Novinka AMD na Computexu představilo procesory Zen 4 a socket AM5

AMD na Computexu představilo procesory Zen 4 a socket AM5

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Přesné datum vydání ale zatím neznáme.

Reklama

V pondělí ráno měla konferenci na tradičním veletrhu Computex společnost AMD. Bohužel nakonec nepřinesla tolik nových informací, kolik bychom si asi přáli. Víc než polovina prezentace se zaměřila na APU Ryzen 6000 pro notebooky, která už jsou nějakou dobu oznámená. Došlo nicméně na představení nového APU s označením "Mendocino". To kombinuje starší Zen 2 CPU a výkonné RDNA 2 GPU, přičemž se má používat v "mainstream" laptopech mezi 399 a 699 dolary. Vyjít má ve čtvrtém čtrvrtletí tohoto roku.

To nejzajímavější ale přišlo až na konci, kdy se AMD pochlubilo podrobnostmi o nové generaci procesorů, postavené na architektuře Zen 4. Ta bude používat 5nm technologii pro čiplety a 6nm pro IO. Podle AMD máme od Ryzenů 7000 očekávat víc než 15% nárůst v jednovláknovém výkonu a takty přes 5 GHz. Společnost se na prezentaci dokonce pochlubila záběry z hraní GhostWire: Toyko, při kterém držel procesor frekvenci 5,5 GHz. Zatím jsme se ale nedočkali odhalení jednotlivých modelů a neznáme ani přesné datum vydání. Na konferenci byl zmíněn pouze podzim letošního roku.

AMD na Computexu představilo procesory Zen 4 a socket AM5

Většího prostoru se dočkaly základní desky. Společně se Zenem 4 totiž přijde na trh také zcela nový socket AM5, jenž nahradí dosud používaný AM4, který je tu s námi už víc než 5 let. Trochu překvapením bylo, když Lisa Su, CEO společnosti AMD, řekla, že AM4 zůstane podporován i v následujících letech. Co přesně to znamená, zatím nevíme. Teď už ale k AM5.

Nový socket, jak už jsme ostatně věděli dřív, přinese podporu DDR5 RAM a PCIe 5.0. S tím to ovšem není tak jednoduché, záležet bude na zvolené desce. AMD představilo rovnou tři verze. Ta nejvyšší ponese název X670 Extreme, má umožnit extrémní přetaktování a nabídne PCIe 5.0 "všude". X670 bez označení "Extreme" pak přinese stále solidní možnost přetaktování, ale už zde není jistota PCIe 5.0 pro grafické karty, bude zřejmě jen u některých desek. U nejnižší B650 pak můžeme u všech desek očekávat PCIe 5.0 pouze pro NVMe SSD a nikoli grafiky. Zato však pochopitelně budou nejlevnější.

AMD na Computexu představilo procesory Zen 4 a socket AM5

Příjemná je také informace, že všechny základní desky budou podporovat chladiče vytvořené pro socket AM4. AMD stále hodně sází na určitou kontinuitu, kterou se snažilo poslední roky budovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama