AMD údajně u příští generace grafických karet vynechá high-end
Novinka AMD údajně u příští generace grafických karet vynechá high-end

AMD údajně u příští generace grafických karet vynechá high-end

Jan Urbančík

Jan Urbančík

30
Platformy Windows PC

RDNA 4 sice dorazí už příští rok, ale všechny segmenty nepokryje.

Reklama

Přestože ještě ani není venku celý lineup aktuální řady grafických karet od AMD (dnes jsme psali o chystaném "mid-range" modelu), už se nějakou dobu spekuluje o následující generaci, tedy RX 8000, kterou bude pohánět architektura RDNA 4.

S velmi překvapivou informací dnes přišel insider Kepler, který v minulosti přinesl už několik následně potvrzených zpráv. Tvrdí (a odvolává se hned na 3 své zdroje), že AMD u příští generace GPU úplně vynechá high-end a vydá pouze nižší modely. Situaci přirovnává ke generacím RDNA 1 či Polaris, kde společnost rovněž uvedla modely pouze pro mid-range a níž.

Přesto by šlo o poměrně zvláštní rozhodnutí. Jak RDNA 2, tak aktuální RDNA 3 se snaží konkurovat i v high-endu, byť odpověď pro top model Nvidie v podobě RTX 4090 AMD nepřineslo. Tohle by byl každopádně krok zpátky, zatímco Intel, který vstoupil na trh loni se svýmmi kartami Arc, respektive jejich první generací Alchemist, má ambiciózní plány do budoucna a chce nabídnout i high-end modely. Druhá generace Battlemage by se měla chystat na první polovinu příštího roku.

AMD má každopádně oproti Nvidii jednu výhodu, pokud se tedy nezmění plány. RDNA 4 by mělo vyjít už v roce 2024, zatímco řada RTX 50 podle oficiální roadmapy míří na rok 2025. AMD mimochodem připravuje taky architekturu RDNA 3.5, pro samostatné grafické karty se nicméně nevyužije. RDNA 3.5 má být určeno pouze pro integrované grafické čipy, včetně konzole PlayStation 5 Pro.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama