Deskovky pod stromeček
Speciály Článek Deskovky pod stromeček

Deskovky pod stromeček

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Pojďte se mrknout, čím můžete potěšit své blízké na Vánoce. Máme tipy pro každého.

Reklama

Předvánoční nákupní horečka pomalu začíná, v obchodech přestává být k hnutí a doručovatelé balíků nevědí, kde jim hlava stojí. O své slovo a vaše peníze se mimo jiné hlásí také stolní hry, které nyní získávají stále více příznivců, čehož využívají také tuzemské vydavatelské společnosti a v posledních měsících chrlí jeden lákavý titul za druhým. Proto jsme se rozhodli, že pro vás mimo naše pravidelné recenze připravíme obsáhlejší přehled, v němž se pokusíme představit nejzajímavější kousky za listopad a prosinec v přehledných kapitolách.

Začátečníky potěší, náročné neurazí

Nejdříve se mrkneme na tituly, jež mohou posloužit jako příjemný vstup pro deskovkami nepolíbené jedince či sporadické hráče, kteří se ke stolním hrám často nedostanou. I na ně totiž myslí současná herní scéna a snaží se je nalákat do svých tenat. Jendou z nich by mohly být Tajuplné říše, jež by svým jednoduchým principem a nepřeberným množstvím kombinací karet mohly zaujmout celou rodinu včetně náročnějších stratégů. Nováčci si zároveň osahají principy kombení využitelné i u komplexnějších titulů.

Zásadám pokročilejší taktiky se hráči nenásilně naučí také u nedávno recenzované Modré laguny. Obsazování ostrovů vypadá z počátku jako velmi snadná práce, ale při prvním křížení cestiček si soupeři uvědomí, že musí přemýšlet několik tahů dopřed a mít vytvořené alternativní plány. S cílenou přípravou prostoru na další kola se musí počítat také u umělecky zaměřené hry Sagrada navazující na úspěšný princip deskovky Azul. Je obohacena o složitější mechanismy, jež uspokojí také zkušené harcovníky, ale zároveň dá šanci i začátečníkům.

Podobně inovátorský přístup má titul Příběhy pirátů, v němž hraje hlavní úlohu zjednodušený trup lodi a plnění zadání v reálném čase. Korzárská deskovka nadchne také kooperativním přístupem, díky němuž máte pocit, že přispíváte svým dílem k úspěchu celé posádky. Při plnění příběhových úkolů se pobaví celá rodina, ale pozor na lenochody ve vašem týmu! Kooperativně škodící atmosféru slibuje také karetní novinka Troll, kde se bude okolí hemžit čunčilami a želvatrami, které se vydáte lovit.

Něco pro mladší deskovkáře, u čeho ovšem rodiče neusnou

Ke stolním hrám by si měli budovat vztah také děti od útlého věku, protože pomáhají k jejich duševnímu rozvoji. Nemusí to být nutně znalostní hry, i když nyní se můžeme pokochat vlastní řadou Timeline: Česko a Timeline: Slovensko, ale třeba kreativní záležitosti spojené se spoustou zábavy. Potenciál rodinné či party hry plně využívá nové vydání pecky od Vlaadi Chvátila s názvem Pictomania, v níž budete zběsile kreslit své zadání a ještě pokoutně hledět pod ruce svým spoluhráčům.

V případě, že nemáte u stolu rádi chaos a chcete přinutit některé rodinné příslušníky či kamarády mlčet, máme pro vás skvělý tip – Shadows: Amsterdam. Tahle detektivní hra spojuje dohromady fantazii, komunikaci mezi členy vyšetřujícího oddílu a důraz na rychlost ruku v ruce s přesností. Není snadné se vyhnout policii, získat všechny kartičky s důkazy a být rychlejší než soupeř, jak se sami přesvědčíte. A hlavně velitel musí mlčet, takže můžete sledovat jeho vyděšený výraz, když špatně rozklíčujete nápovědu.

Mého černého koně mezi předvánočními rodinnými hrami ovšem vydává společnost MINDOK. Jejich Plyšová hlídka vypadající jako pohádková knížka, má podle mě potenciál vtáhnout do napínavého příběhu nejen děti, ale také jejich rodiče. Stateční plyšáci musí ubránit svou holčičku před záludnými plány lorda Hrůzimora. Poetika dobrodružného světa spolu s líbivou grafikou a pěknými figurkami by mohla tvořit váš tajný trumf pod stromečkem.

Hraju často, hraju rád

Pojďme se ovšem vrhnout do kategorie, do níž zřejmě spadá nejvíce našich čtenářů. To znamená do her, jež si zahrajete během odpoledne či večera v kruhu přátel, ale nebudete se nad nimi hrbit pět hodin při rozmýšlení každého tahu. V žádném případě nechci říct, že níže zmíněné tituly jsou snadné, mnohdy je to právě naopak, ale v rámci partie jste polapeni příběhem, stále máte co dělat a nezažijete dlouhé prostoje mezi tahy. Jedná se zkrátka o pohodově hratelné deskovky, k nimž může zasednout jak přeborník, tak mírně pokročilý kamarád.

Zářným příkladem této skupiny je Říše příšer, kterou na náš trh přivedl vydavatel REXhry. Nápaditě švihlý grafický kabátek, obrovské množství kostek a pocit epického dobrodružství vás vtáhne do svých spárů a nepustí. Silně pochybuju, že skončíte u jedné partie, ale během celého hraní budete proklínat kostky, takže se na výpravy proti netvorům dobře připravte. Podobně nadějným počinem v rámci fantasy světů může být deckbuildingový Břink! od stejného vydavatele. Místo kostek zaujmou hlavní úlohu karty, a vy se je budete snažit nastřádat co nejvýhodněji pro vašeho hrdinu.

O netradiční zážitek se postará také Discover: Země neznámé. Stolní hra, kterou v Čechách distribuuje společnost ADC Blackfire, představuje relativně neprozkoumaný žánry tzv. Unique Games slibující odlišný zážitek s každou krabicí. Rozdílné komponenty, prostředí i hrdinové tak mohou zajímavě okořenit hratelnost postupně odhalovaným překvapením. Při dohrání si samozřejmě můžete vyměnit svůj kousek s kamarádem a objevovat jeho svět.

Skupiny toužící po neobvyklých zážitcích se mohou poohlédnout také po pátrací kooperativní záležitosti Detektiv: Po stopách zločinu, v níž se vžijete do role detektivů v na sebe navazujících případech. Detektiv v sobě nemá implementovaná tzv. legacy systém (což by se nabízelo), ale i tak se můžete připravit na policejní práci, při níž neodhalíte všechny stopy a musíte vše řešit na základě získaných indicií. Milovníci výše zmíněného legacy žánru si místo toho mohou pořídit Charterstone, worker placement hru od společnosti Albi, v níž máte možnost vybudovat nové království pospolu, ale zároveň si také konkurovat.

Tradicionalisté zvolí spíše klasiku v podobě Catanu, jenž je v nejnovější verzi okořeněn inckými reáliemi, díky čemuž budete moci hojně obchodovat a rozvíjet města, která však může pohltit dravá džungle. Letos ovšem nebudou zklamáni ani fanoušci zombie žánru, protože se na náš trh dostala další z naší oblíbené série Malých velkých her, tentokrát s nemrtvoláky v hlavní roli. Survival strategie v prakticky přenosném vydání ohromila hráče na českých deskoherních festivalech, takže by mohla uspět také u vás.

Hardcore fanoušek s mořem času

Na závěr se dostáváme do prestižní kategorie, o níž si většina smrtelníků nechává jen zdát. Velké krabice naplněné obsahem, komplexní mechaniky, několikahodinová klání a totální zažranost hráčů do světa rozložené deskovky jsou zde téměř pravidlem. Vstupní krabicí do žánru by mohla být Anachrony od Albi, které mě letos velmi příjemně překvapilo. Solidně fungující umisťování panáčků, mnoho rozhodnutí s dlouhodobým dopadem a především velmi pěkně zpracované cestování časem, jež není pro okrasu.

Další ránu pro váš volný čas by mohla představovat česká záležitost Podmořská města v gesci společnosti MINDOK. Rozvoj podmořských oblastí není poznávacím výletem a budete muset zapojit veškeré své taktické myšlení, abyste se postarali o dynamickou expanzi měst na mořském dně a zároveň se stali vítězi. Počítejte se středně dlouhou dobou partie, při plném počtu hráčů se blíží ke třem hodinám.

Pomalu jsme se skrz náš speciál proplížili ke dvěma svatým grálům deskoherního nebe. První z nich se díky úpěnlivé snaze společnosti ADC Blackfire dostane na pulty českých obchodů ještě před Vánoci. Je jím kompletně lokalizovaná čtvrtá verze kultovní vesmírné strategie Twilight Imperium. Připravte si více než tři tisíce korun, ale znalci vědí, že se do posledního haléře vyplatí. Obrovský počet komponent včetně 350 plastových figurek prostě ohromí a můžeme si gratulovat, že se legendární titul objevuje v naší mateřštině.

Dalším výživným kouskem je kompletní vydání neméně epické záležitosti, tentokráte z fantasy prostředí, Mage Knight. Distributor REXhry se postaral, aby se v něm objevila také všechna tři rozšíření Stíny Tezly, Krang a Ztracená legie. Nesehnatelná deskovka se díky tomu vrací domů (autorem je Vlaada Chvátil), ovšem bohužel s dodatkem, že až po vánočních svátcích. Fandové Mage Knighta tak zřejmě své obdarování o chvíli odloží, aby si naježili svůj vytoužený titul.

Sami vidíte, že se poličky v českých obchodech prohýbají pod obrovským počtem krabic, jež by mohly zdobit také vaši sbírku. Nezbývá nám, než vám popřát hodně zdaru při vybírání své vysněné deskovky, která vás bude dlouho bavit. Napište nám do komentářů, na jakou z nich se třesete nejvíce, třeba poradíte ostatním.

Deskovky koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama