Deskovka: Great Western Trail
Speciály Článek Deskovka: Great Western Trail

Deskovka: Great Western Trail

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Probuďte v sobě rančera ženoucího krávy nebezpečným jihem USA na konci 19. století.

Reklama

Léto máme už od nepaměti spojené s westerny, v nichž se prohánějí kovbojové a indiáni. Sledovat spor původních obyvatel s kolonizátory z východního pobřeží ovšem nebudeme. My se totiž dnes podíváme na těžký život vlastníka farmy na jihu USA. Ve strategii Great Western Trail (Cesta na západ) od rakouského autora Alexandera Pfistera, jehož největším úspěchem je právě recenzovaný titul, budete budovat cestu pro své stádo krav, které budete prodávat po celé severní Americe. Bude to lopotná práce, ale bude vás neskutečně bavit.

Nepřeberné možnosti zkušeného rančera

Konec 19. století představuje pomezí mezi divokým a kultivovaným západem. V období, kdy končí desperátský život, však nezažívali rančeři na jihu Spojených států amerických zlaté časy. Texas totiž patřil mezi spolkové země, v nichž ještě nebyla zavedena železnice. Honáci dobytka chtějící prodat svá stáda tak museli hnát svůj skot nebezpečným územím až do Kansas City, odkud se pomocí vlakové dopravy rozvážel do širokého okolí. Deskovka Great Western Trail vám zprostředkovává jedinečnou možnost stát se právě jedním z dobrodruhů, kteří chtěli zbohatnout na zvýšené spotřebě hovězích steaků v USA.

Zásobovat hladový trh nebyl žádný med. Logistika přemístění několikasethlavého stáda potřebovala dostatečné zázemí podél cest, udržování stezek a průběžné zásobování. A přesně to bude váš úkol. U Great Western Trail totiž můžeme vypíchnout jeho obrovskou komplexnost, z níž pramení velký počet možností, jak dosáhnout výhry. V podstatě se můžete soustředit na přepravu dobytka, rozšiřovat svůj vliv podél cesty pomocí staveb, obchodovat s indiány, udržovat bezpečnost prošlápnutých tras nebo si zakládat pobočky podél vlakové trati. V nabídce jsou ještě různé varianty úkolů, jejichž provedení při závěru hry může zvrátit celou partii na vaši stranu.

Bič a kovbojský klobouk po ruce

Kdybych měl přirovnat Great Western Trail k nějaké deskovce, kterou jsme již na zingu představili, asi bych zvolil Lorenza il Magnifica. Cesta na západ totiž představuje typického představitele worker placementu, v němž najdete minimum náhody. Veškerou strategii dalšího tahu lze promýšlet dopředu a jen ve výjimečných případech vám soupeř opravdu překazí kompletně vaše plány. Hodně netradičním kořením činícím budovatelský titul Alexandera Pfistera zajímavým je průběžné upravování vašeho dobíracího balíčku. Karty krav a úkolů postupně přidáváte do svého portfolia, čímž se rozšiřují možnosti vaší práce a zároveň roste potenciál zisku většího obnosu peněz, potažmo vítězných bodů.

Pokud máte rádi strategie, tak jste již určitě zvědavi, jak se celý titul hraje. Předtím ovšem přijde na řadu malé upozornění. Čelní zástupce euroher na současném deskovkovém trhu má obrovský potenciál bavit vás po dlouhé měsíce, ale musíte mu věnovat svůj čas. Kvůli rozsáhlosti a složitosti jednotlivých mechanik doporučujeme, aby si před svou první partií začátečníci sami přečetli pravidla. Málokdy se nám stalo, abychom nebyli schopni zasvětit nováčka do titulu tak zdlouhavě. Po nastudování manuálu už vytanou jen některé otázky k doplnění a po pár kolech může i bažant naskočit na koně a hnát dobytek směrem k severu.

Pod hrubou slupkou sladká odměna

Doufám, že jste se naším varováním nevyděsili, protože zavrhnout Great Western Trail kvůli složitějším začátkům by byla obrovská chyba. Pokud proniknete do pro některé nepřekonatelných pravidel, zjistíte, že recenzovaná stolní hra je velmi chytře navržena a po pochopení několika symbolů a mechanik je velmi svižná. Tah každého hráče se skládá ze tří základních částí – posun honáka po plánu, provedení akcí příslušejících danému zastavení a dobrání karet do plného počtu. Pohyb vašeho stáda je odvozen od statistik na vaší kartě hráče, na níž ostatně najdete vše podstatné. Nemusíte využít všech honákových kroků, a navíc si na křižovatkách můžete vybrat trasu dle vlastních preferencí.

Duši hry tvoří především druhá fáze, v níž máte nepřeberné možnosti, jak využít své akce. Samozřejmě se budete snažit dostat na neutrální nebo vaše budovy, kde je paleta činností mnohem širší než u překážek, indiánů či soupeřových stavení. Každé zastavení nabízí jinou výhodu, takže bude záležet pouze na vaší strategii, na jakých místech budete chtít trávit konec svého tahu. Lze nakupovat nová plemena do chovu, odstraňovat nástrahy rozvodněných řek a valících se kamenů, najímat zaměstnance z trhu práce a mnoho dalších věcí. Vše stojí peníze nebo krávy vedené k železniční stanici, tudíž musíte dobře promyslet své kroky.

Právě v druhé fázi hrozí, že se někteří méně rozhodní soupeři zaseknou a nebudou vědět, kam se hnout, protože by chtěli mít všechno. S každou další rozehranou partií si budete uvědomovat, že do Great Western Trail musíte jít s jasně zvoleným plánem, jehož se budete držet a mírně jej poupravovat podle aktuální situace. Improvizátoři bez předem určeného cíle se daleko nedostanou, takže bychom tuto deskovku doporučili spíše rozvážným hráčům, kteří se nebojí u stolu strávit třeba celé odpoledne a neženou se bezmyšlenkovitě za první nabízenou možností.

Časem nabývá na síle

Během prvních minut se budete totiž jen rozehřívat. S každou návštěvou Kansas City však vaše hovězí impérium poroste a tím se otevřou nové směry investování vašich těžce vydělaných peněz. Na kartě hráče před vámi začnou mizet žetony, pod nimiž se ukrývají lákavé bonusy usnadňující cestování, umožňující mít širší stádo či rozvážení dobytka do vzdálenějších krajin. Také se bude rozšiřovat skvadra honáků, řemeslníků a inženýrů na vašem ranči. Ty pak budete posílat do práce, aby podpořili vaši snahu, popř. znepříjemnili pohyb po trase vašim soupeřům u stolu.

Vypisováním všech mechanik a možností, jež Great Western Trail nabízí, bychom zaplnili další desítky řádků, které by vám spíše zamotaly hlavu. Shrňme tedy část o hratelnosti tak, že paleta akcí je natolik široká, že se budete i po několika partiích učit nové kombinace přinášející vám náskok před ostatními. Jednotlivé tahy probíhají vzhledem k rozsáhlosti relativně rychle, pouze expedice skotu na vlak se mírně protáhne kvůli většímu množství učiněných kroků. Podle nás si tuto deskovku užijete nejvíce ve třech, ale slušně hratelná je i ve dvou či čtyřech hráčích (každému počtu jsou přizpůsobena pravidla). Rozhodně si vyhraďte alespoň hodinu a půl času, z naší zkušenosti spíš více.

Z pohledu výtvarníka

Grafická stránka titulu je také na slušné úrovni. Sice si z ilustrací Andrease Resche nesednete na zadek, ale do atmosféry honáckého jihu USA vás dostanou spolehlivě. Bohatá výtvarná stránka by možná byla kontraproduktivní a na úkor přehlednosti hrací desky, což je u euroher, potažmo strategií velmi důležité. Great Western Trail v tomto ohledu snese nejpřísnější měřítko, protože po nastudování významů jednotlivých symbolů budete mít při pohledu na herní desku okamžitě přehled o situaci. Stejně podařeně funguje i karta hráče.

Milovníky osvobozování dílků z kartonů určitě potěší velký počet komponentů, které najdete během partie na hracím plánu i kolem něj. S tím souvisí delší příprava partie, jež může zabrat i přes deset minut. Hráči totiž musí mimo rozložení plánu ještě určit jednu stranu žetonu staveb (což zároveň podporuje variabilitu a znovuhratelnost titulu). Pochválit musíme zvolené materiály zajišťující slušnou životnost všech dílků a figurek. Zamrzí jen zpracování desky hráče z poměrně měkkého papíru. Kdyby se ji povedlo udělat podobně jako třeba ve Scythe nebo Dice Forge, hraničila by výbava krabice s dokonalostí.

Díky intuitivní symbolice nenajdete v titulu moc textů, přesto je vhodné pochválit společnost MINDOK za lokalizaci do češtiny, protože bez podařeně přeložených pravidel bychom byli asi v koncích. Komu tedy recenzovaný titul doporučit? Jestliže milujete strategie a vyhledáváte hry s minimem náhody a worker placementem obohacené o netradiční prvek budování balíčku, je Great Western Trail deskovkou pro vás jako stvořenou. Bohatá výbava krabice a velký počet možností pro vás činí koupi za cenu okolo osmi stovek téměř povinností.

Líbí se nám:

  • obrovské množství možností
  • více cest k výhře
  • kvalitně zpracovaný worker placement
  • obohacení o budování balíčku krav
  • jednotlivé symboly přejdou snadno do krve
  • bohatá výbava papírových a dřevěných komponentů

Vadí nám:

  • složité vysvětlování pravidel nováčkům
  • partie se může opravdu protáhnout
  • nic pro nerozhodné a zbrklé hráče
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama