Deskovka: Zima mrtvých: Dlouhá noc
Speciály Článek Deskovka: Zima mrtvých: Dlouhá noc

Deskovka: Zima mrtvých: Dlouhá noc

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Přežití zombie apokalypsy ještě nikdy nebylo těžší – chtiví bandité rabují spolu s vámi a z Raxxonu se valí mutanti!

Reklama

V jednom z našich speciálů jsme již psali o základní verzi Zimy mrtvých: Křižovatky osudu, z níž jsme byli až na pár výhrad nadšeni. V době, kdy se na naše herní stroje vrací poslední sezóna Walking Dead, tak přichází vhodný čas na to, abychom si představili samostatně hratelné rozšíření této atmosférické deskovky s podtitulem Dlouhá noc. Americkým autorům Issacovi Vegovi (Bioshock Infinite, Starship Samurai) a Jonathanovi Gilmourovi (Path of Light and Shadow, Dinosaur Island) se povedlo vyšperkovat dřívější hratelnost o nové principy představující pořádnou výzvu. Necháte se vtáhnout zombie apokalypsou?

Pokusy, jež dovedly lidstvo na pokraj existence

Laboratoře Raxxonu se v tichosti tyčí proti měsíčnímu světlu. Ukrývají v sobě důkazy o nepředstavitelných experimentech s mutagenními viry, které mohou za zamořenou planetu (předobraz v Raccoon City z Resident Evilu je čistě náhodná, že ano). Přes hrozby spící uvnitř se ovšem jedná o lákavou destinaci pro všechny rabující přeživší. Léky ve vývoji mohou pozitivně ovlivnit vlastnosti lidí z vaší kolonie, nebo si také vyberou hrozivou daň. Cestou také můžete narazit na zvukové pásky s hrozivým obsahem. Při toulání komplexy totiž musíte odvracet znetvořené a inteligentní tvory toužící dostat se na čerstvý vzduch. Obětujete akční kostky, nebo budete raději čelit neznámému zlu z hlubin?

Mimo po mase lačnící plíživé nemrtvé se také dostanete do kontaktu s jinou skupinou přeživších. A setkání to určitě nebudou nijak zvlášť vřelá. Stejně jako vaše kolonie bojují bandité o holý krk a rabují blízké budovy. Můžete s nimi bojovat, uplácet je a přepadávat jejich základnu, ale vyhnat je navždy z vašeho prostoru se nikdy nepodaří. (Ne)příjemným zpestřením herní mechaniky je zastávání pozice velitele bandy vyvrhelů v případě, že vás vaši spolubojovníci označí za zrádce a vyženou z pečlivě budovaného azylu.

Samotná základna také může projít velkou změnou, protože na začátku hry se nalosuje čtveřice vylepšení, o jejichž vybudování se můžete pokusit. Kulometné hnízdo nebo strážní budka pomohou při likvidaci dotěrných zombíků, zatímco čisté lůžkoviny zvednou morálku týmu a skleník zajistí stálý přísun potravy pro obyvatele kolonie. Předchozí text v jednoduchosti představuje trojici největších inovací do základní Zimy mrtvých. Ke kosmetičtějším úpravám můžeme přiřadit prostor hřbitova pro padlé bojovníky, výbušné pasti, stavy zoufalství (fungující jako další typ zranění) a neklidné nemohoucí působící v kolonii jedině problémy.

Opakování, matka moudrosti

Koupí krabice s Dlouhou nocí dostanete plnohodnotnou stolní hru, která funguje až na menší úpravy pravidel úplně stejně, jako Křižovatky osudu (více zde). Do rukou se vám ovšem dostanou jiné postavy a karty osudu s odlišnými příběhovými zakončeními (dokonce jsou některé karty ve zvláštním balení pro starší 18 let, takže pokud hrajete Zimu mrtvých se svými caparty!?!, dávejte si pozor, abyste je nepohoršili). Nadšenci deskovkové zombie zkázy tak směle smíchají veškerý obsah do jednoho velkého zážitku.

Pro pořádek si základní principy osvěžíme. Na počátku každé partie zvolíte příběhový scénář, určíte přítomnost rozšiřujících modulů (Raxxon, bandité, vylepšení), rozdají se tajné úkoly a připravíte příslušné lokace a karty. Poté si nalosujete postavy (najdete opět pestrou směsici včetně pokusného šimpanze z Raxxonu) a jejich základní vybavení. Poté rozmístíte okolo plánu figurky ostatních postav, zombií a mutantů, což při propojení obsahů obou krabic vyžaduje opravdu hodně prostoru, a nic vám již nebrání pustit se do samotného dobrodružství.

V rámci kol se střídají fáze hráčů, kolonie a bezmozků. Každý z hráčů si hodí svými kostkami, jež určí možnosti během jeho tahu. Hodnoty jsou důležité pro boj s okolními postavami či zombíky a při prohledávání lokací. Za nevhodné konstelace kostek je můžete využít na budování zátarasů, uklízení odpadků v kolonii, odlákání zetlelých agresorů či aktivaci speciální vlastnosti postavy. Mimo to lze ještě využívat akce bez kostek, tedy zahrání karty z ruky, odvracet krizi, pohybovat postavou po zdánlivě pustém městě, spotřebovávat kartu, obchodovat či vyvolat hlasování o důvěře k jinému hráči. Možností máte tedy více než dost a nerozhodní hráči se často zaseknou nad výběrem svých činností.

Některá jednání spustí nechtěné následky, a to na základě desetistěnné kostky určující zranění, omrznutí či dokonce smrt postavy, jež se může zvrátit do zhoubného šíření infekce na ostatní hráče. Při specifických akcích jsou spuštěny karty osudu, jejichž znění kontroluje parťák po pravici aktivního hráče. Jedná se pravděpodobně o nejlepší část celého zážitku ze Zimy mrtvých, protože dodávají přežívání příběhový a lidský rozměr. Stejně jako v základní verzi se všechny materiály Dlouhé noci nechaly přeložit do češtiny, za což můžeme poděkovat lokálnímu distributoru této deskovky firmě MINDOK.

Po provedení činností všech hráčů u stolu následuje fáze kolonie. Tady se vlastně nedá nic pokazit, protože jednotlivé pokyny jsou uvedeny na deskách ležících před každým účastníkem boje proti zombíkům a dalšímu neřádstvu. Ve své podstatě sklízíte plody své práce, odvracíte krize, popř. přijímáte důsledky při nezdaru, a bojíte se o své přeživší, kteří přilákají nové hladové krky. V konečné fázi se samozřejmě projeví přítomnost banditů a blízko ležícího komplexu Raxxon. První partie se mohou zdát obtížné, ale každou další rozehranou hrou se činnosti zautomatizují a vy si můžete užívat skvělý survival zážitek.

Bude Dlouhá noc!

Slovy písně Heleny Vondráčkové bych shrnul veškeré pocity, které v nás přídavek Zimě mrtvých vyvolal. Pokud se vám Křižovatky osudu úspěšně vyhýbaly a milujete žánr her na přežití v kooperaci s ostatními, nemá cenu váhat. Survival princip je obohacen o příběhové pozadí s možnostmi volby a tajnými úkoly, díky nimž může být vaším cílem práce bojkot snažení celé skupiny s úsměvem na rtech. Ne/štěstí v kostkách lze elegantně obejít dalšími činnostmi, jež se nabízejí. Nadšence do komponentů sice neohromí figurky, ale bohatá výbava postaviček z tvrzeného kartonu a laviny karet je ukolébají do klidu. V případě, že vlastníte původní krabici, je koupě za podobnou cenu okolo 1200 Kč na zvážení. Z našeho pohledu ovšem nové mechaniky a hromada neznámých postav a příběhů fanoušky nenechají v klidu a donutí je do Dlouhé noci investovat.

Líbí se nám:

  • tři nové moduly rozšiřující hratelnost
  • setrvávající jednoduchý princip, jenž pochopí i začátečníci
  • úprava některých pravidel a přítomnost hřbitova pro lepší přehled
  • více variant hry, z nichž si vybere každý dle svého gusta
  • nové postavy, příběhy a krize
  • tajné úkoly udržující napětí ve skupině
  • možnost konat akce i při nepříznivém hodu kostkami
  • grafická stránka
  • lokalizace obrovského množství textu

Vadí nám:

  • prostoje v tazích nerozhodných hráčů
  • odvrácené štěstí v kostkách může dost narušit plány
  • stále slabší ve dvou hráčích

Zima mrtvých: Dlouhá noc koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama