Deskovkový speciál: Star Wars – Destiny
Speciály Článek Deskovkový speciál: Star Wars – Destiny

Deskovkový speciál: Star Wars – Destiny

Jakub Němec

Jakub Němec

6
Platformy pkgsrc Desková hra

Jedna z nejrychleji se rozvíjejících sběratelských her konečně na Zingu!

Reklama

V současné době vychází řada článků, které se dívají na světový fenomén Star Wars ze všech možných i nemožných úhlů pohledu. Musí se nechat, že společnost Disney ždímá licenci všem známé značky do poslední kapky, takže společenských her s tématem vzdálené galaxie vychází mraky. V našem speciálu o deskových hrách tedy nesmíme zůstat pozadu. Podíváme se z blízka na relativně nový kompetitivní titul s podnázvem Destiny, který kopíruje úspěšný princip sběratelských karetek (Magic: The Gathering) v kombinaci s kostkami, jež značně oživují a mění hratelnost. Zaujme vás možnost bojovat s hrdiny napříč celým kánonem ságy George Lucase?

Porazil by Yoda Darth Vadera?

Mezi fanoušky po celém světě se stále řeší odpovědi na otázky podobné v nadpisu. Zcela jistě proti sobě budou stát dvě strany sporu, které budou své oponenty přesvědčovat pádnými argumenty, na něž však nejde najít správnou odpověď. Nyní však mají možnost vyřešit své dilema partií ve Star Wars: Destiny. Společnost Fantasy Flight Games skutečně naplno využila odkoupenou licenci, takže proti sobě můžete postavit ikonické postavy původní trilogie, prequelových tří dílů, současných filmů, seriálové produkce a dalších zdrojů v rámci značky. Vše si navíc můžete užít v českém překladu, nyní již pod taktovkou tuzemského dodavatele Blackfire ADC (původně si nechali český překlad dělat FFG na zakázku a nedopadl moc dobře).

Do našich rukou se dostala krabice, nabízející možnost vyzkoušet si hru ve dvou hráčích bez větších investic. Největší lákadlo pro jedince se slabostí pro světelné meče spočívá především v možnosti poznat nové charaktery z nadcházejícího dílu Poslední Jedi. V rámci startovního setu se na vašich stolech objeví bojovnice Rey a pilot Poe Dameron za světlou stranu Síly, zatímco její temnou odnož hájí Kylo Ren a kapitánka Phasma. Mimo hlavní charaktery budete moci soupeře přemoci pomocí podpůrných postav, osobního vybavení hrdinů či záludných událostí. Postavy však nemají pevně určenou škálu akcí (většinou jen jednu vlastnost), ty totiž určují speciální kostky příslušného hrdiny či vylepšení, které vnáší do hry prvek náhody. Autoři Corey Konieczka (série Battlestar Galactica, Eldritch Horror) a Lukas Litsinger (série Android: Netrunner) tak objevili koncept, kdy ani s množstvím vyložených karet není rozhodnuto o výsledku střetu.

Zajímavý herní přístup slibující dynamické a napínavé bitvy spolu s lákavým univerzem, v němž soupeří zastánci Temné a Světlé strany síly, může nejednoho hráče pohltit a nepustit. V čem tedy tkví problém? Nezkušení nováčci, kteří neví, na jakém principu fungují tzv. CCG (collectible card game), mohou být překvapeni finanční náročností Star Wars: Destiny. Abyste měli všechny možné karty a jim příslušící kostky, musíte si kupovat booster packy, v nichž jsou jednotlivé postavy zastoupeny náhodně. Může se tedy stát, že utratíte tisíce korun a stále nebude mít sbírku kompletní. Každý znalec Magiců jistě moudře přikyvuje.

Rychlá partička

Star Wars: Destiny představuje relativně svižnou hru, která zkušeným hráčům zabere maximálně 30 minut. Každý střet se skládá z několika kol, v nichž máte za úkol zlikvidovat soupeřovy postavy nebo jej zbavit všech karet v ruce a v dobíracím balíčku. Kouzlo CCG tkví v budování vlastního unikátního setu karet, což jsme však nemohli posoudit kvůli omezeným možnostem startovní krabice, kde již je vše nachystáno pro testovací klání.

Na začátku každého duelu představí protivníci postavy, s nimiž chtějí hrát, rozhodnou se, zda budou hrát a položí na ně příslušné akční kostky. Zároveň vyberou lokaci, na níž by chtěli souboj svést. Postavy ani lokace nesmí kombinovat zloduchy a hrdiny. Musíte si zkrátka vybrat z jedné strany síly. Výjimku tvoří neutrální šedé karty, jež se mohou přiklonit (tedy si je můžete vybrat) dle svého uvážení. Před započetím boje hodí dostupnými kostkami oba hráči a vyšší součet na kostkách dává možnost výběru lokace, čímž se určí začínající hráč. Poté si hráči vezmou pět karet ze své zásoby a můžete se pustit do nemilosrdného střetu.

V rámci klání můžete libovolně střídat šest akcí, jimiž se snažíte uškodit nepříteli či reagovat na jeho taktické kroky. Po jednotlivých tazích se hráči střídají, dokud není ukončeno kolo. Když na vás dojde řada, můžete zahrát kartu z ruky, aktivovat postavu, použít kostky, obětovat kartu na přehození kostek, nebo uplatnit vlastnost karty a obsadit bojiště, čímž získáte její bonus, ale zároveň ukončíte své kolo. Téměř každá aktivita se počítá jako hráčův tah, takže hra se dynamicky přelévá ze strany na stranu a soupeři nemusí dlouze čekat na rozhodnutí oponenta.

Velmi kladně hodnotíme také možnost reagovat na podařený hod soupeře. V případě, že soupeř bude mít štěstí a zjeví se mu na jeho akčních kostkách silná kombinace, nemůže ji hned použít, musí počkat na svůj další tah. V hlavě může přemítat nad likvidačními plány, zatímco vy mu pomocí lstivé události přehodíte nebo úplně zrušíte některý z jeho symbolů. Rozsah strategických možností umožňuje hráči vytvářet nečekané kombinace, takže lze s jistotou říci, že žádná hra nebude stejná, protože pořád musíte reagovat na záludnosti svého soka.

Kredity budou stačit!

Ve vašem paklíku se ukrývají tři typy karet, které můžete libovolně vykládat, pokud na ně budete mít zdroje. K dispozici budete mít řadu doplňků od ikonického světelného meče, přes blaster až po kápi Jediů. S každým novým přídavkem získává posílená postava další kostku příslušející ke zbrani. Nakonec tak můžete v rámci jednoho hodu poslat na stůl až čtveřici krychliček, což soupeři dostatečně zamotá hlavu i jeho plány. Po boku vašich hrdinů či zlosynů mohou stát navíc podpůrné charaktery, samozřejmě s vlastní kostkou, jež nelze v rámci boje zabít. Útočit lze pouze na hlavní postavy střetu.

Kvalitní vojáci a technické vybavení však neznamená jasnou cestu k vítězství. Zdánlivou rovnováhu na bojišti zcela určitě naruší chytře zahrané události, ovlivněné především vrženými kostkami. Příznivá konstelace symbolů na konci vašeho tahu sice může uklidnit nejednoho karbaníka, ale o to horší je stav jeho duše, když mu nepřítel rozpráší jeho útočnou či obrannou taktiku. Nejlepší taktici musí počítat se všemi eventualitami, jež mohou v partii nastat, což jim usnadní přehledné symbolické zobrazení na vyložených kartách (u „kostkových“ postav najdete pruh s vyobrazením všech šesti možných kombinací, jež mohou padnout).

Karty samotné svým grafickým provedením nadchnou a zklamou zároveň. Se slzou v oku vzpomenete na ikonické postavy všech filmů, které se budou prolínat s nejnovějšími přírůstky do galaktického kánonu. Naštěstí se designeři rozhodli nepoužít fotografie ze snímků, protože v rámci deskových her podobný postup nepůsobí přirozeně. Místo toho se můžete těšit na malbičky, která uhranou nostalgickou atmosférou. Ilustrace na kostkách odpovídají jejímu papírovému dvojčeti, takže hned poznáte, k čemu patří. Škoda jen, že se podobně nepovedly další části karty, především barevné značení univerzální modrou, červenou a žlutou. Svět Star Wars by si podle mě zasloužil svítivější barvy v odstínech světelných mečů. Ale jde pouze o můj soukromý názor. Doprovodné žetony jsou vyrobeny z tvrzeného kartonu a vzhledem k jejich nenáročné manipulaci bohatě vystačí na slušné množství partií.

Startovní krabici Star Wars: Destiny můžete hodnotit jako docela zajímavou a dynamickou hru, která zaplní nudné chvíle. Časová náročnost není nijak vysoká a pravidla se dají vysvětlit začátečníkovi během několika minuta a nic tak nebrání napínavému souboji. Přesto se řadě hráčů může zdát, že je recenzovaná krabice jen takovým předraženým demem. Za svou cenu se totiž dva počáteční balíčky poměrně rychle ohrají, a proto zájemci budou muset sáhnout hlouběji do peněženky a investovat do rozšiřujících booster packů, v nichž najdou další hrdiny, události, lokace a podpůrné karty. Na druhou stranu nemusíte investovat tisíce do neznámé deskovky a místo toho ji bezpečně otestovat. Rozhodnutí je samozřejmě na vás.

Líbí se nám

- netradiční kombinace karetní a kostkové hry- svižnost a proměnlivost jednotlivých soubojů- nejistý výsledek do poslední chvíle- Star Wars licence na kompletní univerzum- ilustrace

Vadí nám

- všichni chceme svého Obi Wana, Darth Vadera (případně jinou oblíbenou postavu), ale v kterém booster packu se schovává???- náhoda vás může pěkně potrápit

Star Wars – Destiny koupíte v našem obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama