nicméně jiné části mapy i hry jsou už lehce okoukané z původní hry. Pokud jste se ale dobře bavili u základní kampaně, tenhle přídavek vás nezklame.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Zajímavá zápletka
Stále výborná atmosféra
Zpracování "Hranice zkázy"
Šikovně zapracované filmové odkazy
Velmi podobné původní hře
Omezený arzenál
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama