Dishonored 2 – vše, co byste měli vědět, na jednom místě
Speciály Dishonored 2 Článek Dishonored 2 – vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Dishonored 2 – vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Jan Kalný

Jan Kalný

23

Už podruhé se ocitáme ve světě Dishonored, abychom opět zničili ty, kteří nám ukřivdili. Pomsta už všechno vyřešila, teď je na čase si vzít zpátky to, co nám patří.

Reklama

Po čtyřech letech jsme se konečně dočkali pokračování prvního dílu Dishonored, který ve své době přišel jako blesk z čistého nebe a překvapil miliony hráčů. Dokonce i samou Bethesdu a lidi z Arkane, kteří tak pozitivní ohlasy a počet prodaných kopií nečekali.

Bylo tak jen opravdu otázkou času, než se do poměrně svérázného univerza Dishonored budeme moci vrátit. A ten čas konečně přišel. Pokud ale tápete nebo byste si chtěli čekání trochu zkrátit, mohl by se vám hodit tento speciál, který shrne všechno podstatné, co byste měli o Dishonored 2 vědět.

Náplň hry

Dishonored 2 se takřka stoprocentně drží své předlohy z prvního dílu, to znamená, že jde o hru, která vám dá do rukou magické schopnosti, nějaký ten cíl na zabití a nechá vás se vyřádit dle libosti. Síla Dishonored ovšem nespočívá jen v tom „co“, ale i „jak“ - jakým způsobem vám tohle všechno podá. V druhém díle totiž můžete hrát za dvě postavy, a to buď za Corva z prvního dílu, nebo nově za Emily. Obě postavy mají nejen odlišný pohled na svět (a svět má také odlišný pohled na ně), který budou komentovat, ale také mají odlišené schopnosti, a tudíž se s nimi bude trochu jinak hrát.

Stejně jako první díl, i ten druhý zkrátka doprovází poměrně charakteristická hratelnost (a ještě charakterističtější vizuál, na který se lze kouknout všude kolem) a možnosti, jakými můžete jednotlivé mise hrát. Můžete jít hlavním vchodem a zabít všechny, kteří se vám postaví do cesty, nebo můžete zkusit jít ze strany, přes střechy, otevřeným oknem, římsami, možná vede cesta k vašemu cíli i přes vodu, kanalizace nebo skrz jinou budovu. Navíc stále platí, že můžete dohrát celou hru nejen tím, že nebudete vůbec odhaleni, ale i tím, že nikoho nezabijete, a to včetně vašich cílů, které můžete ušetřit, ale pořád jim dostatečně zruinovat život natolik, aby pro vás už nepředstavovali žádnou hrozbu. Pomsta se koneckonců podává nejlépe za použití schopností.

Velkou roli hrají právě zmíněné magické schopnosti, které vám podle situací mohou různě pomoci. Corvo umí třeba zastavit čas nebo se převtělit do jiné osoby, zatímco Emily umí například „spojit“ nepřátele a co se stane jednomu, to se stane všem naráz; nebo umí vytvořit svou dvojnici, která kupříkladu odláká pozornost. A stejně jako nemusíte za celou hru nikoho zabít, za celou hru nemusíte využívat ani těchto schopností. K dispozici totiž budete mít dodatečně pistoli, kuši a meč. A vlastně i na ty se můžete vykašlat, je prostě na vás, jak budete hru hrát.

Oproti prvnímu dílu se navíc můžete těšit například na nadabované hlavní postavy, vylepšený audiovizuál, otevřenější levely s více cíli a zajímavé tématické lokace. A to všechno v Dunwallu, ve kterém hra začíná a končí, a Karnace, městě, ve kterém budete trávit většinu času. Zatímco Dunwall se podobal steampunkovému viktoriánskému Londýnu, který byl poháněn velrybím olejem, Karnaca si bere inspiraci z měst kolem Středozemního moře a klade velký důraz na čistou energii v podobě větru. Útroby samotného města už ovšem tak čisté nejsou.

Dishonored 2 možná na první pohled nemusí působit jako bohatá hra s dynamickou nebo jakkoli komplexní hratelností, ale jestli je něco, o čem nás první díl přesvědčil, pak je to fakt, že zdání vážně klame a opak je pravdou.

Velkou roli samozřejmě hraje i příběh. První díl se točil kolem vraždy císařovny, za kterou jste vy – resp. Corvo – byli obviněni, druhý díl se odehrává patnáct let poté a už dospělá Emily sedí na trůnu, který jí někdo doslova před nosem vzal. Pomsta už všechno vyřešila, teď je na čase si vzít to, co vám patří, jak mimochodem z půlky hlásá slogan hry. Podle tvůrců by mělo jedno dohrání hry trvat zhruba 16 až 20 hodin, podle toho, jak budete hrát. Ale je více než pravděpodobné, že celou hru nedohrajete jenom jednou.

DLC

V čele dodatečného obsahu pro Dishonored 2 stojí především bonusy za předobjednání hry (tu si můžete předobjednat v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk). Těšit se můžete na dva kostěné amulety (de facto perky), příběhovou knihu a dva další bonusy v podobě starožitné serkonanské kytary a 500 mincí pro nákup vybavení.

Za předobjednání hry v obchodě Xzone.cz nebo GameExpres.sk navíc získáte jako bonus i krásný steelbook, mapu a digitálně první díl v definitivní edici – tedy i s dodatečným obsahem The Knife of Dunwall, The Brigmore Witches a Dunwall City Trials.

Otázkou zůstává jen to, jestli i druhý díl bude mít časem podobná placená DLC. Minimálně neexistuje žádný Season Pass, který by jejich existenci potvrzoval.

Datum vydání a platformy

Na Dishonored 2 už naštěstí nemusíme tak dlouho čekat, protože hra vychází pro PC, Xbox One a PS4 již 11. listopadu. Pokud si hru předobjednáte na PlayStation Store, Xbox Store nebo Steamu, budete moci hru hrát o den dříve.

HW požadavky PC verze

Hardwarové požadavky zatím nebyly zveřejněny. Jakmile budou, doplníme je.

Česká lokalizace

Ačkoli první díl a jeho DLC doprovázela česká lokalizace v podobě textů, druhý díl se bohužel češtiny nedočká. Během vydání se tak budeme muset spokojit s angličtinou a doufat, že se časem objeví alespoň fanouškovská lokalizace.

Tohle určitě zamrzí, už jenom proto, že první díl obsahoval spoustu knih a dalšího textu, který se zkrátka v češtině čte lépe. Lze očekávat, že druhý díl na tom bude podobně. Ale prostě bez lokalizace.

Nejzajímavější videa

Oznamovací trailer (E3 2015)

Gameplay trailer z E3 2016

Gameplay záběry z Gamescomu 2016

Gameplay trailer "Daring Escapes"

Trailer zaměřený na Corva

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama