Děsnej krvák – deskovka
Speciály Článek Děsnej krvák – deskovka

Děsnej krvák – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Do opuštěné chaty v horách dorazila parta studentů, na kterou si brousí zuby příšery z celého okolí.

Reklama

Kdo neviděl žádný klasický horor, v němž puberťáci na opuštěném místě čelili nepředstavitelnému zlu toužícím po jejich smrti, ať zvedne ruku. Moc vás není, přesně podle očekávání. Každý z nás už byl svědkem snímku, ve kterém banda naivních lidí představuje skvělý cíl pro některého z legendárních zabijáků stříbrného plátna. A možná jste sami sebe přistihli, jak fandíte monstrům, protože už vás natvrdlí puberťáci svým nelogickým chováním začali štvát. Díky deskovce Děsnej krvák můžete ztrestat dětinsky jednající studentíky v opuštěné chatě jako neohrožená a hladová monstra. Kdo uloví roztleskávačku a kdo se pustí do ajťáka?

Půlnoc časem hlavního chodu

Párty na chatě uprostřed nekonečných lesů by mohla být krmelcem pro monstra slídící v jejím okolí. Nedávno se zde zabydlela pětice studentů, kteří ani netuší, co se za chatrnými zdmi jejich obydlí prohání za nebezpečí. Možná už promýšlíte taktiku, jak zabednit okna a zatarasit dveře, ale to byste byli sami proti sobě. Ve stolní hře Děsnej krvák se totiž postavíte na opačnou stranu barikády, takže teenageři představují hlavní chod vaší půlnoční svačinky. S netradičním nápadem přišel návrhář Henri Pym a troufnu si tvrdit, že jeho náhled na hororové snímky sklidí ovace. Přiblble se chovající puberťáky totiž v klasických slasherech toužíte odstranit za každou cenu.

Na svou kořist v podobě pěti smutných hrdinů si brousí zuby či nože sedmička svérázných rodin, na jejichž menu končí neopatrní návštěvníci místního hvozdu. Každý zabijácký klan má své přednosti, kvůli nimž by se vám měl zalíbit. Upíři jsou skvělí pátrači, vlkodlaci běžci, mumie jsou děsivé na pohled, golemové nepřiměřeně silní, vetřelci nezastavitelní, zombíci nevyhnatelní a maniaci zabijáčtí. Vhodně využívané unikátní vlastnosti se mohou stát klíčem vašeho úspěchu v bitvě o největšího řezníka noci, takže vybírejte pečlivě.

Kostky určí osud všem

Nemyslete si, že během časového intervalu mezi půlnocí a svítáním se chystá charitativní lidský piknik za účelem krmení dravých příšer. Mládež ve srubu nedá ani kousek své svaloviny zadarmo, takže se musíte připravit na krutou řež. K ruce vám budou tři příslušníci vražedného klanu (otec, matka a dítě) s jasně danými vlastnostmi (otec méně obratný, za to silnější, dítě je přesným opakem), jež budete během jednotlivých kol nasazovat do lovu na studenty. O většině vašich činností bude rozhodovat vrtkavá štěstěna kostek, takže vyražení dveří, prohledávání místnosti či vyděšení obyvatel chaty bude napínavé už při vrhu šestistěnnými nesmysly.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak každému hráči jsou pod nohy házeny hromady klacků, jejichž překonávání je podstatou celé deskovky Děsnej krvák. Nejenže se puberťáci pařící v chatě dokáží bránit (Boban vám dá pořádně zatopit) pomocí svých dovedností, ale na večírek se mohou přidat nezvaní hosté v podobě obyvatel blízkého městečka. Každý návštěvník s sebou přináší problémy, které se dají řešit buď hrubou silou, nebo vaší chytrostí. Důstojník Roscoe brání potenciální žrádlo s policejní urputností, zatímco lovci démonů či duchů jdou agresivně po vaší monstrózní kůži.

Jestli vám přijde obrana chaty nedostatečná, nezoufejte, mohou se proti vám postavit příšery soupeřů. Během prohledávání pokojů se jim totiž dostanou do rukou různé artefakty či jiné výhody, jež mohou propůjčit vašim vyhlédnutým obětem k sebeobraně. V praxi to znamená další kostky reakce, díky kterým mohou odolat vašim atakům, či vás dokonce vyhnat ze srubu. Vzhledem k ladění deskovky jako škodící párty hry funguje tato mechanika skvěle, ale mnohdy zbytečně natahuje celou partii o desítky minut, což docela ubírá na svižnosti. Záleží pouze na skupině, jak moc půjde proti ostatním příšerám.

Sestav si své menu

Možná se ptáte, v čem tkví potenciál zábavy na rozjetý večer s přáteli. Děsnej krvák v sobě totiž skrývá řadu mechanik, které dodají vražednému řádění pořádnou šťávu. Na začátku partie totiž každý mordýř určí pořadí likvidace jednotlivých obětí. Proto se budete hodně otáčet, aby někteří obyvatelé chaty vydrželi ještě o chvilku déle, než se vám podaří dostat právě svou vyvolenou oběť. Bonusové body vám totiž přinese doražení některého z puberťáků či ulovení vašeho oblíbeného jídla. Při začátku hry tajně označíte svou vyhlédnutou svačinku, jíž půjdete po krku. Asi už tušíte, že čím více se vás sejde u stolu, tím zajímavější chaos se před vámi rozprostře.

Jen si představte, jak se maximální počet hladových monster vrhne do chaty, v níž prohledávají každý kout místnosti, aby se mohli zakousnout do šťavnatého sousta. Napínavé tak nejsou jen souboje, ale také převracení pokoje na ruby při pídění se po obětech. Mechanika promíchávání postav mezi ostatní karty artefaktů mi osobně hodně seděla a dala se velmi dobře strategicky využít proti soupeřům.

V případě, že se budete k titulu Děsnej krvák vracet častěji, připravil si pro vás autor další moduly, které se postarají o další hodiny zábavy. K velmi zajímavě koncipovanému 3D modelu srubu si můžete přistavit ještě kůlnu, v níž se skrývá hromada pro vás smrtelných nástrojů (nastřelovačka nebo kultivátor vám pořádně vypráší kožich). Po zkušenostech získaných v obyčejném deathmatchi se můžete směle pustit do scénářů, které budou upravovat jednotlivé podmínky. Zatímco základní hru si užijete během rychlého zasvěcení do děje i s nováčky, příběhové situace budou zvládat jen ostřílení příšeráci.

Krabice součástí herního plánu

Pokud jste kdy chtěli své přátele ohromit efektní deskovkou, tak Děsnej krvák by mohl být vaším trumfem. Už rozbalování krabice je zážitkem, protože spodní část balení je součástí prostorového modelu chaty. Tu následně vybavíte zdmi a proražené otvory prozatím překryjete dveřmi (opatrně, ať si je nezničíte), popř. přistavíte kůlničku. Už jen srub sám o sobě dokáže méně časté hráče zaujmout, ale jejich nadšení poroste s vytažením figurek. Jejich detailní provedení korespondující s nádherně komiksově malovanými kartami prostě posadí přátele na zadek, takže partie může začít. Promícháte karty artefaktů a puberťáckých cílů a hurá lovit.

S lákavě vypadající herní deskou ovšem přihází problémy v podobě opotřebování komponent. Při častějším skládání zdí se prostě jednotlivé zářezy ošoupou a nedrží tak dobře jako při první kompletaci. Také stěny krabice mají tendenci se mírně vyboulit. Nabízí se řešení chatu složit, slepit a uložit na bezpečné místo, protože ostatní součásti mají svůj vlastní insert. To je ovšem dost prostorově nepraktické. Každý si holt musí vybrat svou vlastní cestu, jak si uchovat Děsnej krvák v kondici co nejdéle.

Celkově vzato je deskovka z distribuce ADC Blackfire velmi zajímavým kouskem do sbírky, a potěší jak pravidelné hráče, tak i občasné deskovkáře. Nejedná se sice o stolní hru na pravidelné celovečerní seance, ale svou zábavnou a ironickou podstatou dokáže spolehlivě zabavit až pětici hráčů příjemně plynoucí hratelností. Zároveň potěší všechny fanoušky hororových slasherů, kteří si už dávno chtěli vyřídit účty se všemi nenáviděnými klaďasy. Cena okolo 1800 Kč se může zdát vysoká, ale vzhledem k výbavě krabice pochopitelná.

 

Líbí se nám:

  • 3D model herní plochy
  • dobře rozvržené ukládání komponent na plán
  • detailní figurky
  • svižná hratelnost
  • snadná pravidla i pro nehráče
  • „tipovací“ model obětí a sestavování jídelníčku
  • mechanika schovávání postav
  • škození spoluhráčům
  • scénáře s upravenými podmínkami
  • grafická stylizace
  • pocta filmovým hororovým vyvražďovačkám

Vadí nám:

  • možnost poškození modelu (prohýbání zdí, dveře)
  • při častém hraní upadne do stereotypu (ale funguje báječně jako párty hra při rozjeté zábavě)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama