Červnové ohlédnutí šéfredaktora
Speciály Novinka Červnové ohlédnutí šéfredaktora

Červnové ohlédnutí šéfredaktora

Martin Zavřel

Martin Zavřel

91
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Tohle nebyl snadný měsíc.

Reklama
"Always fear the flame. Lest you be devoured by it and lose yourself."

Quelana, Dark Souls

Tenhle měsíc byl na Zingu poměrně divoký - a pro mne také poněkud osobní.

Hlavním tématem byla samozřejmě jedna z nejočekávanějších her poslední doby - TLOU2 nejprve lámala rekordy v předobjednávkách, pak lámala rekordy v hodnocení recenzentů a nakonec také rekordy v počtu prodaných kusů (za první tři dny)... jenže celou tu dobu lámala zároveň rekordy v množství a intenzitě kritizujících nebo přímo nenávistných komentářů ze strany odpůrců hry. Nechce se mi znovu zabřednout do toho, proč zrovna tahle hra tolika lidem tak moc leží v žaludku, ale bez mučení přiznám, že z hlediska diskuzí se čtenáři Zingu to pro mě byla zatím nejtěžší zkušenost.

Červnové ohlédnutí šéfredaktora

Kdo sleduje moje působení v diskuzích pod články delší dobu, tak ví, že se snažím odpovídat hodně a často. V případě TLOU2 jsem se navíc několik týdnů "vařil ve vlastní šťávě" s ohromnou chutí povídat si o hře. Proto jsem do diskuzí ten první víkend po vydání hry vstoupil extra aktivně a snažil se rozebírat se všemi jejich dojmy. Bohužel jsem narazil na poměrně silnou skupinu lidí, kteří hru shlédli někde na streamu a hodnotili ji - dle mého často neférově - příkře. Uznávám, že jsem se nechal vyprovokovat a tyto diskuze neproběhly úplně nejlépe.

Každopádně z toho odcházím poučen - člověk může v tomhle (nebo jakémkoliv jiném) oboru pracovat desítky let, ale stejně se má pořád co učit, jak se média i společnost neustále posouvají a transformují. Co přesně jsem si z toho tedy odnesl? Že se nemám snažit bránit svoje názory příliš aktivně, protože se to celé potom zvrhne v nekonečnou šňůru opakujících se argumentů, připomínajících spíše spam, než cokoliv jiného. Živoucí diskuze pod články je jednou z těch věcí, za které mám online magazíny raději než ty tištěné. Právě proto, že dává prostor k téměř okamžité zpětné vazbě a k vyjádření různých názorů. Do budoucna se tedy budu snažit těm vašim více naslouchat a méně spamovat ty vlastní.

Zároveň ale pořád platí, že nebudeme na Zingu tolerovat vulgární komentáře nebo napadání ostatních čtenářů a jednoznačné provokace.

Tohle připomínám hlavně proto, že už teď je vidět, jak se odpůrci TLOU2 začínají "přelévat" k diskuzím o další Playstation hře, vycházející příští měsíc.

Červnové ohlédnutí šéfredaktora

Vím, že jsem naivní, ale moc bych si přál, abychom se společně v diskuzích scházeli spíše k probírání toho, co nás na hrách baví a proč je máme rádi, než pro plivání po "konkurenčních" platformách. Za sebe pro to mohu udělat alespoň to, že v tomto duchu budu vystupovat a také k tomu nabádat ostatní členy redakce.

"Stay awhile and listen!"

Deckard Kain, Diablo

Druhou poněkud osobní událostí tento měsíc bylo dlouho plánované (a kvůli karanténě odložené) spuštění našeho podcastu. Naším záměrem bylo nabídnout uvolněné povídání o hrách ze strany "odrostlejších" hráčů s mnoha roky zkušeností v oboru. Poslouchat jej můžete třeba na iTunes nebo Spotify, ti odvážnější z vás si to mohou dát i s obrazem na Youtube.

Podle prvních reakcí to vypadá, že vás to docela baví, takže v tom budeme rádi pokračovat. Časem tam samozřejmě plánujeme dát prostor všem členům redakce a také zajímavým hostům.

Za zmínku jinak rozhodně stojí i skutečnost, že rekordní čísla Zingu z května se vám v červnu povedlo opět překonat - ať už jde o návštěvnost nebo o čtenost. Za celou redakci: děkujeme.

A co nás čeká v červenci?

Léto bývá obdobím velkého útlumu ze strany nových her, poskytujíce tak hráčům možnost užít si prázdniny/dovolenou a letní počasí někde venku, mimo ta naše herní doupata. Letošek je ale samozřejmě citelně jiný, kromě jiného také proto, že jde o rok příchodu nových konzolí a Xbox slíbil na červenec velkou akci, jejíž součásti by mělo být předvedení jejich "first-party" vlajkových titulů pro Xbox Series X.

Červnové ohlédnutí šéfredaktora

S trochou štěstí bychom mohli také vidět nějakou tu první gameplay z remaku Mafie, když už má ten další měsíc rovnou vyjít.

Takže si užijte léto, ale občas nezapomeňte mrknout na Zing, třeba alespoň z mobilu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama