Recenze Mario vs. Donkey Kong – výborná puzzle hra
Recenze Recenze Mario vs. Donkey Kong – výborná puzzle hra

Recenze Mario vs. Donkey Kong – výborná puzzle hra

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Nintendo Switch Switch

Remake přináší skvělý audiovizuál i spoustu nového obsahu.

Reklama

Mario dodnes patří mezi ty zdaleka nejpopulárnější značky od japonské společnosti Nintendo. Od svých 2D plošinovkových počátků ušel dlouhou cestu, a přestože stále takové tituly vychází (například loňský Wonder), Mario se v průběhu let dočkal i řady jiných zpracování a méně či více úspěšných spin-offů, ze kterých se pak staly samostatné série. Jednou takovou, byť ne tolik známou, je Mario vs. Donkey Kong, původně titul z roku 2004 určený pro Game Boy Advance. Namísto klasické 2D plošinovky jde ale o 2D puzzle hru, ve které musíte vyřešit (a následně také úspěšně řešení provést) všemožné hádanky a nástrahy, které na vás čekají. A právě tato hra se už za pár dní dočká svého remaku pro Nintendo Switch.

  • Platforma: Nintendo Switch
  • Datum vydání: 16. 2. 2024
  • Vývojář: Nintendo
  • Vydavatel: Nintendo
  • Žánr: Logická plošinovka
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ano (lokální co-op pro 2 hráče)
  • Dat ke stažení: 1,2 GB
  • Herní doba: ~10 hodin
  • Cena: 1 249 Kč (Nintendo eShop)

Žádný příběh nečekejte

Protože si myslím, že spousta lidí originál nehrála, ostatně i já se mezi ně řadím, je určitě na místě si představit celý koncept. Premisa je jednoduchá – Donkey Kong ukradne z výrobny mini hračky v podobě Maria a samotný Mario se je snaží získat zpět. Cutscéna na začátku na konci je to jediné, co z příběhu dostanete, ale ve výsledku to vůbec nevadí. Řada Nintendo her o příběhu není a tohle je rozhodně jedna z nich. A přestože mám silné příběhy rád, tady to plně vynahrazuje všechno ostatní.

Fantastický audiovizuál

Jednak musím pochválit naprosto nádherný vizuál. Technologie nemusí být všechno a pro 2D hru to platí obzvlášť, díky skvělému stylu a krásným animacím hra působí moderně, i když běží na velmi zastaralém hardwaru. Jednotlivé světy jsou neuvěřitelně různorodé a barevné, včetně designu nepřátel. A za zmínku rozhodně stojí i samotné cutscény, přestože tvoří jen minimum herní doby. V původní hře působily spíš jako PowerPoint prezentace, tady jde o scény jako vytržené z animovaného filmu. A není to jenom vizuál, výborné je také audio, jak zvuky, tak hlavně hudba. Ta je sice postavená na původních melodiích, ale je nahraná úplně znovu v moderním podání a zní naprosto parádně.

Parádní hratelnost

Největší předností je ale samozřejmě samotná hratelnost. Zpočátku jsou hádanky velice jednoduché, ale postupně se na tradiční chození a mačkání tlačítek (které zapínají či vypínají různé bloky) nabalí řada dalších mechanik, jež často souvisí s daným světem. Využívání prostředí je naprosto klíčové, ať už jde o jezdící pásy, led či samotné nepřátele, kteří vám sice mohou cestu ztížit, ale také ulehčit. Hádanky jsou velmi nápadité a vždy velmi originální, žádná mechanika není využitá více, než by musela být.

Důležitým faktorem je, že má každý level časový limit, hru nicméně můžete zapauzovat a rozhlédnout se kolem sebe, abyste si vaše kroky dobře promysleli, což je v pokročilejších úrovních klíčové. Nezřídka se vám stane, že vaše strategie někde narazí a budete na to muset jít jinak, ale i to je součástí této hry. O to víc je pak uspokojující, když se vám povede všechny hádanky vyřešit nejenom v hlavě, ale i na obrazovce.

Kdyby vám, stejně jako mně, nestačila základní výzva, každý level nabízí ještě tři bonusy, díky nímž si následně odemykáte náročnější expert levely. Jejich sebrání občas vyžaduje využití alternativní a obtížnější cesty, ale osobně doporučuji se vždycky pokusit všechny sebrat, jinak přijdete o část skvělého zážitku.

Velkorysá porce obsahu

Světů je ve hře celkem 8 (oproti 6 v originálu), a jak už tady padlo, všechny jsou odlišné nejenom designem, ale také unikátními mechanikami. Všechny ale zároveň následují předem danou strukturu, což je jedna z mála výtek, kterou ke hře mám. Vždy na vás totiž čeká 6 klasických levelů (plus jeden bonusový), 1 speciální, kde musíte navigovat Mini Maria, a následně boss fight s Donkey Kongem. Levely jsou sice unikátní a vždy velmi zajímavé a zábavné, ale tahle struktura se ke konci přece jenom trochu ohraje a je škoda, že se tady víc neexperimentovalo.

Na druhou stranu musím opravdu pochválit množství obsahu, jež na vás čeká, ještě o několik desítek levelů víc než v originálu. Přestože hra zdánlivě končí po 8 světech a finálním boss fightu, ve skutečnosti na vás po závěrečných titulcích čeká ještě druhá půlka hry, která se sice odehrává ve stejných světech, ale nabízí úplně nové úrovně plné unikátních mechanik a nápadů. K tomu připočtěte již zmíněné Expert levely, Time Attack režim a možnost si všechny úrovně zahrát v kooperaci, což design levelů určitým způsobem upraví. Nudit se tedy rozhodně nebudete.

Pár nedostatků

Je každopádně vidět, že hra exceluje především u hádanek a pomalejších pasáží. U těch poněkud hektičtějších částí vás totiž může zradit občas ne úplně ideální ovládání, to tedy platí především pro boss fighty, které kvůli tomu mohou být lehce frustrující.

Po technické stránce je hra z drtivé většiny prakticky bezchybná, bez jakýchkoli bugů a glitchů. Frame rate je stabilní, až na úplně finální boss fight, kde se bohužel viditelně propadá. Ale to je skutečně jediná, a navíc velmi malá výtka po této stránce.

Celkově vzato je Mario vs. Donkey Kong výborná hra plná nápaditých hádanek se skvělým audiovizuálem, rozmanitým prostředím, a hlavně obrovskou porcí obsahu, která se jen tak nevidí. Pokud vám nevadí absence příběhu a zkrátka si jen chcete trochu potrápit mozek, určitě dejte téhle hře šanci, protože váš rozhodně nezklame.

Recenze Mario vs. Donkey Kong – výborná puzzle hra
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Na první pohled jen další z řady spin-offů Maria, ve skutečnosti jde však o naprosto parádní kousek plný nápaditých logických hádanek ve skvěle zmodernizované podobě nejenom s výborným audivizuálem, ale také s obrovskou porcí obsahu. Tuhle hru by si majitelé Switche neměli nechat ujít.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Nápadité hádanky a velké množství mechanik
Obrovská porce obsahu
Krásný vizuál
Výborná hudba a audio celkově
Rozmanité lokace
Možnost kooperace
Repetitivní struktura světů
Ovládání v hektičtějších momentech občas selhává
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama