Civilization World – nový král Facebooku
Preview Civilization Článek Civilization World – nový král Facebooku

Civilization World – nový král Facebooku

Daniel Kremser

Daniel Kremser

7

Famózní Civilizace na naše monitory přichází s novým přírůstkem, který nyní vstoupil do open bety. Má ale vůbec cenu marnit čas u Facebookové hry?

Reklama

Když 2K oznámili facebookovou Civilizaci, museli nejednoho pravověrného fanouška doslova brát mdloby a být Cid už v hrobě, bezesporu by se musel hrůzou a pohoršením obracet. Ale autoři si naštěstí prestiž téhle značky dobře uvědomili a ze Civworld nevytvořili jen další rychlokvašku na vydělávání zelených papírků, nýbrž vcelku fortelnou strategií, jež třeba někde na cestách skvěle poslouží.

Proč to vůbec hrát?

Asi většinu majitelů a fanoušků Civilizace napadne otázka, proč by najednou měli dát sbohem svému „velkému“ pátému dílu a přeorientovat se na něco jako je tohle. Přitom odpověď je tak snadná. Civ World se totiž nesnaží přetáhnout hráče od klasických přírůstků série, nýbrž jim nabízí příjemnou alternativu, když zrovna velkou hru po ruce nemají.

Civ World se totiž v přímém srovnání s ostatními Civilizacemi poměrně liší a velký důraz klade především na sociální aspekt Facebooku. Vždyť proto tam taky chodíme a právě tak je hra cílená. Všechno, co ve hře děláte, má nějaký dopad, nějaký žebříček a vaši přátelé to kdykoli uvidí a mohou se v tom s vámi kdykoli utkat.

Sbohem tahovko

Civ World dalo vale i tomu zcela nejzákladnějšímu principu Mayerova konceptu, a sice tahům a čtvercovým či hexovým polím. Všechno je teď mnohem více realtimové, ale přesto ještě poměrně pomalé a přehledné.

Stále totiž hře zůstalo všemožné zkoumání a vynalézání. Vývojový strom je zde více než košatý a stejně tak počet budov se lehce vyšplhá přes dvacítku. Byť si tady primárně každý staví na svém písečku, někdy je potřeba si něco vyříkat i za pomocí pěstí, mečů, luků či třeba tanků. Pravdou ale je, že zrovna jakékoli boje jsou tady dost omezeny a v podstatě zdařile evokují karetní hru. Nejlepší je asi přirovnání k nějaké moderní browserové hře.

Zas tak osekaná tedy tahle hra rozhodně není a to je asi tím vůbec největším překvapením. Většina hráčů totiž bezesporu očekává jen vybrakovanou bezduchost s lákavým názvem, ale to tady rozhodně nenajdete. Navíc Civ World nabídne i relativně komplexní stavění a získávání surovin.

Kde sakra jsou ti dělníci?

Alfou a omegou vašeho přežití ve světě facebookové civilizace jsou dělníci, kteří vám nejen zastanou funkci stavebních dělníků, ale když si jich později pořídíte více, obstarají i těžbu surovin nebo obdělávání políček. Hra ovšem nenabízí jen samé průmyslové objekty, ale aby to našim dělníkům šlo hezky od ruky, musí se taky mít kde bavit a neobejdu se ani bez základní infrastruktury.

Za dosažení určitých stavebních nebo vědeckých úspěchů získáváte jakési body slávy, a také se můžete přidat k jednomu z několika národů, což sebou nese hned několikero výhod. Civ World se totiž vyplatí hrát především s dobrou partou lidí. Můžete si totiž různě vypomáhat a jako národ si i rozdělit jednotlivé úlohy. Jeden tak zkoumá nové technologie, druhý zase obstarává ekonomický náskok. Nakonec tak je tahle Civilizace především o správném rozvržení úloh a o domluvě.

Audience může začít

Nemůžeme si pomoci, ale ještě jednou musíme zmínit prvek interakce s ostatními. Už jsme probrali spolupráci při tažení vstříc vítězství aktuální éry. Ale krom toho, že si navzájem pomáháte, můžete mezi sebou i poměřovat vlastní města a především trůní sály.

Civ World totiž nabízí i slušnou škálu miniher, mezi které patří i výzdoba a výbava vlastní vladařské místnosti. Takové menší The Sims. Mimo tuhle kratochvíli můžete čas zabít i skládáním cesty, obrázku podle předlohy nebo třeba procházením bludiště. Kromě menšího pobavení navíc získáte i zajímavé bonusy k výzkumu či umění.

Žádné prachy nedostanete

Ano, tipujete správně. Ani tomuto kousku se nevyhnuly tolik oblíbené mikrotransakce. Ale naštěstí to zde není příliš citelné a na všechno se dá s trochou trpělivosti nastřádat i poctivou hrou zadarmo. Navíc i sami autoři slibují, že se tentokráte žádné diskriminace neplatících nedočkáme, tak uvidíme.

Co však vidíme již teď je skvěle navržené ovládání. Všechno je hned po ruce a v ničem dlouho netápete. A kdyby přeci jen, pomocnou ruku zdařile podává tutoriál a občasné výukové questy. Vlastně celá hra je vytvořena pro co největší procento uživatelů Facebooku a opravdu se jí nebohé hráče lapit daří.

Necílí však jen na nové hráče, ale stylizací až nepříjemně blízkou FarmVille a podobným hrám od Zyngy se 2K společně s Fraxisem pouští do regulérní války, která ale může mít jen jednoho vítěze a u nás je to rozhodně poslední dílko Cida Mayera.

Jen tak dále

Svého času byl segment facebookových her zavrhovanou části herního průmyslu. Doba se však změnila a leckdy se tam dají najít opravdu zajímavé kousky, mezi kterými nyní o celou hlavu vyčnívá Civilization World.

Plnohodnotnou hru sice zatím nenahradí, ale třeba během cestování u něj dokážete strávit i více než hodinu v kuse, což už je více než hezké číslo. Tahle hra totiž kromě skvěle namíchaných principů nabízí to hlavní, proč Facebook používáme, a sice samotné lidi a interakci s nimi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama