Deskovka: Hledá se hrdina
Speciály Článek Deskovka: Hledá se hrdina

Deskovka: Hledá se hrdina

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Kdo sestaví nejrychleji chrabrou družinu hrdinů?

Reklama

Karetních her na cesty ve vlaku či na večerní hraní na chatě není nikdy dost. Možná proto mají takovou oblibu a vedle velkých krabic narazíte v regálech obchodů také na úsporné krabičky, které se hlásí o svou pozornost. Dnes se mrkneme na karetku Hledá se hrdina, za níž stojí japonský designér Kuro (celým jménem Yasushi Kuroda). Jedná se o blufovací hříčku, v níž má svoje pevné místo odhad a taktika. Nechte se naverbovat naší recenzí.

Slepice svádí souboj s čarodějem

Hledá se hrdina patří k těm vyvoleným dílům, jež se naučíte během několika minut a po první partii už začínáte přemýšlet nad důmyslnějšími strategiemi. V rukou budete totiž třímat několik karet, které budete podsouvat ostatním, aniž by tušili, která postava se na nich skrývá. Díky analytickým postupům, dobrému odhadu či přízni štěstí musí vítěz naverbovat šestici různých hrdinů dříve než ostatní. Ovšem pozor na stejné bojovníky, ti se navzájem vyruší.

Podstata recenzované karetky je, jak sami vidíte, docela jednoduchá. Na začátku hry dostanete do vínku dvojici různých hrdinů, kteří vám mají pomoci získat další druhy do party. Poté každý hráč obdrží pět karet, s nimiž bude mást své oponenty. Průběh všech tahů se nijak neliší. Z paklíku karet uprostřed stolu se otočí horní, která nápisem vlevo dole určí požadovanou vlastnost anonymního potulného hrdiny. Pracuje se pouze s číselným rozpětím, popř. s pojmy sudá/lichá, takže není třeba, abyste excelovali v matematických počtech, abyste si Hledá se hrdina pohodlně zahráli.

Po odhalení požadovaného atributu zapátrá hráč ve svých kartách na ruce a zhodnotí, který hrdina z ruky by mohl nejvíce uškodit nepřátelům, kdyby si jej vzali (samozřejmě že můžete být i ti hodní, kteří všem okolo budou pomáhat, ale to zřejmě nevyhrajete). Poté vyvoleného otočí jej rubem nahoru a pošle po své levici. Potulný bojovník tak bude obcházet každého hráče a ten musí velmi dobře zvážit, zda by se mu do jeho bandy další charakter hodil, či už v jeho službách je. V případě najmutí otočí kartu, a pokud hrdinu nemá, přidá jej do své skvadry. V případě shody vezme hráč obě karty a odhodí je na hromádku vyřazených hrdinů.

Mnohem zábavnější chvilky nastanou v případě, kdy na ruce nemáte žádného požadovaného námezdného rytíře. Poté dokola posíláte horní kartu balíčku, o níž nikdo netuší, co nabízí. Soupeři s pěticí hrdinů před sebou zřejmě vzdají risk a pošlou žoldnéře o dům dál, zatímco pro oponenty s menší bandou budou vítaným příspěvkem. V případě, že potulný hrdina nezaujme během své poutě žádného soupeře, musí jej ten aktivní přijmout, ať chce či ne. Někdy záměrně pošlete někoho na cestu, doufajíce že se vám vrátí a rozšíří právě řady vaší družiny. Jindy budete trnout, aby se nevrátil, protože by vám spíše uškodil.

Pomoc na dosah ruky

Zdánlivě náhodný průběh partie ovlivňují speciální vlastnosti hrdinů. Každý trik využitý v pravou chvíli může být jedním z kroků k výhře. Schopnosti hrdinů lze využít pouze jednou za hru, pokud není postava vyřazena a znovu získána, nebo obnovena. A s čím tedy musíte počítat?

Oškubaná slepice umí zrušit podlé lsti soupeřů, bombardýr umí zrušit potulného hrdinu (co když se k vám blíží nechtěný žoldnéř?), čarodějnice se postará o obnovu některé z vlastností, psovod zabraňuje verbování hrdiny jiným hráčem, zbrojnoš se může podívat na pravou identitu potulného bojovníka, černý rytíř pomůže vyložit jakoukoliv kartu z ruky a arcimág rozšíří nabídku na ruce o dvě karty. Ty se mohou vyplatit během získávání indicií, v jejichž rámci se můžete aktivního hráče vyptávat na potulného rytíře.

Důležité je vždy oznámit svůj tah, aby na něj mohli ostatní adekvátně zareagovat, Hledá se hrdina rozhodně nepatří mezi postřehové záležitosti. Jednotliví žoldnéři rotují mezi všemi hráči, dokud některý z nich nezíská kýženou šestici různých parťáků, nebo se nedobere celý paklík karet, což trvá maximálně půl hodiny (v našem případě okolo 15 minut). U stolu se mohou sejít tři hráči, ale není problém hrát i v pěti.

Celkově můžeme o titulu Hledá se hrdina říct spíše pochvalná slova, u nichž musíme zohlednit, že se jedná o nenáročnou zábavu krátící dlouhé chvíle. Nečekejte rozsáhlé taktické volby plnotučných stolních her, které vám zaberou celé odpoledne. Na druhou stranu potěšíte peněženku, protože recenzované dílko pořídíte okolo tří stovek. Chvíle s touto deskovkou si užije celá rodina, i když sympatický ilustrovaný kabátek láká spíše mladší hráče, pro něž mohou být logické úvahy v průběhu hry výzvou. Dokonce si můžete upravit pravidla podle japonského originálu, jež se mírně liší od českého výkladu místního distributora REXhry.

Líbí se nám

  • svižná hratelnost
  • jednoduchá pravidla
  • využití logických úvah, blufování i funkce štěstí
  • vlastnosti postav a jejich aplikace
  • grafický kabátek

Vadí nám

  • souboj se hrou, když vám nejdou karty (ale dá se zlomit vlastnostmi)

Deskovku Hledá se hrdina koupíte v obchodě Xzone.cz za 349 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama