Conan Exiles: The Frozen North – výprava do hor
Speciály Conan Exiles Článek Conan Exiles: The Frozen North – výprava do hor

Conan Exiles: The Frozen North – výprava do hor

Michal Burian

Michal Burian

3

Vyprahlá poušť, nevyzpytatelná oáza a drsné vrcholky hor. Jaké bylo naše přežívání?

Reklama

Dojmy z hraní Xbox One verze

Na začátku roku se Ondra ve svém preview podíval na survival titul Conan Exiles, který byl v té době spuštěn na Steamu v rozpracované verzi. Před měsícem se Conan Exiles dostal do druhé fáze Early Access, která přinesla rozsáhlou expanzi The Frozen North a zároveň uvedení hry na konzole Xbox One. Využil jsem příležitosti a prostřednictvím Xboxu One jsem se i já rozhodl okusit vody předběžného přístupu a přežít ve sluncem vyprahlé poušti, v přijatelnějším vnitrozemí s oázou a ve sněhem zavátých vrcholcích hor.

Na obsah z bezplatného rozšíření The Frozen North jsem si ale musel počkat. Mou úvodní lokací byla vyprahlá poušť, kde jsem se moc dlouho nezdržoval. Posbíral jsem kamení, polámané klacky a roští, abych si vyrobil první potřebné vybavení v podobě krumpáče, louče a klacku na obranu. Poté jsem se vypravil do vnitrozemí, kde jsem se mohl konečně napít vody a nalézt potřebné jídlo, po kterém můj vyvrhel tak dlouho toužil. Ani v oáze to ale nebyla procházka růžovou zahradou. Už mě sice tolik neohrožovalo slunce a nedostatek vody společně s jídlem, místo toho mi ale o život usilovala všelijaká stvoření, včetně hodně nebezpečných krokodýlů, a další přeživší v podobě banditů. Naštěstí jsem byl připraven. Cestou jsem si dokázal vyrobit obyčejný dřevěný štít, který mě dokázal dostatečně ochránit před útoky banditů a já je vcelku bez problému dokázal zabít a vzít si jejich věci, které se mi budou později jistě hodit.

Společně s průzkumem rozsáhlého světa jsem začal stavět svou první chýši, abych měl kde uložit suroviny a hlavně měl někde útočiště, které bylo stále více potřeba. Pokud si ale myslíte, že jsem se poté hned vydal na sever do zimy, tak vás zklamu. Cesta do hor je pro nováčky hodně dlouhá. Nejprve musíte projít pouští, pořádně se zabydlet ve vnitrozemí a až poté můžete s dostatkem zkušeností a zásobami podniknout další nebezpečnou cestu a postupně se blížit k ledovému království, které doporučuje Funcom navštívit až u levelu 30. Má to své důvody, vaší postavě totiž bude zima, a to pořádná. Je tak nutné si nejprve vyrobit vhodné oblečení, abyste nemuseli v horách neustále vyhledávat ohniště, kde se ohřejete.

Při vstupu do hor jsem byl ohromen změnou prostředí. Desítky hodin jsem se toulal vyprahlou pouští a zelenou oázou. Zmrzlá lokalita je tak velkou změnou, kterou jsem uvítal, ale zároveň jsem musel dávat pozor na své zdraví a častěji jíst. Zima je krutá. Ruku v ruce s omrzlinami a hladověním jdou nebezpečnější zvířata (včetně mamutů), stále více banditů a dokonce obrovský sněžný obr, kterého nebudete chtít potkat. A pokud náhodou k setkání dojde a on efektně vystoupí z mlhy, tak vezmete nohy na ramena. Alespoň já to tak udělal, neměl jsem proti němu žádnou šanci. Nejen že je strašně obrovský, ale rovněž strašně silný. Vaše těžce vybudované sídlo dokáže zničit během pár vteřin. Je tak lepší se mu vyhnout velkým obloukem a raději na sebe v nové krajině moc neupozorňovat.

Svět hry Conan Exiles rozhodně není špatný a přídavek The Frozen North přináší do hry neokoukané prostředí s novinkami. Hodně mi ale vadil soubojový systém, který je dost špatný, nezábavný a tak nějak k ničemu. Žádnou bitvu, kterou jsem během svého hraní podstoupil, jsem si vůbec neužil a raději se soustředil na průzkum lokalit, sbírání věcí a crafting. To je dle mého názoru přinejmenším špatně. Přece jen svět Barbara Conana je sám o sobě dost brutální a boj k němu zkrátka patří.

Celkovému dojmu z hraní nepomáhá ani optimalizace na Xboxu One, která je hodně špatná. Často jsem byl svědkem viditelných propadů frekvence snímků za sekundu, kdy se hra začala velmi nepříjemně sekat. K tomu si přičtěte ještě uživatelské rozhraní z PC verze, které není žádným způsobem přizpůsobeno pro gamepad, a máte tady dost rozporuplný titul, u kterého budete občas vzteky šílet. Minimálně do doby, než si na menu zvyknete a budete schopni bez větších potíží přiřazovat předměty, vylepšovat postavu, vyrábět předměty a stavět. Ostatně stavba přístřeší a následných ohromných panství je jedním ze základů Conan Exiles, ale na gamepadu trvá strašně dlouho, až je to únavné.

Naštěstí mají ve Funcomu na úpravy a vylepšování dost času. Conan Exiles má být hotov až na začátku roku 2018, kdy vyjde v plné verzi na PC, Xbox One a PlayStation 4. Snad bude vývojářům čas stačit. V současné době jsem totiž dostal nemastný a neslaný polotovar, kterému zatím nepomůžou ani všelijaké druhy koření. Bohužel. Zároveň jsem si ale jist, že spousta hráčů je schopna a ochotna v Conan Exiles utopit desítky až stovky hodin při průzkumu rozsáhlého světa, stavbě základen a souboji nejen s lidskými nepřáteli, ale také se zvířaty, kostlivci a všelijakými mytickými bytostmi.

Pokud máte chuť, dostatek času a nejlépe kamarády, kteří by do Conan Exiles šli s vámi, tak vzhůru do dobrodružství. Na Xboxu One i PC se ale obrňte dostatkem trpělivosti a hlavně mějte na paměti, že jde o hru ve vývoji, která obsahuje celou řadu menších i větších chyb. V opačném případě raději posečkejte na plnou, snad již hotovou verzi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama