Deskovka: Medvěd Wrr
Speciály Článek Deskovka: Medvěd Wrr

Deskovka: Medvěd Wrr

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Pomozte statečnému medvědovi složit knihařský stroj dříve, než se jej ujmou piráti.

Reklama

Původních českých stolních her se objevuje na našem trhu čím dál více. Málokterá z nich má ovšem knižní předlohu, což je případ karetky Medvěd Wrr. Roztomilá knížka pro děti inspirovala Michala Ekrta k vytvoření svižné deskovky, kterou snadno zvládnou i školáci z prvního stupně základní školy. Ponoříte se s námi do nerovného souboje o knižní svět ohrožený piráty?

S knihou v ruce

Pohádkový příběh medvěda Wrr, který se vrhne proti kapitánu Crabsonovi a jeho nohsledům, můžete znát již rok díky knize Jaromíra Štejnara a Michala Širokého s podtitulem Po přečtení zavřít! Tvůrce této hříčky, Michal Ekrt, se nadchl myšlenkou boje za záchranu literatury a ve spolupráci s autory přepracoval základní premisu do karetní hry. Pánové, na základě jejichž představivosti vznikl knižní svět, se postarali rovněž o grafickou stránku deskovky.

Díky jejich píli se dva až čtyři hráči mohou vžít do kůže sympatického chlupáče, prozkoumávat knižní světy a hledat kousky knihtisku. První složený stroj znamená pro jeho majitele výhru. Mimo medvěda Wrr se ovšem setkáte se všemi známými postavami – kapitánem Crabsonem, želvím učencem Edwardem, poštovním holubem Pippem, karbaníkem Suppinem či netopýrem Warrenem. Každý má svou nezaměnitelnou roli, která podstatně mění průběh jedné, přibližně dvacetiminutové, partie.

Dynamický průběh

Hlavním kladem dnes recenzované deskovky je její svižnost. Nachystat partii je otázkou několika málo minut a můžete se směle pustit do karbaničení. Když se dostanete na řadu, tak si přiberete jednu kartu a popřemýšlíte, co bude vaší hlavní akcí. Buď využijete vlastnosti postavy, nebo se vypravíte do příslušného knižního světa výměnou za tři stejné medvědy, popř. nemusíte dělat nic. Pak si kolečko počkáte na svůj další tah, což je otázkou minuty. Mezi tahy soupeřů totiž nejsou žádné velké prostoje, takže se nikdo u stolu nezačne nudit.

Abyste si nemysleli, že Medvěd Wrr je obyčejná přebíjená, vymyslel autor každé postavě jeho unikátní vlastnost. Některé postavy umí krást karty, jiné prozkoumávat knižní světy, a například rytířský medvěd vás ubrání proti pirátům. Hodně specifické jsou „nemedvědí“ postavy, které lze využít pouze pro jejich silnou dovednost. Vmíchání pirátů do balíčku na povel Crabsona může dost zkomplikovat situaci soupeřům (někdy i vám samotným), zatímco schopnost netopýra Warrena přidat do ruky dvě karty může pomoci v dalším plánování.

Jistě sami uznáte, že se v 66 kartách skrývá docela zajímavý princip, přičemž sestavení knihtisku znamenající vítězství, neprokouknete během několika partií. Taktika znamenající vavříny slávy se totiž odvíjí od štěstí v přibírání karet a reakce na akce soupeřů. Celou dobu tedy musíte přemýšlet nad možnostmi ostatních a ani se třemi kousky knihtisku nemáte vyhráno. Hra je napínavá do poslední chvíle, čímž bezesporu zaujme i dospěláky. Časová nenáročnost zároveň umožní vyzvat protivníky okamžité k odvetě.

Roztomilost na prvním místě

Hlavní deviza Medvěda Wrr tkví v jeho vizuálním sepětí s knihou. Graficky přívětivá stránka titulu zaujme jak děti, tak jejich rodiče a dají vzpomenout na dobrodružství ze stránek pohádkového příběhu. Rozhodně musíme pochválit autory za snahu rozlišit všechny čtyři světy – vesmír, western, středověk a mořeplavbu. Především různorodé dvojice karet pirátů, jež na vás čekají v každém balíčku, dokazují hravost designérů. Jediná výtka směřuje k docela složitým symbolům vysvětlujícím akce karet. Vlastní zkušenost nás naučila, že je snazší zapamatovat si jednotlivé postavičky než se orientovat podle piktogramů v dolní části karty.

Výše uvedená výtka je však jedinou vadou na kráse velmi povedeného titulu. Krabička by klidně mohla být menší, ale i tak se vydavatelství GameRock povedlo dostat na český trh svěží titul, který potěší jak fanoušky knihy Medvěd Wrr, tak hráče do světa udatného chlupáče teprve vstupující. Děti se pravděpodobně zabaví během hraní více, ale pokud se do partie zapojí i rodiče, nebudou se nudit. Za cenu okolo 250 korun lze Medvěda Wrr: Karetní hru jen doporučit.

Líbí se nám:

  • pevné sepětí s knižní předlohou
  • délka partie
  • svižná hratelnost a jednoduchá pravidla
  • různorodost díky speciálním vlastnostem karet
  • grafická lehkost

Vadí nám:

  • z počátku mírný chaos v symbolice speciálních vlastností
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama