Novinka AMD na CES představilo nové grafické karty i procesory

AMD na CES představilo nové grafické karty i procesory

Jan Urbančík

Jan Urbančík

4
Platformy Windows PC

Došla řeč také na novou generaci CPU v podobě Zen 4.

Reklama

Veletrh CES se dnes naplno rozbíhá a první důležitou konferenci měla společnost AMD. Trvala přibližně 40 minut a přinesla spoustu nových oznámení.

Vše začalo představením procesorů Ryzen 6000 (s kódovým označením Rembrandt) pro notebooky. Ty jsou postavené na architektuře Zen 3+, jež používá 6nm proces od TSMC, díky čemuž nabízí nejen lepší výkon, ale také nižší spotřebu. K masivnímu skoku pak došlo především na straně integrovaného grafického čipu. Ten je totiž v Ryzenech 6000 postavený na architektuře RDNA 2 a konečně nahrazuje dávno zastaralou Vegu. Výkon je díky tomu až dvojnásobný.

Samotných modelů je opravdu spoustu a můžete si je prohlédnout níže. Tím nejvyšším je Ryzen 6800HX, který nabídne 8 jader/16 vláken s maximálním taktem až 5 GHz. Zabudované GPU má 12 výpočetních jednotek s frekvencí až 2,4 GHz. Všechny procesory z této řady podporují HDMI 2.1, DisplayPort 2.0, PCIe 5.0, USB4, DDR5 a WIFI 6E.

Další oznámení se také týkalo notebooků, došlo totiž na představení nových modelů z řady Radeon RX 6000M, konkrétně 6300M a 6500M, 6650M, 6650M XT a 6850M XT. Kromě těchto GPU pro klasické notebooky, ale došlo i na grafické karty pro ultra tenké laptopy. Ty nesou označení S, přičemž momentálně jsou oznámené modely RX 6800S, 6700S a 6600S.

Nejzajímavější představenou grafickou kartou byl bezpochyby Radeon RX 6500 XT pro desktopy. Ten přinese 16 výpočetních jednotek o taktu až 2,6 GHz, k tomu 16 MB Infinity Cache a 4 GB GDDR6 VRAM s rychlostí 16 Gbps a 64bitovou sběrnicí. S výkonností se AMD příliš nechlubilo, došlo totiž pouze na srovnání s velmi starým modelem RX 570 a konkurenční GTX 1650. Výsledky si můžete prohlédnout níže. Oficiální cena je stanovena na 199 dolarů a karta zamíří na trh už 19. ledna.

Vše se ale netočilo pouze okolo nových produktů. Potvrdily se dřívější spekulace a AMD oznámilo technologii Radeon Super Resolution, kterou jsme blíže představovali v minulém novinkovém souhrnu. V zásadě jde o implementaci dosavadního FidelityFX Super Resolution přímo do driverů, což zajistí, že bude RSR fungovat v úplně každé hře (která podporuje fullscreen). Pro zapnutí stačí zkrátka zapnout ovladače, zapnout hru a snížit rozlišení, o všechno ostatní už se RSR postará. Technologie bude dostupná v nejbližším velkém updatu driverů Radeon Software, který přijde ještě v prvním čtvrtletí tohoto roku.

AMD na CES představilo nové grafické karty i procesory

Nakonec se řeč stočila opět k procesorům, ale tentokrát těm desktopovým. Šéfka AMD, Lisa Su, konečně představila dlouho očekávané CPU s technologií 3D V-Cache, které bylo poprvé k vidění už na loňském Computexu. Nakonec se však vylepšení týká jediného modelu, a to Ryzenu 5800X. Nový procesor nese název Ryzen 7 5800X3D a nabídne dokonce vyšší výkon než Ryzen 9 5950X. AMD ukázalo také srovnání s konkurenčním i9-12900K od Intelu a ukázalo se, že obě CPU mají herní výkon velmi podobný. Ryzen 5800X3D dorazí na jaře letošního roku, cena zatím není známa.

Zen 3D je však pouze jakousi překlenovací generací, letos přijde ještě jeden, mnohem masivnější upgrade, a tím je Zen 4. Lisa Su krátce promluvila i o něm a oznámila základní informace. Architektura Zen 4 je postavená na 5nm procesu od TSMC a bude použita v procesorech Ryzen 7000, které mají dorazit v druhé polovině letošního roku. Společně s nimi přijde také nový socket v podobě AM5, to nabídne podporu PCIe 5.0 a pamětí DDR5.

Na konci prezentace jsme mohli zahlédnout také první vzorek procesoru s architekturou Zen 4 a dokonce jsme ho viděli i přímo v akci ve hře Halo Infinite. Kolik FPS ale při hraní dosahoval, s tím už se AMD pochopitelně nepochlubilo, neboť vydání je stále relativně daleko.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama