Deskovky: Vúdú & Superšpión
Speciály Článek Deskovky: Vúdú & Superšpión

Deskovky: Vúdú & Superšpión

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Dvě párty hry, každá pro jinou skupinu hráčů. Která bude vaše vyvolená?

Reklama

V dnešním speciálu si představíme dvě hry, které jsou diametrálně odlišné, a přece budou schopné oživit zábavu v kruhu přátel. Vúdú je zákeřná hra italských autorů Francesca Giova a Marca Valtraniho, která procvičí vaše tělo i mysl a přinese spoustu netradičních situací díky praštěnému humoru. Druhá deskovka Superšpión je zaměřená na konverzační dovednosti hráčů a následnou dedukci, čímž se ukrajinský autor Alexandr Ushan dost přiblížil třeba kultovnímu Městečku Palermo. Která z dua her zaujme právě vás?

Křivolaké pozice ve vúdú stylu

Deskovka Vúdú se zaměřuje na všechny příznivce párty her, u nichž je důležitá nejen taktika, ale také postřeh a pohybové dovednosti. Neočekávejte žádné šílenosti jako v Twisteru nebo nově nahlášeném Yogim, ale spíše nepříjemné pozice. V nich se pokusíte vydržet co nejdéle, abyste soupeřům nepomohli k vítězství. Jak název titulu napovídá, tři až šest hráčů se vžije do kůže čarodějů vládnoucích temnou magií známou především v prostředí Karibiku. Pomocí prokletí tak přinutí ostatní hráče k duševním a tělesným tikům, které musí dodržovat.

Základní princip je jednoduchý, na počítadle v krabici získat jako první jedenáct bodů a tím se stát nejúspěšnějším černokněžníkem. Body získáváte za uvalování kleteb a odhalování jejich porušení. Veškeré akce se pojí ke kartám, jež si připravíte na začátku hry. V nich se skrývají základní přechodné kletby, dlouhotrvající prokletí a karty artefaktů, které vám přináší různé úlevy. Každé prolomitelné prokletí nebo artefakt zaplatíte svými kostkami, jež určují také možná uřknutí.

Ve svém kole tedy hodíte pěticí kostek (ty lze za odložení jedné kostky přehodit), které určí využitelné symboly v daném tahu. Podíváte se do karet na vaší ruce, a pokud najdete vhodnou konstelaci, můžete pronést kletbu na jednoho ze svých soupeřů. Může se jednat o malichernosti typu „před hodem kostkami zapišť jako myš“, ale i o záludnosti jako „nesmíš mít pokrčené lokty“, což je pro krátkozraké obzvlášť lahoda. Samozřejmě v sobě musíte mít jistou míru škodolibosti, takže můžete nechat zkřížit ruce někomu, kdo musí mít jednu ruku na hlavě. Veškerá legrace plyne právě ze ztřeštěných situací, k nimž může dojít.

Úspěšně seslaná kletba je odměněna příslušným počtem bodů. Po využití všech kostek (nevhodnými můžete nakupovat), se předá vúdú panenka dalšímu hráči a pokračuje se ve stejném duchu. V průběhu hry však po očku sledujete ostatní soupeře, jestli neporušil některou kletbu. Pokud si dané skutečnosti všimnete jako první, dostanete body za její prolomení a příslušného trpitele osvobodíte ze spárů zlého kouzla. Nakonec se tak můžete zbavit všech prokletí kromě trvalých, jež obdržíte po dosažení určitého počtu bodů na stupnici. Z trvalých efektů bych vypíchl především nutkavou potřebu zpívat.

Deskovka Vúdú osloví díky prdlému humoru a grafickému zpracování především mladší hráče, ale bát se jí nemusí ani starší zájemci. Jednotlivá prokletí jsou sama o sobě docela jednoduchá, teprve až jejich kombinace a postupné plnění může vést ke krkolomným pozicím. Určitě se nejedná o stolní hru pro každodenní soupeření, ale rozjetou párty dokáže pěkně zpestřit. Příjemné hratelnosti napomáhá česká lokalizace v režii distributora REXhry.

Líbí se nám

  • záludnost některých kombinací
  • jednoduchý koncept
  • cena okolo tří stovek
  • možnost koupit rozšíření

Vadí nám

  • počítadlo v krabici má tendenci shazovat bodovací koule
  • specifický humor nemusí sednout každému
  • není na každodenní hraní (časem se může ohrát)

V kůži superšpióna

Druhým dnešním kouskem je konverzační deskovka Superšpión, která by se neměla dostat do rukou lidem bez představivosti a vyjadřovacích dovedností. Na rozdíl od předešlé stolní hry se nese spíše v poklidném duchu, kdy si musíte dávat pozor na téměř každé vyřčené slovo s tím, že jej do posledního písmenka analyzují vaši spoluhráči i špión. Princip hry totiž tkví v tom, že na základě indicií musí infiltrátor poznat prostředí, v němž se pohybuje, zatímco ostatní hráči musí agenta rozeznat mezi ostatními.

Na začátku každého kola se náhodně vylosuje balíček s jednou z 31 lokací, z nichž se vytáhne karta špiona a příslušný počet karet s různorodými povoláními pojícími se s daným místem. Po krátkém přemýšlení, a především nutném vžití se do role se hráči navzájem začnou ptát na záludně vedené otázky, podle kterých by měli být schopni poznat, zda dotazovaný viděl kartičku s lokací nebo jen improvizuje díky zachyceným střípkům informací.

Jednotlivá kola končí třemi způsoby. Jeden z hráčů vysloví domněnku o identitě špiona. Pak se o ní hlasuje. V případě správného odhalení získávají spoluhráči body, v opačném případě získává bod špión. Další možnost ukončit kolo má agent tím, že správně odhalí lokaci, v níž se všichni pohybují, za což je náležitě odměněn. Poslední variantou je ukončení časového limitu osmi minut, během kterých nebyl infiltrátor odhalen, což znamená i tak jeho vítězství.

Sami asi tušíte, že dobrá slovní zásoba a schopnost reagovat na záludné otázky jsou hlavní zbraně, díky kterým můžete zvítězit v Superšpiónovi. Osobně bych tuto deskovku doporučil hráčům až od 15 let. Ti by již mohli uspět i mezi staršími soupeři, pro které je tento titul zřejmě vhodnější. Grafická stylizace nemusí sednout každému, ale obrázky jsou spíše inspirativní, takže se přes vizuální ztvárnění lze lehce přenést. Pro někoho může být vyšší i cena okolo čtyř stovek, protože v krabici najde „pouze“ 248 karet, ovšem na velmi kvalitním kartonu a v české lokalizaci od společnosti REXhry.

Líbí se nám

  • konverzační hra podporující představivost
  • relativně rychlý průběh kola
  • možnost přidávat vlastní karty
  • požadovanou obtížnost jednoduše vyladíte individuální úpravou pravidel

Vadí nám

  • neosloví každého, lidé bez slovní zásoby a fantazie budou ztraceni
  • občas obtížné ztotožnění s postavou
  • začátečníci budou mít problém s kladením otázek
  • pokud budete hrát častěji, prostředí si zapamatujete

Deskovku Superšpión koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama