Deskovka: Ďábelský profesor & Citadela času
Speciály Článek Deskovka: Ďábelský profesor & Citadela času

Deskovka: Ďábelský profesor & Citadela času

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Propojte schopnosti bandy zlodějíčků, aby ukradli šílenému profesorovi poklady lidské historie.

Reklama

Deskovky společnosti Fun Forge jsme již v našich speciálech dvakrát představili (Tókaidó, Samurai Spirit). Obě se vyznačovaly nádhernou grafikou, chytlavými mechanismy a jednoduchými pravidly, což z těchto počinů udělalo výborné hry pro celou rodinu. Ani u třetího do češtiny lokalizovaného titulu nepůjde o výjimku. Ďábelský profesor & Citadela času je kooperační deskovkou pro celou rodinu, která potrápí vaše taktické schopnosti. Zvládnete získat čtveřici drahocenných artefaktů dříve, než je posedlý šílenec navždy uzavře ve svém trezoru?

Památky v ohrožení

Ďábelský profesor toužící po největších památkách historie, ukořistil vzácné kousky z muzeí po celém světě a ukryl je ve své citadele prošpikované pastmi. Vaše skupina dobrodruhů jej musí přechytračit v jeho pečlivě hlídaném domě. Mimo pozorného obyvatele je ještě třeba dávat pozor na záludné pasti v každé místnosti a pečlivě je deaktivovat. Pokud se vám podaří vyrvat ze chřtánu šíleného hamižníka čtyři poklady dříve, než je stihne schovat do svého trezoru, vítězíte. V opačném případě jsou artefakty lidstvu navždy ztraceny. Pospíchejte, čas neúprosně běží.

Britští autoři Matthew Dunstan a Brett J. Gilbert (Pyramids, Elysium, Costa Rica) propojili lákavý kooperační princip s ultimátně těžkým záporákem v kůži zlého profesora. Jeho pohyb a činnost závisí na náhodě určené kostkami. Trojice šestistěnek tak bude největším nepřítelem házejícím vám klacky pod nohy. Ďábelský profesor & Citadela času spoléhá především na schopnost hráčů rozhodovat se v krizových situacích. Mnohdy musíte předvídat budoucí události, počítat s nimi a co nejlépe je eliminovat na základě vlastností vašich postav.

Parťáci do nepohody

Nabízená pětice hrdinů dostala do vínku různorodé dovednosti, díky nimž umí přiložit ruku k dílu. Norbert Běhounek se umí lišácky pohybovat po citadele, Amélie Osudová se spoléhá na vrtkavou náhodu, Oskar Klapka přiměje pasti a dveře pracovat pro něj, Irena Tikavá vládne časem a Eduard Drátek využívá slabých stránek všech mechanismů v profesorově pevnosti. Dva až čtyři hráči tedy musí pečlivě vybírat své oblíbence, aby vytvořili funkční tým.

Každá postava může během svého tahu provést tři akce (pohyb, otvírání dveří, deaktivace pasti) plus jednu specifickou navíc. Na začátku vašeho prostoru ve hře si ze své hromádky karet líznete dvě dovednosti, z nichž jednu můžete v průběhu tahu využít. V průběhu partie můžete aktivovat také posílené vlastnosti svého hrdiny, jež dokáží zvrátit nepříznivý vývoj dobrodružství. Jak a kdy kterou dovednost využít je otázkou praxe a aktuální situace. Nejdříve budete s postavami experimentovat a až poté najdete tu, která vám nejvíce přiroste k srdci. Všichni hrdinové mají své klady a zápory v rovnováze, takže bude záležet jen na osobních preferencích a sympatiích hráče.

Profesor na tahu

Po každém tahu jednotlivých hráčů se otevře prostor pro profesorovu reakci. Vychytralý zločinec je nepředvídatelný, všímavý a nekompromisní. Ve své podstatě nedělá chyby, protože vám jakoukoliv akcí zavaří. Během svého pohybu v každé místnosti paranoidně zavírá dveře a aktivuje pasti. Pokud se s vámi ocitne v jednom pokoji, tak raději zbaběle prchnete mimo dům. To ovšem zdaleka nic není. Šílený sběratel má dům propletený tajnými průchody, takže vás může kdykoliv zaskočit u pokladu, popř. uspíšit přípravy na jeho ukrytí do trezoru. Kostky jsou v tomto ohledu kruté a mnohdy vám překazí pečlivě chystaný plán na poslední chvilku.

K tomu všemu vám odtikává čas vymezený na splnění úkolu. Každý předmět totiž můžete zachránit pouze v případě, že jsou všechny pasti na kartičce vypnuté. Řekněme si upřímně, že porazit zlovolnou nemesis není nic lehkého. Po většinu herní doby budete pod neustálým tlakem, který vás může donutit udělat chybné rozhodnutí. Málokdy budete mít pocit pohodlného náskoku před pohybem profesora. Citadela času vám nic nedaruje, takže si tím více užijete případné vítězství. Jedna partie trvá okolo půl hodiny, což přímo otevírá prostor pro případnou odvetu, při níž už určitě pokoříte vášnivého sběratele.

Pohádkové bludiště

Celý zápas mezi vašimi dobrodruhy a profesorem se odehrává v záporákově citadele tvořené dvanácti místnostmi s obrovskými hodinami v centru plánu. Odděleny jsou od sebe dveřmi a v každé z nich najdete prostor pro artefakt s jednou pastí. Herní deska působí velmi přehledně i přes velkou porci grafiky, kterou na ní najdete. O pestrobarevnou dekoraci plánu a karet se postaral Christophe Fossard vystupující pod pseudonymem Biboun (Dice Forge, Hledá se hrdina), od nějž jsme zvyklí na karikované a sympatické postavy. Ďábelský profesor & Citadela času tak vytváří pocit hry pro děti, ale opak je pravdou.

Mechanismy, jež neodpouští žádnou chybu, nahrávají spíše hře s odrostlejšími ratolestmi, které již dokáží snést porážku, jíž se zřejmě nevyhnete (především v začátcích). Pro menší děti je profesor asi nepřítel nad jejich síly. Recenzovanou deskovku bych spíše doporučil otrlejším jedincům, kteří se nezaleknou pořádné výzvy. Dlouhodobost titulu zajišťuje především počáteční losování pastí a artefaktů, jež se náhodně objevují po celém domě, a neodhadnutelný pohyb zlovolného sběratele umění. Za cenu okolo tisícovky tak dostanete interaktivní kooperativní rébus (kompletně lokalizovaný do češtiny místním distributorem ADC Blackfire), u něhož se pořádně zapotíte. Vzhůru za záchranou historických památek!

Líbí se nám:

  • vyšší obtížnost předkládající pořádnou výzvu
  • jednoduchá pravidla
  • optimální herní doba mezi 30 – 45 minutami
  • princip nahodilé činnosti ďábelského profesora
  • nádherná grafika

Vadí nám:

  • nic pro slabší povahy očekávající snadnou cestu k vítězství
  • nepřízeň v kostkách je někdy k vzteku
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama