Deskovka: Zombicide: Wulfsburg
Speciály Článek Deskovka: Zombicide: Wulfsburg

Deskovka: Zombicide: Wulfsburg

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Zpoza hord nemrtvých se ozývá kvílivé vytí - děsuplní vlci se přidali na stranu nekromantů.

Reklama

Mezi hráči stolních her mají figurkové deskovky výsadní postavení. A není se čemu divit, protože plastiky postav se na herním plánu skvěle vyjímají a dotváří atmosféru právě prožívaného dobrodružství. Před necelým rokem jsme vám v našem speciálu představili klenot vydavatelství CMON Zombicide: Černý mor, který se konečně dočkal přídavku s českou lokalizací. Podařilo se naplnit očekávání fanoušků, kteří hledali nové výzvy? Dočtete se v naší recenzi.

Hladový vlk ucítil svou kořist

Velký zlý vlk není jen osudovou nemesis babičky a Karkulky ze známé pohádky. Nekonečný apetit vlčí smečky ve spojení se snadnou kořistí v podobě ploužících se zombií dal vzniknout zmutovaným šelmám toužícím po čerstvém mase ještě více než předtím. A tím masem myslím naše hrdiny, jež jejich kroky zavedly do městečka Wulfsburg proslaveného nejen obrovským bohatstvím, ale také přemnoženými vlky v místních lesích. Jejich náporu přestávají odolávat mohutné wulfsburské hradby lemující majestátné věže někdejších nejbohatších obyvatel. V jedné z dominant se ale usídlil zlovolný nekromant pasoucí po našich hrdinech stejně jako jeho hladoví přisluhovači. Přijmete tuto výzvu?

Rozšíření Zombicide s podnázvem Wulfsburg přináší do skvěle fungujícího díla svěží vítr, jenž nabídne veteránům řadu nových výzev. Hlavní překážku tvoří především výše zmiňovaná vlčí monstra, která vám budou pořádně zatápět pod kotlem. Jestliže jste totiž neměli v oblibě rychlé běžce, tak vám olezlí chlupáči teprve vlezou pod kůži, protože mají v jednom kole dokonce tři akce. Ještě větší výzvou může být velký zlý vlk, na něhož si musíte počíhat s pořádnou zbraní nebo využít vzácného dračího ohně. V kombinaci s předchozími monstry se můžete připravit na pořádnou zkoušku vašich dovedností.

Noví příchozí za rohem

Nebylo by fér, kdyby noví kamarádi přibyli jen temné straně, a proto se tvůrci Raphael Guiton, Jean-Baptiste Lullien a Nicolas Raoult rozhodli rozšířit také řady udatných bojovníků. Těšit se tak můžete na zálesáka Thea, který se vydal do města zjistit, proč zombie vlci zabíjí svou kořist jen pro zábavu, aniž by ji sežrali, zlodějka Ariane, jež těsně unikla z nekromantské pasti a má chuť se mstít, bojový mág Karl přistupující ke kouzlům z vědecké stránky a temná elfka Morrigan, jež mezi zdmi Wulfsburgu přišla o svého pána a chráněnce.

Spolu s novými hrdiny se na světlo boží dostala celá řada neokoukaných nástrojů správného fantasy válečníka. Ohnivé meče očarované dračími vlastnostmi, šťastlivcův rtuťový meč, vykrývací dýka, zranění léčící upíří kuše nebo takticky využitelný štít věků vhodně doplňující arsenál, který mají přeživší k dispozici. Ještě zajímavější strategickou úpravou pravidel prošlo levelování postavy. Díky mechanismu ultračerveného módu totiž můžete sbírat zkušenosti i po dosažení maximální úrovně a doplňovat tak speciální dovednosti zvoleného hrdiny.

Novinek není málo

Musím přiznat, že mě obsah rozšíření potěšil. Zajímavá skvadra odvážlivců se báječně snoubí s cháskou z původní krabice, nové předměty fungují až na výjimky na jedničku a posilování postav v rozsáhlých scénářích pomáhá vyváženosti obtížnosti. To ovšem není všechno. Mimo ulic a domů se totiž vyvolená skupina může společně prohánět také po hradebních věžích, jež rozšířily mapové díly Černého moru. Vyvýšené pozice ulehčují pozici mágům a lukostřelcům, takže vaše šance na přežití v ožehavých situacích porostou.

V manuálu najdete také novou příběhovou linku tvořenou desítkou scénářů odehrávajících se spíše na menších a středních mapách. Relativně menší velikost plánů vynahrazují tvůrci intenzitou prožitku, během nichž se na vás hrne jeden nepřítel za druhým, a musíte se pořádně ohánět, abyste vyvázli se zdravou kůží. Parádní zážitek podpoří také grafická stránka titulu, která se drží původního stylu – figurky vlků ve třech provedeních a do detailů vymazlení hrdinové se klidně můžou přidat ke svým kamarádům na výstavku (pokud takovou máte doma na poličce). Česká lokalizace v podání místního distributora ADC Blackfire potěší a může motivovat ke koupi, zatímco vyšší cena okolo 1400 korun některé hráče odradí. Fanoušci této deskovky pravděpodobně neodolají (a neudělají chybu), občasní hráči zřejmě případnou investici promyslí.

Líbí se nám:

  • nové postavy, nepřátelé, zbraně a mapové díly
  • mechanismy posouvající titul kupředu
  • figurky
  • grafická stylizace
  • česká lokalizace

Vadí nám:

  • vyšší cena
  • než si na vlky zvyknete, skončíte několikrát na jejich jídelníčku ani nevíte jak (což je vlastně dobře)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama