PS3 vs. Xbox 360 - exkluzivity roku 2011
Speciály Xbox 360 Článek PS3 vs. Xbox 360 - exkluzivity roku 2011

PS3 vs. Xbox 360 - exkluzivity roku 2011

Michal Burian

Michal Burian

16

Další válka exkluzivního obsahu a her pro konzole PlayStation 3 a Xbox 360 začíná. Pojďte se společně s námi podívat, jak to bude v roce 2011.

Reklama

Sony i Microsoft se snaží zajistit si pro svou konzoli nějaký ten exkluzivní obsah, ať už mluvíme o speciálním dodatečném balení nebo o samotných hrách. Rok 2011 nebude výjimkou, obě firmy konkurenční válku berou velmi vážně a každičkým dnem se snaží přetáhnout si nové hráče.

Co vytáhnou z rukávu za esa tento rok? To se dozvíte níže, kde naleznete nejzajímavější exkluzivity roku 2011 pro PS3 i Xbox 360.

Nejzajímavější exkluzivity roku 2011 pro PlayStation 3

Společnost Sony letos sází na ověřenou kvalitu. I proto si přichystala pokračování svých oblíbených sérii, jako je Uncharted, Resistance, Killzone, MotorStorm, LittleBigPlanet nebo SOCOM.

Uncharted 3: Drake’s Deception

Třetí díl dobrodružství Nathana a Sully bylo oficiálně představeno teprve v prosinci minulého kalendářního roku na VGA 2010. Už dnes ale není pochyb, že půjde o kandidáta na hru roku 2011. Tvůrčí uskupení ze studia Naughty Dog chce dokonalost Uncharted 2: Among Thieves dovést ještě dál, a to prostřednictvím samotné přírody. Pozor si budeme muset dávat na písek a oheň.

-> Karta hry

Resistance 3

Oficiálního odhalení jsme se dočkali již v srpnu na GamesComu 2010. Resistance 3 má být podle všeho největší a nejodvážnější díl této série. Opět bude pokračovat urputná válka lidstva proti viru Chiméra. Virus bude nyní mnohem dravější a brutálnější, bude tedy zapotřebí veškerého úsilí, abychom jej zahnali zpátky tam, kam patří. VGA trailer se ukázal ve velmi pěkném světle, odehrával se na lodi, kde hráč neúnavně bojoval proti viru, zatímco se tyčící Goliáš objevil v pozadí. Resistance 3 se zatím vybarvuje více než dobře.

-> Karta hry

Killzone 3

Třetí epické pokračování sci-fi vřavy Killzone nabídne vypiplanější příběh, kooperační režim ve split-screenu, podporu pohybového ovládání PlayStation Move, více nepřátel a samozřejmě také dokonalejší grafické zpracování.

-> Karta hry

inFamous 2

S podobou hlavního hrdiny Cola MacGratha jsme se už tak nějak smířili, čert vem fešnou koženou bundu, díky níž byl Cole v prvním díle frajerem. Stále to bude elektrizující 3rd person akce s novým městem (přesuneme se do New Marais, fiktivní označení New Orleans), novými schopnostmi a chytřejšími a bytelnějšími nepřáteli.

-> Karta hry

MotorStorm: Apocalypse

Třetí pokračování skvělých adrenalinových závodů MotorStorm, které nás tentokrát zavede do prostředí zdevastovaného apokalyptického města, kde se budeme prohánět po rozpadlých budovách a snažit se zvítězit, ať už na motorce, čtyřkolce či automobilu. Překvapit by mělo především stále se měnící prostředí, které bude ovlivňovat průběh každého závodu – vytvářet nové cesty.

-> Karta hry

LittleBigPlanet 2

Studio Media Molecule se opět bude snažit ohromit hráče novým dobrodružstvím v arkádové plošinovce LittleBigPlanet 2. S hlavním hrdinou, hadrovou postavičkou Sackboye, se zase vydáme do světa, kde se podíváme do různých úrovní, jako je Wolfenstein 3D nebo Návrat do budoucnosti, v nichž budeme mj. řešit rozličné puzzle a hádanky.

-> Karta hry

SOCOM 4

Tvůrci ze studia Zipper Interactive chtějí, aby čtvrtý díl série SOCOM byl nejlepší a nabídl hráčům něco zcela nového, i proto jsme se hry v minulém roce nedočkali. SOCOM 4 se bude odehrávat v jihovýchodní Asii, kde rebelové převzali kontrolu nad územím. Velmocím světa se to samozřejmě vůbec nelíbí a NATO posílá do oblasti svou speciální jednotku, které budeme velet. Těšit se máme na boje v nehostinné džungli a městských ulicích, a to nejen v singleplayeru, ale také v multiplayeru. Ten bude podle dostupných informací až pro 32 hráčů.

-> Karta hry

DC Universe Online

* hra vychází i pro PC

Měli jsme tu nepovedeného Iron Mana a Thor také nevypadá nijak dobře. Jediné, co se dá považovat za zajímavé je série Marvel vs Capcom a letos také online RPG titul DC Universe Online, který nám nabídne možnost vžít se do známých komiksových postav, jako je Batman, Superman, Wonder Woman nebo Joker. Prozatím vypadá DC Universe Online slušně, je vidět, že vývojáři dostali dostatek času, aby zajistili, že hra bude stát za předplatné.

-> Karta hry

Final Fantasy XIV

* hra vyšla i pro PC

PC verze nedopadla v recenzích ani u samotných hráčů nijak růžově. Square Enix slibují, že PS3 verze bude mnohem lepší, ať už si představíme samotné zpracování, nebo cokoliv jiného. Doufejme, že to tvůrci dodrží.

-> Karta hry

Twisted Metal

Restart akčních závodů Twisted Metal pro PlayStation 3 zní opravdu zajímavě. Stále vzpomínáme na originální PSOne hru, takže nový díl je pevně zakotven v našem hledáčku. Hra je podle všeho ve vývoji už přes 18 měsíců a údajně má nabídnout multiplayer, helikoptéry, exploze a adrenalinový zážitek.

-> Karta hry

The Last Guardian

Tvůrci legendární adventury ICO se vrací ve zbrusu novém dobrodružství malého chlapce a obrovitého tvora v křehkém spojení přátelství. Čeká je dlouhá cesta, ve které se musí naučit spolupracovat a navzájem si důvěřovat.

-> Karta hry

Ratchet & Clank: All for One

Další díl legendární plošinovkové série Ratchet & Clank, tentokrát s podtitulem All for One. Má nabídnout zbrusu nové herní mechanizmy a především kooperační režim pro 4 hráče, kteří se zúčastní velkých bitev.

-> Karta hry

Další hry pro PlayStation 3

Agent - Studio Rockstar Games chystá špionážní akční dobrodružství. To se má odehrávat po celém světě během sedmdesátých let.

Yakuza 4 – Do Evropy vtrhne čtvrtý díl oblíbené japonské akce.

Syphon Filter 5 – Již dlouhou dobu se spekuluje o pátém pokračování střílečky Syphon Filter.

Nejzajímavější exkluzivity roku 2011 pro Xbox 360

Microsoft na to jde letos malinko jinak. I on si pro hráče připravil pokračování svých oblíbených sérii, především pak třetí díl Gears of War a revoluční Forzu. V aktuálním kalendářním roce bude sázet spíš na své pohybové ovládání Kinect, z ohlášených her lze jasně vyčíst, že se firma bude snažit ukázat a přesvědčit hráče, že Kinect není jen pro casual hráče.

Call of Duty: Black Ops – First Strike DLC

Jak již bývá v posledních letech zvykem, majitelé konzole Xbox 360 si jako první budou moci užívat dodatečného obsahu, který rozšíří nejnovější Call of Duty. Skutečnost, že First Strike DLC balíček bude nejprve exkluzivně pro Xbox 360, musí být pro PS3 hráče rána, protože právě oni museli vytrpět všechny ty bugy Call of Duty: Black Ops. S majiteli PS3 tým Zingu soucítí, avšak pro Microsoft je to určitě nemalý tah v marketingu.

-> Karta hry

Gears of War 3

Závěrečná kapitola Gears of War války je aktuální klenot Microsoftu, na nějž se těší nejeden hráč a majitel konzole Xbox 360. Třetí díl se opět prezentuje v tom nejlepším světle a dává nám tušit, že tentokrát neutichající válku proti mimozemské rase Sarančat (Locust) vyřešíme s Marcusem Fenixem a jednotkou Delta jednou provždy.

-> Karta hry

Forza Motorsport 4

Čtvrtý díl závodní série Forza Motorsport od tvůrčího celku Turn 10 Studios má být nejobsáhlejší a nejrealističtější motoristický zážitek napříč všemi konzolemi. Díky Kinectu si budeme moci obejít kterékoliv auto v neuvěřitelném 3D zážitku a osobně se do něj posadit. Forza 4 nám dá okusit očirvoucí fyziku a nesrovnatelnou úroveň přizpůsobení. Že by se Gran Turismu začala třást kolena?

-> Karta hry

Codename: Kingdoms

O této exkluzivitě toho prozatím víme opravdu málo. Stojí za ní německé studio Crytek, které je zárukou kvality, má za sebou totiž úspěšné Crysis a první díl Far Cry. S jistotou víme, že půjde o středověký akční titul.

-> Karta hry

XCOM

* hra vychází také na PC

Autoři druhého BioShocku, 2K Marin, chystají na letošní rok first-person střílečku XCOM, jež vyjde pro Xbox 360 a PC. Ve hře figuruje klasická zápletka; boj lidstva proti neznámému nepříteli, se kterým se musí vypořádat hlavní hrdina, agent FBI. Ten musí najít a odstranit rostoucí hrozbu. Zatím jsme viděli, že je XCOM stylizováno do amerického prostředí roku 1940, kde jsme byli svědky podivných anomálií.

-> Karta hry

Codename D

Suda a studio Grasshopper Manufacture se pustili do vývoje nové akce, která má konkurovat zavedené sérii No More Heroes. Tajemný titul Codename D bude určen speciálně pro pohybový senzor Kinect a přenese nás do těla hrdiny, který bojuje ve strašidelném zábavném parku.

-> Karta hry

Rise of Nightmares

Další hororová hra pro Kinect, s níž chce Microsoft zaútočit a ukázat, že pohybové ovládání není jen pro casual hráče. Rise of Nightmares vydá v letošním roce společnost SEGA, jde o akční adventuru, která je vytvořena pro milovníky starších her tohoto žánru. V tomto hororovém dobrodružství zažijeme strach a napětí, jako nikdy předtím. Samotný trailer vypadá hodně brutálně.

-> Karta hry

Star Wars Kinect

Hvězdné války v novém provedení. Když Microsoft na E3 2010 odhalil gameplay záběry, někteří hráči křičeli, že Kinect takové složité pohyby nemůže zvládnout. Možná mají pravdu. Přesvědčit se budou moci o Vánocích letošního roku.

-> Karta hry

Project Draco

Překvapivě, Microsoft na aktuální kalendářní rok chystá další Kinect hru. Tentokrát jde o akci, v níž budeme bojovat a vznášet se v oblacích na nejrůznějších létajících monstrech. Ze začátku si budeme moci osedlat nějaké malé a nejspíš i neškodné příšerky. V průběhu hraní se však dostaneme také k větším a silnějším, samozřejmě nemohou chybět ani populární a velmi nebezpeční draci.

-> Karta hry

Spelunky

* hra vyšla i na PC

Je dost pravděpodobné, že jste o této hře dosud ještě neslyšeli. Jedná se o akční plošinovku v 8-bitovém zpracování, v níž se jako Indian Jones vydáme na cestu přes nebezpečné jeskyně plné nástrah, pokladů a samozřejmě také nepřátel. Všechny etapy jsou náhodně generované, a tak si kdykoliv můžeme znovu užít nové dobrodružství. Hra by se na Xbox Live Arcade měla objevit v průběhu roku 2011. Pokud vlastníte počítač, můžete si zdarma stáhnout Windows verzi z roku 2008.

-> Karta hry

Haunt

Podle slov tvůrců se má jednat o velmi zábavnou a inovativní kreslenou hororovou hru z pohledu první osoby. Odehrávat se bude ve strašidelném domě a v jeho blízkém okolí, ve kterém budeme postupovat za pomoci světelné baterky. Překvapit by nás měly stíny na zdi a různé efekty. Haunt je speciálně vyvíjen pro pohybového ovládání Kinect.

-> Karta hry

Steel Battalion: Heavy Armor

Capcom na TGS 2010 oznámil návrat akční série Steel Battalion s dílem Heavy Armor. Ten nás s příběhem zavede do roku 2082, v němž neexistují počítače. Vizuálním zpracováním Steel Battalion: Heavy Armor připomíná drsnou druhou světovou válku v nějaké alternativní budoucnosti. Hra využije pohybové ovládání Kinect.

-> Karta hry

Hybrid

Střílečka z pohledu třetí osoby, která nás zavede do příběhu, v němž proti sobě bojují dvě znepřátelené strany. Konkrétně jde o Paladiny a Varianty, kteří se opravdu nemusí. Paladinové dokonce tvrdí, že je divné vidět skutečné lidi, zatímco druhý tábor měl prý šanci zastavit tento konflikt a ušetřit životy nevinných lidí, něco se však pokazilo a válka pokračuje...

-> Karta hry

Závěr

Stále pochybujete o tom, že rok 2011 bude po herní stránce opravdu nabitou událostí? Neměli byste, protože opravdu bude, o čemž vypovídá i tento článek. Doufejme, že se nedočkáme žádných drastických odkladů u očekávaných her.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama