Deskovky: Únikovky
Speciály Článek Deskovky: Únikovky

Deskovky: Únikovky

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Fenomén únikových her pro domácí použití nabývá na síle. Pojďte se podívat na další povedený kousek.

Reklama

V našich deskových speciálech už jsme o několika hádankových deskovkách, v nichž na vás tlačí časový limit, psali. Připomeňme si Escape Room nebo Unlock!. Nyní se nám do ruky dostala trojice balíčků od vydavatele Albi, u nichž nás zaujala jednoduchá premisa lehce přenosné únikovky, kterou si můžeme vzít s sebou na dovolenou nebo s kamarády na vandr. Mimo karty v krabičce totiž potřebujete pouze papír, tužku a hodinky (resp. mobil). Potrénujete mozek s námi?

Hádanky do kapsy

Některým z vás se možná bude na naše standardy tento speciál zdát krátký, ale o čem máme psát v příběhových únikových hrách založených na originalitě hádanek? Každý náznak o jejich principech z naší strany by vám mohl pomoci rozklíčovat rébusy a ochudit vás tak o blažený pocit z jejich vyřešení. Proto se dnes zaměříme pouze na základní mechaniky a několik málo doporučení, jež by mohly váš prožitek z Únikovek zkvalitnit.

Určitě si na každý z příběhů Závod s časem, Loupež v Benátkách a Zkáza Londýna vyhraďte minimálně hodinu času. Taky se hodí mít okolo sebe klid, takže hospoda, párty či stůl uprostřed dětského pokoje během polštářové bitvy není vhodným prostorem. Poté si pořiďte tužku a papír, i když my jsme se bez nich pohodlně obešli, a taky hodinky, abyste byli schopni určit dobu řešení hádanek.

S časovým limitem si ale nemusíte moc lámat hlavu. Únikovky od Albi jej až na výjimky využívají jako směrodatný prvek k určení vaší úspěšnosti během hraní příběhu. Konec nepředstavují ani nevyřešené či špatně rozklíčované rébusy. Všechna vaše pochybení, o nichž se dozvíte na druhé straně příslušné karty, jsou totiž trestnými minutami do závěrečného zúčtování. Takže bude záležet pouze na vaší povaze a svědomí, jak poctivě přistoupíte k plnění jednotlivých úkolů.

Možná se předčasně pouštím do hodnocení titulů, ale podle mě je na místě říci, že Únikovky spadají spíše do skupiny jednodušších logických titulů. Možná je to dáno našimi předchozími zkušenostmi s podobným typem deskovek a s reálnými únikovými místnostmi, ale doopravdy jsme se zasekli během řešení rébusů snad jen jednou. Na druhou stranu jsou jednotlivé hádanky docela pestré a kombinování předmětů s úkoly funguje skvěle. Navíc díky chytře vymyšlenému systému nápověd nikdy nebude úplně v úzkých.

Deskovky: Únikovky

Z Londýna do Benátek

Koncept jednotlivých krabiček je docela chytlavý. V každé najdete 60 kartiček, na nichž jsou zprvu vysvětleny základní mechanismy, načež vás uvedou do příběhu. Pokud se stane, že se vám karty smíchají, můžete poprosit nezainteresovanou osobu, aby vám je seřadila podle číslování v levém horním rohu. Poté už se naplno pustíte do řešení spletitých záhad, které se mnohdy větví do několika směrů, aby se následně opět spojily.

Podle mého se nejzábavnější příběh skrývá v krabičce s názvem Zkáza Londýna (ale každý z mých přátel si našel svého favorita, na nejlepší hře jsme se ani náhodou neshodli). U jeho odkrývání jsem byl napnutý až do samotného konce. Své kouzlo měla i návštěva laboratoře šíleného vědce v Závodu s časem. Loupež v Benátkách rozhodně nezůstává pozadu, ale dovolíme si doporučit hraní v plném počtu šestí lidí, protože v této Únikovce skrývá zajímavý způsob kooperace mezi zloději. Více vám prozrazovat nebudeme, ať vás neochudíme.

Z našeho pohledu se jedná o velmi povedené zkrácení letních odpolední a večerů. Skvělý je poměr cena/výkon, protože za jednu Únikovku dáte přibližně 250 Kč. Jasnou nevýhodou je nulová znovuhratelnost, která je s tímto typem deskovek úzce spojen. Nám se nejvíce osvědčilo hrát ve více skupinách a porovnávat mezi sebou časy splnění úkolu. Prožitek tak dostane sympatický kompetitivní nádech.

Jak jsme naznačili, úroveň hádanek není nijak vysoká, klidně můžete přizvat ke stolu i děti od dvanácti let. Porozumění pomáhá také česká lokalizace od českého distributora Albi. Únikovky můžete klidně řešit sami, ale doporučujeme alespoň tři lidi, protože víc pohledů na věc je často ku prospěchu. Na druhou stranu vám při solitérním hraní nebere nikdo kartičku z ruky, resp. si ji neotáčí k sobě. Ať už budete sami nebo ve společnosti přátel, určitě si Únikovky užijete.

Líbí se nám:

  • rychlé pochopení principů únikovek
  • nápaditost hádanek
  • systém nápověd
  • lákavě podaný příběh
  • přenosnost
  • vhodné pro hraní s dětmi
  • poměr cena/výkon

Nelíbí se nám:

  • pro matadory únikovek relativně snadné
  • někdy může nastat nepochopení rébusu (u nás pouze jednou)
  • nulová znovuhratelnost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama