7 divů světa Duel: Panteon – deskovka
Speciály Článek 7 divů světa Duel: Panteon – deskovka

7 divů světa Duel: Panteon – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Stavba monumentů nenechala bohy chladnými a směle se zapojili do lidského konfliktu.

Reklama

Určitě si vzpomínáte na naše nadšení z deskovky 7 divů světa přetvořené do varianty pro dva hráče s podtitulem Duel. Pokud vás náš text minul, možná bude vhodné na něj kouknout, protože dost věcí z dnešní recenze na něj bude navazovat. Proč se o velmi úspěšné hře z portfolia Antoina Bauzy a Bruna Cathala opět zmiňujeme v samostatném článku? Protože dostal vlastní rozšíření, které vaší budovatelskou činnost obohatí o vrtošivé nálady božských bytostí. Je na čase stavět chrámy, abyste se dostali do jejich přízně.

Ve jménu božím

7 divů světa: Duel byla báječně odladěná zábava pro dva, kterou po chvilce zvládli i méně protřelí hráči. Proto jsem se z počátku obával, jak moc pohne s hratelností nová mechanika. A díky bohům se narušení pevné rovnováhy nekoná, spíše se upevnila. Mytologické bytosti dávají všanc svou přízeň příjemnými bonusy pro jejich uctívače. V základním principu se nic nemění, chystají se karty pro jednotlivá kola ve stejném schématu, jen se přidávají žetony mytologie a obětin.

Mimo nových žetonků se k základní herní desce, na níž se řeší konflikty žetony pokroku, připojí deska mytologie, která bude důležitá při vybírání z nabídky božstev. Vzhledem k náboženskému pojetí tohoto rozšíření se nemůžeme divit, že se objevují také nové divy světa, rozsáhlé chrámové komplexy, jež konkurují cechům ve třetím aktu (a to dost podstatně, protože za ně dostanete hromadu vítězných bodů) a tři nové technologie v rámci nabízených vynálezů. Jak se tedy ve výsledku projeví nadpozemská síla do vašich plánů?

Starověká mytologie na jednom místě

Divy světa nejstarších dějin jsou rozesety po celém Středomoří, a proto se nemůžeme divit, že také bohové pěti různých civilizací mají touhu zasáhnout do bojů o nadvládu nad prostorem starověkých států. Každý z panteonů nabízí profit do jiné sféry – Mezopotámci se zaměřují na vědeckou činnost, Féničané preferují spíše obchod a hromadění bohatství, Egypťané pomáhají stavět monumentální divy světa, řečtí bohové směřují k občanskému způsobu života a Římané se vyžívají v boji. Všeobecně se ovšem nevyplatí zaměřit pouze na jednu větev, ale raději kombinovat éterické bytosti podle aktuálních potřeb. Ostatně dostat boha na svou stranu není nic levného.

Během prvního aktu totiž odkrýváte jednotlivé karty staveb a tím zároveň můžete vybrat boha podle žetonu frakce. Zařadíte jej podle potřeby blíže k soupeři či sobě. Představitele nepotřebného kultu raději předhodíte nepříteli, protože mu tím zakryjete levnější nákup jím preferovaného boha. Čím je totiž mytologická karta dále od vaší strany, tím více za ní zaplatíte. Navíc božská nabídka není neomezená, šest slotů není moc a boj o každého nebeského pomocníka se rozhoří naplno. Kdo se nebojí připlatit, tak dokonce může využít bránu bohů a povolat svého oblíbence k sobě.

Nevím, kam dřív skočit

Rozšíření Panteon duelových 7 divů světa tak podle mě skvěle doplňuje základní budovatelskou myšlenku titulu. Jediný problém vidím v tom, že už v základní verzi bylo pro některé hráče problém rozhodnout se a odvodit správnou strategii, což se při zařazení dalšího principu ještě zhorší. Takže pokud už nyní máte u 7 divů delší prostoje, musíte potrénovat, aby vás božská moc už nezahltila. Pro fanoušky této deskovky ovšem není argument, který by zabránil doporučit jim koupi Panteonu.

Veškerý materiál v krabičce na sobě nese stejnou symboliku jako v původní hře, což znamená přehledné a jasně pochopitelné ikony. V případě problémů můžete nahlédnout do pravidel v češtině (i když v nich řádil polský šotek), za nimiž stojí tuzemský distributor ADC Blackfire. Z mého pohledu se pravidelným hráčům 7 divů světa: Duel vyplatí necelou pětistovku do rozšíření Panteon investovat, protože nabízí další škálu možností, jak potrápit soupeře.

Líbí se nám:

  • pět mytologických frakcí
  • fungující herní mechanika občerství zavedenou hratelnost
  • pochopitelná symbolika
  • tři nové divy světa a technologie
  • grafická podoba bohů

Vadí nám:

  • pro pomalu se rozhodující hráče se jedná o další komplikaci, která jim zamotá hlavu

Deskovku koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama