Deskovka: Lorenzo il Magnifico
Speciály Článek Deskovka: Lorenzo il Magnifico

Deskovka: Lorenzo il Magnifico

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Vytvořte rodinné impérium a podmaňte si renesanční Florencii.

Reklama

Přiznáme se, budovatelské strategie máme rádi. V našem speciálu jsme se naposledy podívali na Kmotra, ale pobavila nás také Pustina nebo Settlers: Zrod impéria. Všechny tyhle deskovky mají společného jmenovatele – z počátku jsou složité, hlava se vám může rozskočit z obrovského počtu aktivit a musíte se starat o spoustu komponentů v podobě surovin. Ovšem po určité době se ve společnosti taktického klání zabydlíte a nemůžete se od hry odtrhnout. Stejně jako se nám stalo u Lorenza il Magnifica. Získá si vás také?

Florentské ulice

Dnes recenzovaná deskovka se odehrávána na severu slunného Apeninského poloostrova a ve stínu florentského dómu zde budete rozšiřovat vliv své rodiny. Italští tvůrci Virgino Gigli, Simone Luciani a Flaminia Brasini báječně vystihli ducha doby, takže se budete potýkat nejen s rozvojem svého panství ziskem nových území, ale také se získáváním vlivných osobností na svou stranu, výstavbou honosných budov v obchodní metropoli či rekrutováním osobního vojska. Vše budou zařizovat jako vaše prodloužená ruka členové rodiny, jež posíláte s různými úkoly po městě.

Celá hra se skládá ze tří fází, z nichž každá má dvě kola. V každém z nich rozhodujete o umístění čtyř členů rodiny podle vašeho nejlepšího zájmu. Partie se dá ve dvou hráčích zvládnout do hodiny, kvarteto soupeřů u stolu pobude o několik minut déle. Je na místě poznamenat, že Lorenzo pamatuje na úpravu pravidel pro duelanty omezením akčních míst, takže si připadáte pod podobným tlakem jako v plném počtu protivníků. Každá stolní hra určitě nezvládá pozměnění mechanik podle počtu lidí, ale Lorenzovi se to daří výborně.

Co je doma, to se počítá

V každém kole máte k dispozici tři mocné členy vaší rodiny, jejichž síla se odvozuje od hodu kostkami pro aktuální etapu, a jednoho slabšího přicmrndávače, který se však při vhodném využití může stát skrytým žolíkem. Po určení vlivu jednotlivých příslušníků rodu (černý, bílý, oranžový) se začíná s umisťováním vašich symbolů na kýžená aktivní pole. Pro každé kolo musíte zvolit strategii využívající hodnoty vašich příbuzných, vlastností již vlastněných karet budov a přívrženců.

Principiálně jde o klasický worker placement, takže po obsazení jednotlivých polí se k dané komoditě buď vůbec nedostanete (dva hráči), nebo vás to bude něco stát. Během aktivní fáze můžete nakupovat karty v jedné ze čtyř florentských věží – území umisťujete na svůj plán a poté díky němu sklízíte plody své práce, budovy ve městě také patří na desku hráče a po jejich aktivaci můžete směňovat své přebytky za chybějící zásoby, postavy pomáhají při plnění různých úkolů a činy přináší vítězné body v závěrečném hodnocení.

Každá karta má svou cenu odvozenu od pozice na plánu (hodnota kostek 1, 3, 5, 7) a vlastní požadavky na suroviny v pravém horním rohu. Po splnění požadavků se karta stává vaší, a pokud má nějaký okamžitý efekt, obdržíte odměnu. Koupí karty jednoho druhu zhoršíte pozici ostatních, protože další zakoupení z dané věže je pro všechny o tři zlaťáky dražší. Zároveň nesmíte mít na plánu v jedné sekci umístěny dva válečky stejné barvy (právě tady se využívá vzdálený příbuzný s nulovou hodnotou, jehož lze posílit sloužícími, jak si vysvětlíme níže).

Mimo získávání karet se můžete pustit do sklizně (zelené karty) či produkce (žluté karty), která má minimální hodnotu kostky 1. Jejich aktivací získáte základní odměnu určenou na základě oboustranného přídavného pruhu u desky hráče. Poté se vyhodnotí trvalé efekty, na něž může váš příbuzný dosáhnout (opět záleží na cifře u dané kostky). S šestkou (resp. pětkou) získáte bez problému všechny komodity a můžete se pustit do dalšího budování.

Pokud nemáte další možnosti, chybí vám suroviny nebo nechcete kupovat zbytečné karty, můžete vyslat člena rodiny na tržiště, čímž získáte sluhy či hotovost. Stále existuje stav nejvyšší nouze, kdy jsou trhová pole obsazena. V tomto případě vyšlete své zástupce do paláce Signorie prosit o pomoc. V podstatě tím obětuje jeden tah, ale vyprosíte si chybící komodity nebo přímluvu u církve.

V rámci umisťování válečků členů rodiny je velmi důležité mít štěstí při hodu kostkami. Ale když se nezadaří, nemusíte házet flintu do žita. Za prvé, špatné podmínky jsou pro všechny u stolu stejné, a za druhé, dopad nepřízně osudu lze chytrou manipulací se sloužícími značně redukovat. Každý pěšák ve vaší zásobě má totiž hodnotu +1 (jak jinak byste chtěli dosáhnout budovy hodnoty sedm, že?). S dostatečným počtem lokajů se dá zahrát velké divadlo i s rodinným otloukánkem o hodnotě 0, jak sami zjistíte (prostě neradno jej podceňovat).

Zdravím, patrone Medici!

Život kupecké rodiny ve Florencii nikdy nebyl snadný. Ještě když se musíte mimo svého byznysu zabývat společenskou situací. Pro rozvoj panství musíte pomocí okamžitých a trvalých efektů posilovat svou obranu, jinak nerozšíříte panství. Zároveň musíte být zadobře s katolickou církví, jinak budete na konci každé fáze (po sudých kolech) exkomunikování a stiženi krutým trestem, který vám znesnadní další postup. Hlídání posuvníků vojenské síly a přízně papeže dávají Lorenzovi to správné koření posouvající obohacující zážitek o nový rozměr. Jedná se opravdu o slušně navrženou komplexní deskovku, v níž můžete vyhrát několikerými směry, máte pořád co dělat a navíc nemusíte dlouho čekat na svůj tah.

Pokročilejším hráčům jsou k dispozici i karty slavných osobností, jež se v námi sledovaném období pohybovaly ve Florencii a jejím okolí (ne, Ezia Auditore zde nepotkáte, ale spoustu jeho kamarádů ano). Na začátku hry obdrží každý hráč čtveřici vůdců a na základě rotačního mechanismu (podobnému v Inis) si zvolí své kvarteto proslulých Italů. Jejich vlastnictví však prozatím nic neznamená, protože je nejdříve musíte aktivovat splněním náročných podmínek. Poté je můžete vyložit a jednou za kolo využít jejich ultimátní schopnost.

Užití historických persón má své klady i zápory. Rozhodně posílí váš pocit z historických reálií Itálie, do nějž patří slavné rody (Medici, Borgia), umělci (Leonardo, Michellangelo či Brunelleschi), myslitelé (Machiavelli) a další zajímavé osobností (Sixtus IV. či Savonarola). Na druhou stranu mi přišlo jejich zařazení do průběhu kontraproduktivní v tom, že se většina hráčů soustředí na jejich aktivaci a původní zaměření na budování rodinného impéria mírně upadá. Záleží tak na každé skupině deskovkářů, zda mechaniku významných lidí historie zařadí do své partie.

Renesance v kostce

Lorenzo il Magnfico potěší všechny milovníky strategických zápolení. Podle mého se povedla přenést problematika rodinných trablů rodiny žijící v renesanční Florencii velmi dobře. Nápomocná je také zvolená grafika herní i hráčovy desky. Karty staveb i osobností korespondují s laděním celé deskovky. Pokud máte obavu, že se ve velkém množství komponent a mechanik ztratíte, můžete být v klidu. Zvolené rozložení polí podporuje přehlednost a po seznámení se symbolikou okamžitě víte, jak jste na tom vy ve srovnání s vašimi soupeři.

Za cenu okolo 800 korun se jedná o velmi povedenou worker placement deskovku pro hráče od 12 let nabízející s každou rozehranou partií nové výzvy. Už jen hodnota jednotlivých karet se bude neustále lišit, hody kostkou vám budou klást nové překážky a rozhodování se bude také odvíjet od postihů exkomunikací církví také s množstvím variant. Svůj díl znovuhratelnosti zcela jistě přináší mechanika slavných osobností, která však nemusí sednout každému.

Líbí se nám

  • relativně jednoduchá pravidla (už druhá partie je v pohodě)
  • přehlednost
  • karta hráče s vlastním majetkem
  • propojování vlastností karet do rozsáhlých machinací
  • vysoká znovuhratelnost
  • záleží pouze na vašich taktických schopnostech (hrát se dá i za nepřízně kostek)
  • propojení tématu s principy hry
  • přizpůsobení pravidel pro dvě osoby

Vadí nám

  • někomu nemusí sedět změněná dynamika po využití věhlasných vůdců
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama