Deskovka: Unlock!
Speciály Článek Deskovka: Unlock!

Deskovka: Unlock!

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Dokážete vyřešit sadu hádanek dříve, než vám dojde čas?

Reklama

Někteří čtenáři našeho speciálu si možná vzpomenou na Escape Room, únikovku pro domácí použití. Dnes se podíváme pod víko krabice karetní variace na útěk z nečekaného uvěznění se jménem Unlock! od vývojářů Space Cowboys. Karetních únikovek se na českém trhu objevuje čím dál větší množství, dokáže vás zaujmout právě tato, u níž se neobejdete bez chytrého mobilu?

Trojice záhad

Psát o příběhu a podstatě únikovek je tak trochu proti zájmu každého hráče, který by se do řešení rébusů a hádanek vedoucích k opuštění místnosti chtěl pustit. Proto si v dnešním textu představíme pouze základní mechaniky na výukové misi. Také většina fotek pochází z této části, abyste nebyli ochuzeni o žádné překvapení jedné ze tří kampaní, jež v krabici najdete. Po otevření krabice na vás vykouknou tři balíčky karet, z nichž každý tvoří specifický zážitek.

První z nich s názvem Formule se nejvíce blíží klasickým escape roomům, protože se budete snažit dostat ven z laboratoře nadaného vědce, který přišel na sérum pravdy ve své pracovně pod dráhou newyorského metra. Druhá dějová linka je laděna spíše do komické roviny kreslených seriálů, čemuž odpovídá také grafické pojetí celého dobrodružství. Hrdinové Písk a Páras padli do pasti zlotřilého profesora Nosida a musí se dostat ven během 60 minut, jinak budou ztraceni.

Unikátním zážitkem se pro nás stal příběh Ostrov doktora Goorse, v němž ztroskotáte na ostrově zvláštního sběratele umění. Jeho výjimečnost tkví v rozdělení hráčů na dva týmy (nemůžete jej tedy hrát na rozdíl od předchozích sami), které spolu nemohou konzultovat své postupy, protože jsou v jiných částech mapy. Radit se mohou pouze o využití nápovědy. Ze spárů Goorse se ovšem nedostanou, pokud se jim nepodaří vyřešit všechny překážky. Právě třetí scénář je svým neobvyklým přístupem opravdu osvěžujícím zážitkem.

Bez sčítání to nepůjde

Ať si vyberete příběh, který chcete (v angličtině je další hromada scénářů, které snad dostanou také českou podobu), budete muset pořádně rozpálit mozkové závity. Cesta k úspěšnému rozlousknutí záhady totiž vede skrz řadu více či méně zapeklitých rébusů. K jejich řešení se musíte naučit kombinovat karty, čímž vás bez problému provede výuková mise (doporučujeme, aby si ji každý hráč prošel sám). Seznámíte se tak s různými typy karet, jejichž vlastnosti budete často využívat.

Nejvíce pozornosti se vyplatí věnovat objektům, které poznáte podle červeného nebo modrého pruhu u čísla karty. Jejich správným zkompletováním (obvykle součtem hodnot) získáte odkaz na další nápovědu, na jejímž rubu najdete vypočtenou hodnotu. Ne vždy je ovšem řešení tak jednoduché. Pod ruce se vám totiž mohou připlést šifrovací stroje přinášející širokou škálu možných výsledků, které vás svedou na scestí. V těchto chvílích musíte nutně zapojit svůj důvtip a pozorně si prohlédnout všechna vodítka, abyste nepřehlédli skrytý objekt vedoucí k pokoření hádanky. Vyřešení každého dílčího úkolu podpoří chuť přijít tajemství scénáře na kloub, takže všichni záhadologové potěší svou šedou kůru mozkovou.

Bez aplikace ani ránu

Unlock! si ovšem nelze plně užít, pokud nebudete mít po ruce chytré zařízení s bezplatnou aplikací podporující recenzovanou únikovku. V doprovodné appce naleznete všechny scénáře z česky přeložené krabice (o lokalizaci se postaral domácí distributor ADC Blackfire) a její ovládání zvládne téměř každý. Jednoduchá obrazovka vám servíruje ubíhající čas a paletu funkcí, jež budete hojně využívat.

Každá karta zde má svou nápovědu, kterou obdržíte po vyťukání příslušného čísla, což vás může inspirovat k nalezení optimálního postupu. Oceníte také seznam skrytých objektů, které jste možná přehlédli během studia předmětů. Zatím popisované funkce jsou spíše příjemným doplněním, ale nutnost aplikace tkví především v potvrzování trestů za nesprávné odpovědi a v zadávání kódů, bez nichž se na konec dobrodružství nedostanete. Po úspěšném absolvování si nakonec v přehledné tabulce můžete zjistit, jak vaši snahu tvůrci ohodnotili, díky čemuž můžete své snažení srovnávat s přáteli.

Celkově lze Unlock! doporučit všem fandům únikovek, kteří nutně nepotřebují artefakty ve fyzické podobě a umí zapojit fantazii podle natištěných karet. Úroveň hádanek mi přišla o něco jednodušší než v případě dříve recenzovaného Escape Room, takže se do řešení mohou zapojit také děti (podle tvůrců již od deseti let). Přesto musíme upozornit, že se jako u každé únikovky jedná pouze o jednorázový zážitek. Takže jakmile příběh absolvujete, nemá cenu se k němu vracet a svou krabici se hrou můžete předat svým přátelům. Přesto se jedná o solidní poměr cena/výkon. Za tři hodinové scénáře zaplatíte okolo 750 Kč, což činí asi 250 Kč za příběh.

Líbí se nám

  • jednoduchá symbolika
  • nápadité scénáře (např. rozdělení hráčů)
  • přístupné i pro mladší hráče
  • funkční aplikace v češtině
  • grafické provedení

Vadí nám

  • jednorázovka (jako každá únikovka)
  • někomu může vadit čistě karetní provedení

Deskovou hru Unlock! koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama