Deskovkový speciál: Zombicide Černý mor
Speciály Článek Deskovkový speciál: Zombicide Černý mor

Deskovkový speciál: Zombicide Černý mor

Jakub Němec

Jakub Němec

4
Platformy pkgsrc Desková hra

Středověkými zablácenými ulicemi se šinou hordy nemrtvých, kterým čelí hrstka statečných hrdinů. Přijmete jejich pozvání do party?

Reklama

Pohádkových příběhů o videoherních hitech podpořených komunitou v rámci přispěvatelských stránek typu Kickstarter jsme slyšeli mnoho. Dneska se v našem speciálu o stolních hrách podíváme na zoubek jednomu z nejúspěšnějších deskových titulů v rámci podporovatelského nadšení – Zombicide: Černý mor. V roce 2013 si autoři deskovky Raphael Guiton, Jean-Baptiste Lullien a Nicolas Raoult řekli o 125 000 dolarů. Komunita hýčkaná jejich předchozími díly ze současnosti se nadchla umístěním nemrtvého univerza do fantasy kulis a věnovala projektu více než třicetinásobek požadované částky, tedy přes čtyři miliony. Tvůrčímu triu tak nestálo nic v cestě, aby zaplavili ulice a domy středověkého městečka hnijícími těly hledající živou potravu. Podařilo se jim uspokojit davy fanoušků? To se dozvíte na dalších řádcích.

Nekonečné zástupy

Zombie jsou všude. Objevily se z ničeho nic a jaly se párat na kusy obyvatele měst i vesniček, aby ukojily svůj nekonečný hlad. Na odpor se jim staví pouze šestice nesourodých hrdinů, které dohromady svázal krutý osud. Vedle chrabrého bojovníka Clovise se postaví krvežíznivá Anna v hábitu jeptišky, vesničanka Nelly a čaroděj Baldric. Jejich řady doplňují zástupci dvou nelidských ras – vznešený elf Silas a kovářský trpaslík Samson. V jejich společnosti budete putovat jedenácti rozlehlými lokacemi, které si složíte z devíti oboustranných dílů. V nádherně vykreslených kulisách liduprázdných míst budete porcovat uvažování neschopné chodce, agresivní běžce, odolné tlusťochy, prohnané nekromanty a děsivé zrůdy. Likvidace jednotlivých umrlců se zdá snadná, pokud se na vás nesápou ve větším počtu, ale splnit cíl mise chce už zapojit mozkové závity.

Pokořit, byť jediný úkol je během na dlouhou trať, protože vám mohou v závislosti na obtížnosti a štěstí na stěnách kostek trvat jednu až tři hodiny. Takovou časově náročnou porci průměrný hráč deskových her zřejmě nezkousne, ale nemusíte věšet hlavu. Tvůrci netrvají na minimálním počtu hráčů, právě naopak nabádají k využití všech postav i v menším počtu lidí u stolu. Opravdu se jeví jako lepší varianta, aby při nedostatku dobrodruhů hráč ovládal klidně i tři charaktery najednou (díky tomu můžete hrát sami proti hře), protože proti neustávajícím přívalům bezmozků byste měli ve dvou či třech hráčích nulovou šanci.

Buď tiše!

S holýma rukama byste proti zubům a pařátům stále hladových chodců nic moc nezmohli, proto se musíte na každý střet dobře vyzbrojit. Počáteční výbava vašich svěřenců nemrtvé spíše rozesměje (pokud jim ještě fungují hlasivky), takže se před plněním úkolů musíte rozhlédnout po okolních stavbách, zda se tam neválí zapomenutý meč, schované brnění nebo zatoulaný svitek s kouzlem. Zlepšování výbavy bude jednou z hlavních činností, které budete v rámci svých tří tahů na kolo provádět. Navíc mají různé charaktery vlastnosti, jež jim dávají výhody pro určitý typ zbraně či ochranného oblečení, takže budete houfně nalezené věci měnit (také za tah), popřípadě si umisťovat nalezené artefakty z baťůžku do ruky (další tah). V překladu to znamená, že některé postavy si během svého kola nezaútočí, ale místo toho obětují všechen svůj čas na úpravu a přeskládání inventáře. Naštěstí jsou zde přátelé, kteří pomohou zajistit masakrování šourajících se terčů a pronikat do budov.

Většinu dveří však najdete zabedněných, takže se do nich musíte opřít silou (překvapivě za další akční bod), což ovšem probudí všechny nemrtvé residenty v budově. S nimi se musíte vypořádat dříve, než začnete prozkoumávat temné kouty a hledat v nich skryté poklady. Způsobený hluk zároveň přivolá všechny zombie potulující se bezmyšlenkovitě po zakrvácené dlažbě. Mechanika rámusu funguje skvěle a na základě jednoduchého principu budete přidávat žetony za každý způsobený šramot – použití hlučné zbraně, kouzlo, schválně způsobený hřmot k odlákání části nemrtvé armády vaším směrem. Samy postavy se počítají jako hlučný element, takže lákají svou přítomností hladové davy. Není větší slast než chytře nalákat zombie k zavřeným dveřím, tam hartusit, čímž upoutáváte jejich pozornost, zatímco zbytek družiny plní úkoly na mapě.

Zapal to tady!

V každém tahu hrdinů můžete mimo správy inventáře, pohybu a nalézání schovaných předmětů samozřejmě ukončit nepřirozený druhý život svých nepřátel. V rámci dezombiezace lze využít širokou škálu smrtících nástrojů, u nichž musíte hlídat především jejich dosah a účinnost. Každá zbraň odráží svou účinnost od počtu kostek, jimiž házíte, a příznivých výsledků, které znamenají zásah. Některé speciální předměty mají zvláštní vlastnosti, např. jeden tah stojí nabití silné kuše, na druhou stranu můžete v rukou třímat dva stejné meče, jimiž můžete máchat naráz za cenu jednoho tahu. Variabilita hrdinů roste s přítomným RPG systémem. Za každou hnilobnou masu, kterou srazíte k zemi, či splněný cíl získáte zkušenosti, díky nimž se můžete dostat k lepším vlastnostem postavy nebo jí přiřadit klíčové slovo (seznam je v zadní části obsáhlého manuálu) s bonusovými atributy.

Většina nepřátel má pouhý jeden život, jen tlusťoši aspirují na ránu silnější zbraní. Problém tvoří především zrůda, kterou s jejími třemi životy neporazíte žádnou dostupnou ocelí či šipkou. Nastává čas alchymie a v případě, že najdete dračí žluč, můžete začít jásat. Poté co záhadnou tekutinu nalijete na jedno pole mapy, můžete sem nalákat libovolný počet mrtvol a pohodlně vše zapálit. Efektní blafnutí vyřeší každý problém, včetně největší Nemesis v podobě zrůdného zombie mutanta.

Tvrdošíjně vpřed

Jak jsme již zmínili výše, pohyb zombií (kromě mozek používajícího nekromanta) se řídí jejich ultracitlivým sluchem, který bezpečně určí zdroj největšího hluku a v davové psychóze se k němu každé kolo políčko po políčku šinou. Ve chvíli, kdy jim padne zrak na čerstvou stravu (vaše hrdiny) však zacpou uši a fixují se především na vizuální vjem, takže pokud se neprosekáte ven, jste v háji (máte jen tři životy). Síla Zombicide je v jednoduchých pravidlech a nebudeme si lhát, takoví tupouni jako zombies rozhodně nepotřebují složité mechanismy pohybu, jejich síla tkví v množství. Proto není skoro žádný problém sledovat jejich ploužení po herní desce a útoky na postavy uhlídat.

Větší problémy očekávejte od hlídání všech postupů během objevování nových druhů ze záhrobí. V každém příběhu najdete nejméně dvě místa, odkud se šine jedna mrtvola za druhou. Největší zádrhel tkví v tom, že jejich počet, resp. úroveň, se odvíjí od nejzkušenějšího válečníka ve vašich řadách. Poklud si tak vytvoříte jen jednoho silného bijce, ostatní dobrodruzi to budou mít proti postupujícím hordám dost složité. Určitě se tak hráčům vyplatí taktizovat a přemýšlet nad každým tahem, protože Zombicide vám možná promine jednu, dvě menší chyby, ale při častějších špatných rozhodnutích vás nemilosrdně semele.

Radost pohledět

Absolutně největším kladem dnes recenzovaného titulu je mimo parádně fungujících mechanik grafická stránka. Plastové figurky hrdinů i jednotlivých zombáků se podařilo do posledního detailu vypiplat, takže na herní ploše vypadají úžasně. Jednotlivé díly mapy tvořící budovy a ulice opuštěného města oživuje řada detailů, které budete objevovat klidně i po desítce partií. Ilustrace karet také snese nejpřísnější měřítka (alespoň nám v rámci žánru absolutně sedly svým nadhledem). Bonusem jsou přehledné pořadače, díky nimž si udržíte přehled nad vývojem své postavy během celého dobrodružství. Ve fantasy verzi nemrtvého univerza se myslelo také na české hráče a díky společnosti ADC Blackfire si můžeme dobrodružství užívat v naší mateřštině.

Zombicide: Černý mor můžeme vřele doporučit všem nadšencům do deskových her. Relativně jednoduchá a jasně daná pravidla poskytují prostor pro bezproblémové prožití boje o holý život proti masám zapáchajících umrlců. Rozhodně zažijete jedinečné chvíle napětí, při níž svou roli hraje štěstí, chytrá rozhodnutí a týmová kooperace. Pro začátečníky může hlavní překážku představovat vyšší cena, což je daň za velký počet (71) figurek.

Líbí se nám

- fantasy středověký svět plný zombií- jednoduché a funkční mechaniky- základní pravidla pochopíte během pár kol- vydrží na dlouhou dobu (fanouškovské scénáře na internetu)- grafické zpracování- brzký přídavek Wulfsburg v češtině

Vadí nám

- občas krutá náhoda valící na vás nezvladatelný příval nemrtvých- hra nereflektuje počet reálných hráčů, musíte vždy hrát za všechny postavy

Hru koupíte v našem obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama