Deskovka: BANG! Duel
Speciály Článek Deskovka: BANG! Duel

Deskovka: BANG! Duel

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Ve světě, kde jsou kolty proklatě nízko, není prostor pro chyby. Vyhraje ten rychlejší, nebo prohnanější?

Reklama

Kdo z nás by neznal BANG!? Evergreen táborových soubojů, když venku prší, věrný brach během celonočních deskovkových seancí a vděčný obyvatel každého herního doupěte poznamenal každého z nás. Pro tuto kultovní karetku platí, že čím více hráčů, tím lépe. Co ovšem dělat, když se sejdete jen dva a máte westernový svět rádi? Italský autor celé série Emilliano Sciarra se zasloužil o verzi řešící váš problém. Pořídíte si do poličky BANG! Duel?

Šerif musí udržovat pořádek ve svém městě

Před místní nálevnou se schyluje k velké přestřelce, z níž může odejít jen jedna strana jako vítěz. Dva hráči se musí postavit na odvrácené strany konfliktu mužů zákona a zločineckých vyvrhelů. Během následující půlhodinky se vzduch nasytí olovem, aby nakonec někteří opustili zaprášenou ulici nohama napřed. Jak je výše naznačeno, na rozdíl od původní verze hry BANG! jsou v Duelu od začátku známy všechny postavy sporu. Odpadá tajemnost konfliktu, ve kterém se protihráči pokoušeli odhadnout, kdo stojí na jejich straně a kdo jim jde po krku.

Ostatní principy se ale pokouší držet v mezích oblíbené karetky s takovými úpravami, aby se co nejvíce podpořila hratelnost titulu pro dvojice. Zaprvé si vyberete čtveřici z tuctu zástupců práva se speciálními vlastnostmi a stejně tak protihráč volí z dvanáctky desperátů. Na kartách najdeme v našich končinách známé persony s mírně poupravenými jmény jako (D)Jango, Buffalo Bell a Wyatt Ear na straně dobra nebo záporáky Soundance Kida, Tom Thorna či bratři Daltonovy. Pravidla umožňují hrát také s více postavami, čímž se značně protáhne celá seance. Jednou jsme vyzkoušeli zapojit všechny postavy, ale dospěli jsme k závěru, že už je nutné vyhradit si až dvě hodiny, zatímco v základním rozpoložení můžete končit po třiceti minutách.

Situace na bojišti

Přestřelka se vede vždy mezi dvojicí hrdinů, z nichž pouze jeden je aktivní. Během svého tahu je můžete prostřídávat tak, abyste si je mohli chránit při postřelení nebo poslali do popředí toho aktuálně silnějšího střelce. V případě, že některý z vašich vyvolených hrdinně padne, můžete si ze zásobníku charakterů (zbylé z vybrané čtveřice) postavit do boje další. Přestřelka trvá tak dlouho, dokud na jedné straně nedojdou životy všem vlastněným pistolníkům. Smrt svých borců můžete oddalovat pomocí různých akčních karet, které máte na ruce nebo vyloženy před sebou.

Další odlišností jsou dedikované balíčky karet pro šerify a pro bandity. Na začátku hry si dobírají zástupci zákona a zlotřilců ze svých vlastních paklíků, ale všechny odhozené karty odhazují do společné hromádky. Jakmile jim vlastní zásoba dojde, promíchá se odhazovací balíček. Od té chvíle mohou hráči používat triky druhé strany, což přináší nové a napínavé situace. Šerifové mohou banditům krást karty či vrhnout dynamit, zatímco bandité mohou proti svému soupeři vytasit záludný derringer či brutální gatling. O nepříjemná překvapení nebude nouze.

Klasicky se setkáme s různými druhy karet. Zůstává klasické zahrání pouze jedné karty BANG! za kolo jako u původní verze pro více lidí. Stále fungují posilovací karty pro postavy s trvalým efektem (modrý okraj) a hnědé akční karty s okamžitým efektem. Důležité je po celý čas reflektovat, která postava je aktivní, která záložní (jednou za kolo je můžete prohodit) a ke které z nich přikládáte kartu. Pokud jste už sehráli partii klasického BANGu!, tak se velmi rychle zorientujete. Ale pravidla jsou docela snadno zvládnutelná i pro nováčky ve světě spaghetti westernů.

Kulky sviští vzduchem

V balíčku svých karet můžete najít také předměty, jež se aktivují jen s přízní štěstěny. Pokud se budete chtít před soupeřovou střelbou schovat za barel, odhalíte kartu svého balíčku a budete doufat, že v pravém rohu najdete příslušný symbol. Podobně fungují i negativní vlastnosti, jež můžete „věnovat“ svým soupeřům. Takový podrážděný chřestýš zatočí s životy oponenta jedna radost a nestojí vás to žádnou větší snahu. Velmi zajímavou mechaniku představují karty s možností nabití, které můžete využít v horkých chvilkách s poslední postavou, kdy si místo nich přiberete další kartu a budete doufat v kýženou akci.

Se všemi možnostmi, jež vám poskytuje paklík karet, ještě zamávají unikátní vlastnosti strážců zákona a vyvrhelů společnosti. Jejich pečlivá volba dokáže zamíchat s plány vašeho soupeře, takže překvapivé tahy umí zničit sebelepší taktiku. Moje oblíbená kombinace šerifa Janga a jeho zástupce Buffalo Bella se prolamuje velmi těžko, ještě když máte v zásobě Pata Garreta. Jango i Pat totiž výborně rozšiřují počet karet na ruce do následného tahu, zatímco Buffalo jim pečlivě kryje záda. Určitě najdete své vlastní favority (klidně nám je napište do diskuze, ať můžeme porovnat). U banditů je kombinování ještě větší radost a záporné vlastnosti báječně odpovídají jejich špatné pověsti.

Letní atmosféra

Od prvního okamžiku na vás dýchne prostředí divokého západu díky ilustracím Rossany Berretty, která zvládla pojmout legendy westernů s velkým citem. I doprovodné malby na akčních kartách se povedly a odkazují na původní BANG! pro více hráčů. Symbolika je intuitivní, takže se v ní během chvíle zorientujete a nebudete nad ní přemýšlet. Jestliže jste tedy westernově pozitivní a chcete si zkrátit čekání na Red Dead Redemption 2, tak nemůžete sáhnout vedle. Pokud nemáte ve svém okolí dost lidí, tak BANG! Duel zvládnete odehrát do půl hodiny s jedním kamarádem, popř. drahou polovičkou. Za sympatickou cenu okolo 350 Kč se může jednat o slušně přenosnou deskovku na dovolenou, která se vám do kufru či batohu určitě vleze.

Líbí se nám:

  • klasický BANG! v úpravě pro dva
  • svižná herní doba
  • velký počet možností podpořený množstvím postav
  • start s vlastním paklíkem karet, který se postupně smíchá
  • nenáročná pravidla
  • příjemná grafika

Vadí nám:

  • při špatném nalosování postav se musíte hodně snažit
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama