Deskovkový speciál: Hra o trůny – karetní hra
Speciály Článek Deskovkový speciál: Hra o trůny – karetní hra

Deskovkový speciál: Hra o trůny – karetní hra

Jakub Němec

Jakub Němec

7
Platformy pkgsrc Desková hra

Pokořte ostatní rody, zbavte se jejich přisluhovačů a obsaďte Železný trůn.

Reklama

Deskovkový speciál vzniká za podpory čtenářů našeho/vašeho magazínu Zing.cz. Děkujeme všem, kteří nám přispívají a pomáhají rozšiřovat zpravodajství Zingu.

V době, kdy celý svět šílí kolem sedmé řady seriálu Hra o trůny z produkce HBO a kdy většina fanoušků původní knižní ságy proklíná autora George R. R. Martina, že zanevřel na literaturu, existuje další cesta jak se ponořit do populárního světa ledu a ohně. Můžete totiž vzít základní rámec sporu soupeřících rodů, oblíbené postavy a vytvořit si vlastní příběh. To je síla, kterou představují hry podle předlohy. My se dnes podrobněji podíváme na karetní zpracování tohoto univerza.

Karetní souboje

Určitě jste si sami všimli, že sběratelské karetní hry se nadechují k obrovskému ataku na čas a peněženky karbaníků. Nerad bych na nějaké zapomněl, proto zmíním jen nejsilnější tahouny. V PC sféře se v čele drží Heartstone od Blizzardu, na jehož přední místo se bude snažit uzurpovat zaklínačský Gwent nebo karetní variace Elder Scrolls.

Přes popularitu soubojů ve virtuálním prostředí se stále najde hodně lidí, kteří si raději zahrají partii s reálným balíčkem v ruce proti kamarádovi na druhé straně stolu. Nepřekonatelným fenoménem ve světě sběratelských karet je legendární Magic: The Gathering. Trh samozřejmě nabízí mnoho dalších světů, v nichž můžete utopit moře času a hotovosti, mezi jinými Pokémon, Star Wars nebo Pán prstenů, na nějž se zaměříme v jednom z dalších speciálů.

Co se skrývá pod tajemným pojmem sběratelské karetní hry, resp. LCG (Living Card Game)? Jde o typický koncept postupného rozšiřování karet, něco na způsob DLC známé z počítačových her. Každý nový balík v sérii karet přináší několik postav a triků, které ovlivní samotné partie. A jako správný sběratel a hráč si jej musíte koupit, ne?

Boj o trůn ze železa

V rámci LCG vyšla v roce 2015 variace s tématem Hry o trůny. Dodnes tato karetní hra sbírá nové přívržence, a tak se jí mrkneme na zoubek. Za konceptem bojů v Sedmi královstvích stojí matadoři karetních světů Eric M. Lang (Blood Rage, nově od něj vyjde např. desková hra Kmotr) a Nate French (karetní verze Arkham Horror), kteří zaručují vytvoření kvalitního světa a komplexních pravidel.

Svět karbanického soupeření o nepohodlné křeslo ze zbraní poražených nepřátel fanouška předlohy ničím nepřekvapí. Do rukou se vám dostanou protagonisté základních osmi rodů – Noční hlídka na Zdi, nikdy se nevzdávající Starkové, zrádní Lannisteři, krutí Greyjoyové, královští Baratheoni, draky disponující Targaryeni, prohnaní Tyrellové a bojovní Martellové. Mimo ně stojí ještě neutrální postavy, jež si můžete k rodům libovolně přidat. Řekněte sami, připojili by se natrvalo Malíček nebo Varys k jedné ze stran sporu? V základní hře se potkáte s většinou známých postav z knih a seriálu, některé ovšem chybí (mě osobně vadí nejvíce absence Sandora Clegana u Lannisterů).

Velmi kladně hodnotím snahu tvůrců o zachování povah jednotlivých rodin (Starkové bojují, zatímco Lannistrové spíše kují pikle). Zároveň však mezi nimi udrželi rovnováhu, která umožňuje spravedlivé soupeření. Volba rodu a správné taktiky je pro vítězství nezbytná. Pokud se straníte záludných praktik a útokům ze zálohy, určitě si nezvolíte charaktery Casterlyovy skály. Na druhou stranu jestli je vám moc peněz a lží sympatická a chcete likvidovat nepřátele bez prolité krve, není lepší volby. Agresivitou a lačností po krvi přetékají Targaryeni, kteří jsou schopni vypustit na bojiště své draky a zlikvidovat v podstatě jakéhokoliv nepřítele. Na druhou stranu silnou obranou disponuje Noční hlídka. Nelze však podceňovat žádnou rodinu, protože má své postupy, v nichž se hráč může najít. Navíc v rámci pravidel hry lze k hráčovu rodu připojit podporující stranu a vytvořit velmi silný hybrid – u mě je jasnou volbou lannisterská strategie s podporou Krakatice (neboli Greyjoyů).

Jednoduchý princip, mnoho cest k vítězství

Cílem hry je získat 15 vítězných bodů dříve než protivník. K tomu vám pomůže vhodně zvolený a namíchaný balíček postav, doplňků, lokací a událostí jednotlivého rodu. Poté si připravíte sadu sedmi plánů, jimiž budete překvapovat své soupeře a které určují ráz kola. Pojďme se podívat na základní herní prvky druhé edice karetního dobrodružství v Západozemí.

Každé kolo se skládá za sedmi částí. Nejdříve zvolíte plán na dané kolo, které vám může přinést řadu výhod (peníze – jediný zdroj hry, posílení postav) nebo může uškodit nepříteli (likvidace armády soupeře divokým ohněm dožene k slzám i otrlého jedince). Na základě iniciativy se zvolí první hráč kola, dobírají se karty a peníze.

Poté následuje vykládání karet. V této fázi si na základě peněz zvolíte své bojovníky, kterým můžete přidat rozličné doplňky (např. osobního strážce, který vám přidá jeden život, nebo Starkům mocnou zbraň Led z valyrijské oceli). Důležitá je také stavba lokací, které přináší řadu pasivních a aktivních výhod, čímž značně ovlivňují průběh hry. Mezi charaktery najdete signifikantní hrdiny – Tyriona, Jona Sněha, Melissandru, Neda Starka, Rudou zmiji, Daenerys a mnoho dalších, jež jsou sice dražší, ale mají unikátní vlastnosti, které využijete v boji.

Po vyložení karet přichází na řadu konfrontace s nepřítelem. Každá strana sporu má k dispozici tři výzvy – vojenskou, jíž likvidujete soupeřovy karty, špionskou, která se používá k redukci soupeřových karet v ruce, a mocenskou, v níž jde přímo o vítězné body. Průběh střetnutí může každý hráč ovlivnit řadou intrik v podobě přepadení postavou z ruky či zahráním události (sledujte výraz protivníka, když mu zabijete postavu, i když vyhrál souboj). Poté následují již finální kroky v podobě vyhodnocení nadvlády v kole pro zisk vítězných bodů, pozvednutí použitých postav v kole a odhození všech zbylých mincí.

Chytlavý koncept

Sami vidíte, že princip hry není ve své podstatě nijak složitý a po několika partiích, nebo zhlédnutých návodů na internetu, můžete hrát téměř bez omezení. Zakopaný pes dlí v přípravě balíčku karet, s nimiž chcete hrát. Této činnosti byste se měli věnovat skutečně pečlivě, protože když vám do ruky budou chodit nepoužitelné postavy či lokace, nemáte šanci vyhrát. Ovládnutí Her o trůny vyžaduje delší čas, ale pořád se budete velmi dobře bavit. Napomáhá tomu i kvalitní lokalizace ze strany českého distributora ADC Blackfire.

Na druhou stranu se musíte smířit s tím, že váš dokonalý balíček bude neustále zastarávat, pokud budete mít snahu uspět v turnajích. V pravidelných cyklech vychází menší rozšíření s dvacítkou nových karet, na něž musíte přiměřeně reagovat, jinak vás soupeř snadno dostane do úzkých. Navíc se přibližně jednou za půl roku objevují velké expanze rodů (doposud vyšly pro Starky, Lannistery a Noční hlídku), které mohou kompletně překopat rozložení sil jednotlivých rodů tím, že přinesou karty postav v jiných variacích.

Druhou nevýhodou se jeví nutnost koupit si dvě krabice základní sady, pokud si chcete pořádně zahrát v rámci rodiny či skupiny kamarádů. Každá karta je totiž ve startovní krabici jen jednou a vy můžete mít v balíčku až tři kopie. Nedostanete se také ke všem plánů, protože je budete muset spravedlivě rozdělit. Při investice do druhé sady se vám však otevře možnost hry pro více hráčů, v níž už jemné předivo intrik nabyde do obrovských rozměrů, jejichž rozplétání je čistá radost.

Vzhůru do boje!

Přes výše uvedené nevýhody je karetní verze Hry o trůny skvělá zábava, v níž s vhodnými protihráči utopíte desítky hodin, i když se rozhodnete neinvestovat do rozšíření. Jednoduchý princip se větví do složitých taktik, jež přinesou radost každému intrikánovi a fanouškovi Západozemí. Do rukou dostanete vládu nad osudy známých postav, jež jsou povedeně namalovány na odolných kartách. Pokud byste se báli jejich odření, máte možnost si na ně dokoupit ochranné fólie, ale to už není levná sranda.

Líbí se nám

- návykový herní koncept

- jednoduchá pravidla

- hloubka taktizování, intrik a plánování

- napětí do poslední chvíle

Vadí nám

- nutnost mít dvě krabice k pořádnému taktickému boji

- pro někoho LCG přístup, který však k danému typu hry neodmyslitelně patří

- složitý výklad některých karet

Hru koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama