Deskovkový speciál: Scythe
Speciály Článek Deskovkový speciál: Scythe

Deskovkový speciál: Scythe

Jakub Němec

Jakub Němec

3
Platformy pkgsrc Desková hra

Svět po ničivé válce bojuje o vlastnictví továrny na výrobu bitevních robotů. Bude vítězem tohoto střetu právě vaše civilizace?

Reklama

Budovatelských strategií najdeme na našich počítačích mraky, ale mezi deskovkami patří kvalitní ekonomické hry s velkým počtem možností ke vzácnějším dílům. Mají totiž podobný problém jako jejich digitální bratranci – nezaujmou každého, čímž se stávají rizikovou investicí pro vývojáře. Nejisté návratnosti peněz se však nezaleklo vydavatelství Stonemeier Games, které se rozhodlo dát šanci projektu Scythe pod taktovkou designéra Jamey Stegmaiera (Tuscane, Viticulture, Charterstone) zkoumajícího alternativní vývoj světa po konci Velké války. Jak se nám líbila hra, z níž jsou nadšeni stratégové po celém světě?

Bez robotů to nepůjde

Po globálním konfliktu se prostor podobný východní Evropě utápí v mizérii poválečné obnovy hospodářství. Přestože střetnutí probíhalo dlouho a na bojiště byla nasazena obrovská mechanická monstra, tzv. mechy, ani jedna z mocností nedocílila konečného vítězství. Kvůli ničivým důsledkům se výrobci mechů v Továrně rozhodli ukončit produkci ničivých strojů, což neakceptovala sedmička států (v naší recenzi se budeme věnovat nejen základní krabici, ale také rozšíření Invaze z dálek). Vy se stáváte velitelem jednoho z národů, které se budou snažit území Továrny obsadit a hospodářsky či vojensky překonat všechny ostatní soupeře.

Dějově se vyskytnete v alternativním pojetí 20. let 20. století, protože označení Velká válka přímo láká spojením s prvním celosvětovým konfliktem v lidských dějinách. Realisticky zpracované období po měření bojových sil připomíná někdy až děsivě přesně problémy tehdejší doby, v nichž se ovšem projevuje mnohem větší technický pokrok soupeřících stran, než bylo ve skutečnosti pravdou. Ač nechápete, proč se aktéři války ženou do nových šarvátek, lehce se ztotožníte s motivací většiny národů ženoucích se do nového přetahování o vedoucí pozici na světě – postarat se o svůj lid stůj co stůj.

Jednotlivé mocnosti, jež jsou vám k dispozici, zastupují charizmatičtí hrdinové sledující i své osobní zájmy. Olga Romanovová v čele Rusvětského svazu hledá svého milého a obětuje kvůli tomu životy tisíců lidí, Günter zastupující Sasko chce potvrdit dominantní roli své domoviny v mezinárodní politice, zatímco Zehře z rodu Krymských Tatarů jde především o zajištění blahobytu svých spoluobčanů. Zástupce Severských království Bjorn touží po nalezištích ropy, Anna z Polanské republiky chce potlačit rusvětskou agresi a kontrolu nad velmocenským rozložením sil chtějí mít i vzdálené národy klanu Albion zastoupeného horalem Connorem a šogunátu Togawa, jejímž lídrem je neteř šóguna Akiko. Ať je vám sympatická jakákoliv strana sporu, moc se k ní neupínejte, protože národy se náhodně losují na začátku hry.

Ztraceni ve velkém počtu možností

Po vybrání jedné strany sporu, jehož se může s rozšířením účastnit až šest dalších hráčů, si k desce frakce (určuje speciální vlastnosti charakterizující jednotlivé národy) vylosujete ještě desku hráče určující vaše zaměření na industriální, vlasteneckou, mechanickou, zemědělskou nebo jinou stránku sporu. Deska hráče stanovuje nejen vaše počáteční suroviny, ale také různé ceny ze čtveřice proveditelných akcí. Doporučujeme velmi dobře prozkoumat všechny možnosti vašeho vývojového stromu a z nejlevnějších úkonů vytvořit vaše herní přednosti. Možností, jak vést svou civilizaci k vítěznému konci, je nepřeberné množství. Můžete komplexně rozvíjet produkci, obchodní strategii, pohyb jednotek či vojenskou podporu, nebo se plně soustředit jen na část z nich. Jeden směr však k zisku většího počtu bodů nestačí.

Poté, co máte nachystány velmi přehledné desky s vašimi vlastnostmi, může započít boj o každé políčko hexově rozdělené mapy. Každý šestiúhelník skrývá možnost produkce surovin, jíž využijete pro rozvoj vašeho státu. Přesto musíte pečlivě plánovat jednotlivé akce, protože během svého tahu můžete učinit pouze jedno rozhodnutí, které musí být navíc jiné než v minulém kole. Každý krok musí projít schizofrenní volbou mezi produkcí zdrojů (a povoláním nových dělníků), zabráním nového území či obdržením surovin v rámci obchodu. Tzv. horní akce postupně připravují vaši civilizaci ke komplexnějšímu rozvoji nalézající se v dolní části tabulky.

V ní využíváte pracně sesbírané suroviny k aktivaci některého mecha, získávání pasivních výhod nebo stavbě budov, které budou dominovat jednotlivým polím a přinášet lákavé bonusy. Každý tah je velmi intuitivní, protože v jeho rámci pohybujete mechanickými součástkami, které postupně odkrývají využitelné vlastnosti a snižují ceny jednotlivých akcí, čímž vám zcela přehledně umožňují kvalitní správu vaší říše. Přehlednost se počítá k velkým kladům všech budovatelských strategií a Scythe v ní boduje na plné čáře.

V průběhu hry jste odměňováni za splněné milníky – vítězné bitvy (válčení se budete spíše vyhýbat, ale přesto je velmi jednoduché a jasné), mocenská převaha, oblíbenost, splněné úkoly, stavba všech budov, aktivace všech robotů nebo provedení všech vylepšení. Ve chvíli, kdy jeden z hráčů získá šest vítězných bodů, je zápolení ukončeno a určuje se nejlepší národ na základě aktuálního stavu vaší říše. Primát v zisku vítězných bodů nutně neznamená vítězný věnec, protože hráč může během svého pobytu na kontinentu dělat nepopulární kroky, za něž se mu svět „odvděčí“ menší podporou během závěrečného zúčtování.

Ve víru komplexnosti

Kdybych měl rozepisovat všechny možnosti, jež Scythe nabízí, nabral by objem článku rozsah několika speciálů. Věřte, že způsobů, jak hrát tuto deskovku, je velké množství. Každá partie je úplně jiná, protože k národu si volíte technologickou stránku, která nutně ovlivní vaše smýšlení. Variabilitu podporují náhodné události (tzv. setkání) rozmístěné po mapě (velmi svěží záležitost, která vyprofiluje váš charakter v rámci funkčního světa), měnící se úkoly a nalézání různých technických výhod v útrobách zavřené továrny.

Samotná mapa před vás klade omezení, s nimiž se musíte vždy popasovat, protože brodit se přes řeky bez nutného vylepšení nejde. Proto se zpočátku budete starat o omezenou plochu kolem vaší základny, než budete expandovat do vzdálených krajin, kde se setkáte se soupeři. V menším počtu hráčů vám bude mapa pohodlně stačit a nebudete si připadat omezeni protihráči. S rostoucím počtem národů jasně pocítíte třenice o každé území a rozhodně se nevyhnete bojovým střetům hrdinů a válečných mechů, které mohou mimo účasti v potyčkách také transportovat dělníky.

Pohlcující atmosféra

K pohodlnému a napínavému hraní pomáhá povedené grafické provedení blízké Středoevropanům. Umělecká vize připomíná obrazy z počátku století a všude přítomní mechové dodávají výjevům vědecko-fantastický šmrnc alternativního vývoje lidských dějin. Práce ilustrátora Jakuba Rozalskiho, stojícího také za námětem hry, je skvěle doplněna českou lokalizací místního distributora Albi, pod níž je podepsán překladatel Jakub Lucký.

Fanoušci budovatelských strategií zkrátka najdou ve Scythe poklad, který se nebojí vyobrazit temná zákoutí historie a nevyhýbá se ani citlivým tématům současnosti. Tahle deskovka rozhodně není pro každého, protože po hráči vyžaduje taktické plánování, rozhodnost a trpělivost, ale na druhou stranu se všem zúčastněným odmění skvělým a příjemně plynoucím zážitkem, který si budete chtít v brzké době zopakovat. Tvůrci nezklamali ani solitéry, kteří by chtěli Scythe hrát sami. Vytvořili náznak umělé inteligence pojmenované Automa, která jedná na základě přesně daných algoritmů. Dokonce můžete volit z různých obtížností.

Pro někoho se může zdát 1799 Kč jako velká pálka, ale dlouhá životnost titulu, kvalitní provedení komponentů, přehledné tabulky a figurky hrdinů a mechů si svou cenovku lehce obhájí. Nemám obavu, že by si u stratégů nenašel cestu k jejich srdci. Také rozumím faktu, že se Scythe stala jednou z nejlépe hodnocených her loňského roku, resp. všech vydaných deskovek (na BGG drží osmou pozici). To už za vyzkoušení stojí, nemyslíte?

Líbí se nám

- vysoká míra znovuhratelnosti- odlišné, ale vyvážené národy- rozšíření Invaze z dálek, s nímž se od začátku počítá na herním plánu- přehlednost- rychle plynoucí zábava- nutnost promýšlet několik kroků dopředu- hra pro jednoho hráče- kvalitně zpracované komponenty

Vadí nám

- nováčka může zahltit velké množství možností

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama