Novinka AMD představilo grafické karty Radeon RX 7000

AMD představilo grafické karty Radeon RX 7000

Jan Urbančík

Jan Urbančík

23
Platformy Windows PC

Výrazně levnější než konkurence a se spoustou nových technologií.

Reklama

RDNA 3 konečně představeno. Dlouho očekávaná architektura a samotné modely byly ve čtvrtek večer odhaleny na akci together we advance_gaming. Dočkali jsme se opravdu hromady detailů a ty nejdůležitější si probereme v tomto článku.

Jako první byla řeč o samotné architektuře. RDNA 3 je vůbec první generace grafických karet, která používá technologii čipletů, kterou už AMD několik let využívá u procesorů. V kartě tedy naleznete 1 grafický čip (GCD), postavený na 5nm procesu od TSMC, a až 6 paměťových čipů (MCD), které jsou vytvořeny pomocí levnější 6nm technologie. Dále v kartě najdeme nový display engine a media engine, který podporuje i enkódování pomocí AV1 (předchozí generace umožňovala pouze dekódování). Ve výpočetních jednotkách se pak nachází také vylepšené AI akcelerátory a 2. generace RT akcelerátorů.

AMD představilo grafické karty Radeon RX 7000

Velký důraz AMD kladlo na port pro připojení k monitoru, kterým je zbrusu nový DisplayPort 2.1, zatímco konkurenční Nvidia používá "pouze" DP 1.4. Nový standard vám umožní hraní ve 4K až na 480 Hz a v 8K až na 165 Hz, samozřejmě v případě, že konektor nabízí i váš monitor.

AMD dále u nových grafik libuje o 54 % lepší výkon na watt oproti RDNA 2 a hrubý výkon až 61 TFLOP, o 18 % vyšší frekvenci a 2,7x rychlejší Infinity Cache.

Teď už ale k samotným modelům. Byly oznámeny celkem dva, přičemž ten nejvyšší je Radeon RX 7900 XTX. Nabídne 96 výpočetních jednotek, 24 GB GDDR6 VRAM a herní frekvenci 2,3 GHz, to vše při TDP 355 W. AMD slibuje přibližně o 50 % vyšší výkon v RT oproti předchozí generaci a až o 70 % v klasické rasterizaci. Benchmarků však nebylo mnoho a nedočkali jsme se ani porovnání s RTX 4090. Největším překvapením byla každopádně cena, která je stanovena na 999 dolarů, což je o 600 dolarů míň než konkurence od Nvidie.

AMD představilo grafické karty Radeon RX 7000

Druhou kartou je pak Radeon RX 7900 XT, který nabídne 84 výpočetních jednotek, 20 GB GDDR6 VRAM a herní frekvenci přesně 2 GHz. Spotřeba by měla být 300 W. Cena zde není o mnoho nižší než u výkonnějšího bratříčka, stanovena je na 899 dolarů. Jde každopádně o stodolarový pokles oproti předchozí generaci.

AMD představilo grafické karty Radeon RX 7000

Obě grafické karty dorazí na trh 13. prosince tohoto roku.

AMD představilo grafické karty Radeon RX 7000

Tolik k hardwaru, ale na konferenci toho bylo představeno ještě mnohem víc. AMD oznámilo spolupráci se společností Ubisoft na interním enginu Snowdrop, jehož nová iterace by měla využít všechny nové technologie, které AMD nabízí. Ty se objeví například také ve hrách The Callisto Protocol a Forspoken.

AMD představilo grafické karty Radeon RX 7000

Dalším velkým oznámením bylo FidelityFX Super Resolution 3. Nová verze populární upscalovací technologie, která je dostupná napříč různými grafickými kartami. FSR 3 má podle AMD přinést až dvojnásobný framerate oproti FSR 2, a to i za pomocí nové "Fluid Motion Frame" technologe. Zatím nevíme, o co přesně se jedná, ale spekuluje se, že by mohlo jít o alternativu k Frame Generation od Nvidie. FSR 3 dorazí někdy v příštím roce.

Poslední novou technologií pak bylo HYPER-RX, což má být jednoduchá funkce, která pomocí jednoho kliknutí zvýší framerate a sníží latenci. V podstatě jde o kombinaci dřívějších funkcí od AMD, které jsou však vylepšeny. HYPER-RX dorazí někdy v první polovině roku 2023.

AMD představilo grafické karty Radeon RX 7000
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama