Deskovka: Mascarade
Speciály Článek Deskovka: Mascarade

Deskovka: Mascarade

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Odhalte, kdo se skrývá pod maskou.

Reklama

Málokdy se objeví deskovka s větším hráčským rozpětím. Obvykle se jedná buď o komorní záležitosti pro několik hráčů, nebo párty hry při nichž záleží na větším počtu. Blufovací stolní hra Mascarade od francouzského autora Bruna Faiduttiho (Diamant, Raptor, Citadela) se v tomto směru zcela vymyká. U stolu totiž může sedět osamělá dvojice nebo až 13 hráčů. A to nemluvíme o možnosti balíček charakterů rozšířit pomocí přídavků, které ještě více přidají na záhadné atmosféře titulu. Necháte se zlákat mezi maskované postavy, jež tajemně střeží svou identitu?

Před budovou soudu

Jestli rádi odhalujete detektivní zápletky nebo si libujete v rozplétání nevyzpytatelného politického pletichaření, může být Mascarade hrou právě pro vás. Nejistota je totiž hlavním jmenovatelem celé hratelnosti tohoto titulu. Od začátku spíše tušíte, kde se jednotlivé postavy pohybují, ale stejné pochybnosti budou mít i vaši soupeři. Bude opravdu záležet pouze na vaší obratnosti, postřehu a v podstatě také drzosti, než se dopídíte k vítězství. Protože pouze ten nejobratnější manipulátor může získat vavřínovou korunu šampiona.

Mimo upravených pravidel pro dva a tři hráče (tyto varianty už chtějí mít opravdu nahráno, protože jednotlivé machinace jsou sto zavařit vám mozek) se Mascarade připravuje na základě jednoduchého principu. Po určení počtu lidí u stolu se podíváte do přiložených pravidel, které charaktery se zapojí do hry, a vyberete příslušné žetony, aby měli všichni neustále přehled, kým se mohou stát. Každý hráč dostane do vínku šest zlaťáků a jednu kartu lícem nahoru (v pěti a šesti hráčích se umístí ještě dvě další karty před soud jako další alternativa).

Po startu hry se otočí všechny karty postav rubem nahoru a zůstanou tak, dokud není hráč vyzván odhalit svou totožnost. Během prvních čtyř tahů mohou hráči pouze prohazovat své identity s ostatními, což provádějí tajně pod deskou stolu (doufejme, že nebudete hrát na skleněném). Na každém aktivním hráči závisí, zda identity prohodí, nebo nechá sobě i protivníkovi původní. Po několika takovýchto prohozeních opravdu nemáte ponětí, kdo jste (leda byste prokoukli úmysly ostatních). Po prvních prostřídáních začne ta pravá přetvářka.

Jsem král!

Cílem Mascarade je získat jako první 13 zlatých a jakým způsobem toho docílíte je pouze na vás. V rámci svého tahu můžete provést jednu ze tří akcí – dále prohazovat karty s některým ze soupeřů, tajně se podívat na svou postavu (záludní soupeři vám s ní okamžitě zamíchají, ať máte radost) nebo prohlásit, že jste některá z postav, jež se ve hře pohybují. Odhalení identity je nejdynamičtější fází titulu a je třeba ji ovládnout velmi dobře, abyste mohli pomýšlet na vítězství.

Můžete totiž blufovat. Vůbec nemusíte mít tušení, který z charakterů před vámi leží, nebo dokonce vědět, že jde o jiný, než vyřknete, a prohlásit se postavou, jejíž vlastnost potřebujete. Pokud se totiž nikdo z dalších hráčů neprohlásí vámi proklamovaným povoláním, shrábnete odměnu. Problém může nastat, když proti vám někdo vystoupí. V daném případě musí hráči účastnící se sporu odhalit svou pravou tvář a všichni, kteří lhali pak zaplatí zlaťák jako pokutu soudu, zatímco správně odhalený charakter shrábne odměnu. Mnohdy budete rozporovat něčí výrok i přes pokutu, protože tím zabráníte jeho vítězství, čehož se lstí docílí mnohem snadněji než poctivým přístupem.

Proto se podvody budou zkoušet velmi často, protože takový soudce bere všechny pokuty ve hře, král tři zlaťáky a ježibaba si dokonce může s kýmkoliv prohodit jmění. S větším počtem hráčů roste chaos i zábavnost, zatímco v komorní atmosféře se více taktizuje a pozorují ostatní. Mascarade dokáže být velmi příjemnou výplní rozjetého večera s větším počtem přátel, než zvládne obyčejná deskovka. Přece jen možnost zaměstnat třináct hráčů je úctyhodný počin.

S počtem hráčů u stolu nijak neklesá ani dynamika, protože musíte mít oči neustále na šťopkách a promýšlet každý soupeřův tah. Ani herní doba není nijak krvavá, pokud nijak zvlášť nezabřednete, tak partii dokončíte do půl hodiny. Troufnu si i tvrdit, že tato blufovací takticko-konverzační hra zaujme téměř každého. Buď svou hratelností, nebo velmi povedenými ilustracemi zpod pera Jérémyho Massona. Úhlednou krabičku koupíte již za cenu přes tři stovky s kompletními českými pravidly v režii místního distributora ADC Blackfire.

Líbí se nám

  • nekonečné blufování
  • krátké prostoje, během kterých stejně sledujete partii
  • velký počet hráčů, ale obstojně funguje i pro menší kolektiv
  • široká škála postav
  • grafické pojetí

Vadí nám

  • nelze vyvrátit něčí výrok, aniž by vás to většinou stálo pokutu
  • málo takticky vyvinutí jedinci mohou být snadnou potravou, která o dost zkrátí partii

Mascarade koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama