Deskovka: Dominion
Speciály Článek Deskovka: Dominion

Deskovka: Dominion

Jakub Němec

Jakub Němec

4
Platformy pkgsrc Desková hra

Rozšiřte své malé panství a vytvořte říši, na níž se bude staletí vzpomínat.

Reklama

V našich speciálech se věnujeme deskovkám všeho druhu, takže se na některé zajímavé kousky nedostalo. Dnes se mrkneme na kompetitivní deckbuildingovou karetní hru Dominion. Někteří možná namítnete, že původní verze hry pochází již z roku 2008, ale stále se drží vysoko na žebříčcích popularity mezi hráči. Dílo autora Donalda X. Vaccarina (Greed, Android: Infiltration) prošlo úpravou pravidel a neustále k ní vychází další přídavky rozšiřující herní možnosti. Zapojíte se do budování velkého království?

V jednoduchosti je síla

Na začátku nemáte nic než pár bídných statků a několik měďáků, ale vaše ambice vytvořit věhlasnou říši vám nedají spát. Proto začnete kousek po kousku zabírat území, získávat na svou stranu schopné poddané a vydělávat peníze, které využijete k dalšímu rozvoji. To je v kostce celá podstata dnes recenzované karetky. Nenajdete žádné příběhové kotrmelce, jež by deskovku přibližovaly epickému vyprávění (jako byl třeba Eldritch Horror nebo Robinson Crusoe). V poklidu necháte rozrůstat své panství a doufáte, že se vám bude dařit lépe než vašim protihráčům.

 

U stolu se můžete sejít až ve čtyřech lidech, ale Dominion funguje skvěle i ve dvou hráčích. Na začátku každé hry je potřeba vytvořit společnou zásobu karet, z nichž soupeři nakupují výhody pro svou monarchii. Najdeme zde hromadu peněz (měďáky, stříbrňáky a zlaťáky), panství (statek, vévodství, provincie), smetiště a deset karet království definujících průběh dané partie. Každá královská karta disponuje svými specifickými vlastnostmi, jichž budete využívat na své cestě k vítězství. Záleží na dohodě mezi hráči, popř. na náhodě při losování, abyste zjistili, s kterými akčními kartami budete zatápět protivníkům.

Do kolečka dokola

V Dominion se dodržují klasické kolové principy. V rámci jednoho tahu můžete jednu volnou akci, pokud vlastníte akční kartu, a volný nákup, jestliže máte dostatečný obnos. Základním principem celé hry je vytvořit si co nejlepší balíček, z nějž potom dobíráte karty. Na ruce máte na začátku tahu vždy pětici listů a jejich kombinací se snažíte získat co největší výhody do dalších kol.

Pomocí akčních karet rozšiřujete počet karet na ruce, přidáváte si možnost hrát vícero akcí nebo nakupovat další karty. Ač je Dominion v základní verzi docela nekonfliktní hra, ve které se valný čas staráte pouze o své záležitosti, můžete protihráčům také dost zatopit. Například zredukováním počtu karet soupeřů značně omezíte jejich možnosti a může se stát, že budou muset svůj tah vynechat. A to se nebavíme o kletbách čarodějnice, které odečítají vítězné body.

Kolo hráče je ukončeno uklizením všech karet do vlastního odkládacího balíčku. Ve chvíli, kdy dojdou karty k dobrání, zamíchá se právě odhazovací balíček, v němž najdete také všechny nakoupené karty, a hráči získávají karty na další tah z nové nabídky. Záleží jen na vaší strategii, jak budete svůj balíček vyšperkovávat. Rozhodnete se nejdříve nasbírat co nejvíce peněz a pak budete houfně nakupovat drahé akce, nebo budete od začátku budovat statky kvůli vítězným bodům, jež vám ovšem značně naředí balíček? Možností před sebou máte nepřeberně, protože každá královská karta ve hře mírně upravuje pravidla, na něž musíte ve svých plánech neustále myslet.

Hra končí ve chvíli, kdy se dobere balíček provincií nebo dojde zásoba královských karet u tří jednotlivých typů. Poté vezmou hráči všechny své karty, jež nasbírali během celé hry, a sečtou vítězné body, odečtou kletby a na základě srovnání hodnot se jednoduše určí vítěz. Partie by vám neměla zabrat více než půl hodiny, takže se nabízí prostor pro okamžitou odvetu, třeba s jinými kartami.

Intrikářská chvilka

Díky společnosti Albi, která na českém trhu Dominion distribuuje, jsme měli příležitost posoudit také některá oblíbená rozšíření této karetky. I když v krabici s názvem Intriky nenajdete úplně normální expanzi. Její obsah skrývá plnohodnotnou hru, takže pokud vám nevyhovuje mírumilovnější budování původní verze, možná oceníte právě tento pletichářský přístup. Základní mechaniky zůstávají stejné, ale akční karty jsou mnohem útočnější, takže slabší povahy nemusí zrady svých soupeřů přejít úplně s klidnou hlavou.

Třeba můj oblíbený žalářník, který vám umožní dobrat na kolo další tři karty a donutí ostatní odložit dvě karty z ruky, nebo sabotér likvidující dražší karty rozhodně nepotěší nikoho na druhé straně stolu. Útočnější pojetí nemusí vyhovovat každému, takže bych doporučoval vzít pár zajímavých možností z intrikářské verze a provázat je se základní krabicí. Pohodovému rozšiřování říše tak dodá potřebné napětí a šmrnc, který však nebude zbytečně stresovat pacifisty.

A bude hůř

Jestliže vám zákulisní praktiky přijdou ještě jako málo podlé a frustrující, můžete si pořídit rozšíření Temné časy. Na rozdíl od Intrik ale musíte vlastnit jednu z předchozích krabic, protože samotné hrát nejde. V Temných časech najdete přes třicet nových akcí, které mohou dostatečně zamíchat jakoukoliv partií. Zoufalá doba si totiž žádá zoufalých činů a ještě budete rádi vzpomínat na machinace z Intrik.

Rozšířené možnosti se dají velmi pěkně definovat na kartě darebáka. Nejenže soupeřům redukuje počet jejich karet na ruce, ale v příznivé chvilce jej můžete odhodit na smetiště a vzít si místo něj žoldnéře, který dokáže účinně čistit váš balíček od zbytečných či škodlivých karet. Připravte se na nájezdy drancířů, tábory lapků v lese, natažené ruce žebráků ve městech a další nepříjemnosti, s nimiž se musíte vyrovnat. Novinkou jsou karty ruin, které obdržíte po vyplenění vašich území soupeřem. K ruce určitě přijdou rytíři nápomocní při likvidaci pobertů trýznících vaši říši.

Období blahobytu

Pokud už máte dost negativních emocí, sáhněte raději po menším přídavku Roh hojnosti. Najdete v ní řadu zajímavých karet přinášejících slušný užitek a zároveň znepříjemňujících pozice soupeřů. Nejde však o tolik invazivní náplň jako v Intrikách nebo Temných časech. Do rukou se vám dostane jedenáctka nových akcí, nový způsob získání vítězných bodů z Tržiště (cílí na pestrost balíčku) a alternativní způsob zisku nových karet pomocí Rohu hojnosti.

V této expanzi se nachází řada komplexních karet, které dokáží taktikům přinést příjemné benefity, pokud se je naučí používat. Za všechny můžu uvést příklad Lovců, kteří mimo přidání karty a akce umožní prohledat balíček tak, abyste našli kartu, která vám v ruce chybí. Pokud víte, že by se vám hodila akce, již nemáte na ruce, Lovci přijdou jako na zavolanou a vaše strategie může triumfovat. Potrápit soupeře můžete například Věštkyní omezující počet hratelných karet v dalším tahu protivníků (nahoru dobíracího balíčku musíte umístit kletbu nebo statek).

Skoro pro všechny

Dominion má všechny předpoklady stát se pestrou kratochvílí v kruhu rodiny či přátel. Pravidla jsou velmi jednoduchá a poberete je během několika minut. S dalšími partiemi se budete pomalu prokousávat ke složitějším postupům, jež budou přinášet provázanější postupy vedoucí k úspěchu. Propojení jednotlivých akcí mohou člověka přesytit, takže začněte se základní krabicí a maximálně jedním rozšířením. Až poté, co poznáte všechny taje vlastněných karet, rozšiřujte jejich počet dalšími expanzemi, ať se Dominiem nezahltíte.

Důležitým aspektem je využití všech vlastností karet, jimž vládnete, takže předpokladem je výborné porozumění textu na kartách, díky Albi kompletně v češtině. Z toho důvodu bych byl opatrný u mladších hráčů a děti pod deset let bych pustil maximálně k základní verzi, protože pokud se hraje s rozšířeními, jsou pravidla opravdu komplexní a zamotají hlavu i zkušeným hráčům. Pohodovou a svižnou hratelnost podporuje velmi pěkné grafické provedení obsahující také přehlednou symboliku umožňující rychlou orientaci alespoň v základních vlastnostech karet.

Líbí se nám

  • jednoduchá pravidla založená na vytváření vlastního balíčku v průběhu partie
  • velký počet možností v základní verzi
  • povedená rozšíření měnící hratelnost dle aktuální nálady
  • svižná herní doba
  • může se hrát ve dvou
  • přehledná symbolika
  • povedené grafické provedení

Vadí nám

  • nerozhodní hráči budou zahlceni možnostmi
  • někoho může odradit komplexnost pozdějších rozšíření

Deskovou hru Dominion koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama