Dojmy z hraní King Arthur: Knight's Tale
Preview King Arthur: Knight's Tale Článek Dojmy z hraní King Arthur: Knight's Tale

Dojmy z hraní King Arthur: Knight's Tale

Ondřej Partl

Ondřej Partl

2
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Sir Mordred musí zavraždit krále Artuše. Zase!

Reklama

NeocoreGames jsou maďarští vývojáři, kteří se mohou pyšnit již letitými zkušenostmi, jelikož mají za sebou tituly, jako jsou tři díly ze série The Incredible Adventures of Van Helsing, akční RPG Warhammer 40,000: Inquisitor, ale také dvě strategické hry, které pracovaly s legendou a světem o králi Artuši a jeho rytířů kulatého stolu (naši už stařičkou recenzi na druhý díl naleznete zde). A právě do tohoto světa se vrací se svým novým titulem King Arthur: Knight’s Tale, jenž dnes dorazí do předběžného přístupu na platformě Steam. My jsme posléze v této verzi zanechali několik hodin, tudíž přinášíme i naše dojmy.

  • Platforma: Early-Access na PC / plná verze bude i na PlayStation 5 a Xbox Series X/S
  • Datum vydání: Předběžný přístup 26. ledna / plná verze mířena ještě na tento rok
  • Výrobce: NeocoreGames
  • Žánr: Tahové RPG
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ne
  • Přístupnost: 18+
  • Cena: 34,99 eur (915 Kč)

Král Artuš dělá posmrtný bordel

Okamžitě po spuštění nové kampaně na vás vyskočí působivý filmeček, jenž mapuje události, které se staly před příběhem samotné hry. Ve zkratce se jedná o to, že sir Mordred, jenž je znám pro své časté zrady, zavraždil v bitvě krále Artuše, avšak přitom také skonal. Jenomže král Artuš nezůstal dlouho mrtvý, přičemž jeho oživená verze začala ve světě dělat poměrně velký bordel. Proto se Paní jezera rozhodne oživit i jeho odvěkou nemesis, jíž je právě sir Mordred, jehož úkolem bude opět poslat na věčnost Artuše, aby tím zabránil zkáze země. Během tohoto putování se Mordred potká s dalšími rytíři kulatého stolu, kteří se k němu s nechutí přidají, jelikož proti nemrtvému králi je třeba všech sil.

Sir Mordred musí porazit krále Artuše, jenž vstal z mrvých.

Příběh v early access verzi je skutečně pouhým počátkem, jelikož zde nalezneme jen dvě příběhové mise. Avšak rozhodně by mohl být součástí, jenž bude hráče popohánět dopředu, a to i přes prozatím kostrbatě napsané dialogy. To mě ve skutečnosti přivádí k tomu, že ve hře budete podstupovat i různé rozhovory, ale také i speciální rozhodnutí, která budou formovat morálku vaší postavy, tedy Mordreda. Můžete se tak rozhodnout, zda budete krutý tyran, či si trochu napravíte reputaci z minulého života a budete spravedlivým vůdcem. Každý styl vlády ovšem přináší své vlastní bonusy, tudíž se lze rozhodovat i podle toho. Reálné dopady těchto rozhodnutí z předběžného přístupu ovšem úplně nejdou poznat.

Tahy, výzbroj, mise

To posléze dává smysl, jelikož se zde dočkáváme pouhého zlomku obsahu, jenž nás čeká v plné verzi. V praxi tohle tvrzení znamená, že tu máme necelých pět hodin čistého času hraní. A na co se v nich můžeme z pohledu hratelnosti těšit? Inu, na ochutnávku dvou stavebních kamenů celé hry. Tím prvním a zcela jistě nejpevnějším a největším jsou jednotlivé mise, na které se vydáváte v partě až čtyřech postav, které ovšem nejde rozdělit, takže je třeba vždy chodit spolu v družině. Tyto mise následně představují menší lokace, po kterých se lze volně prohánět (za pomoci kliku myši, ale i s WASD) a nalézat různý loot v podobě kvalitnějších zbrojí i zbraní, s nimiž své svěřence můžete vybavit (avšak pouze mimo mise, ne přímo v nich). Navíc ještě budete natrefovat na speciální ohniště, u nichž je možné se částečně regenerovat.

Každá explorace však jednou končí, a to ve chvíli, kdy narazíte na nepřátele. V tu chvíli se přenesete do tahového bojového režimu, fungujícího tak, jak jsme z podobných her zvyklí. Svůj tah tedy nejdřív odehrajete vy se svými postavami a po vás až celá nepřátelská skvadra (případně naopak). Každá z postav pak oplývá určitým počtem akčních bodů, kdy posun o jedno políčko (ta jsou čtvercová) stojí jeden bod, zatímco útoky a další schopnosti mají předem určenou svou vlastní cenu (útok většinou 3-4 akční body). Z tohoto pohledu je tedy tento systém více podobný Divinity: Original Sin, než třeba X-COMu. S tím se pojí i skutečnost, že útok tah nekončí, takže dokud máte dostatek akčních bodů, můžete hrát co hrdlo ráčí. Navíc s těmito body jde různě taktizovat, jelikož si je lze šetřit i do dalších kol.

V misích budete prozkoumávat okolí a účastnit se tahových soubojů.

Útoky následně berou v potaz vaše postavení vůči nepříteli, tedy útok zezadu je účinnější než ten zpříma. Následný výpočet zranění pak záleží na několika hodnotách, jako je vaše zbroj, body zdraví, ale i vitalita. Rozdíl mezi body zdraví a vitalitou je takový, že body zdraví budete ztrácet jako první. Po jejich vyčerpání se přejde na vitalitu, jejíž snižování vám bojovníka oslabí i do dalších misí, tudíž ho musíte vyléčit v nemocnici. Také se ale může stát, že vitalita klesne na nulu, tudíž postava kompletně zemře, což sem přináší takové roguelite prvky, díky čemuž jsem si vzpomněl třeba na skvělou deskovku Tainted Grail, zasazenou do stejného světa. Pokud se vám však toto časté umírání nezamlouvá, můžete zvolit Story mód (pozn. ten byl slibován, ještě před vydáním předběžného přístupu, avšak nedorazil, nicméně ve vaší verzi už bude), kde je možné manuální ukládání, tudíž vám je leccos odpuštěno. Rozhodně ale kvituji, že zde nejsou žádná procenta úspěšnosti útoku, takže se trefíte pokaždé, přičemž se jen vypočítává poškození, což příjemným způsobem eliminuje zbytečnou frustraci z nepovedených útoků. Jinak ale boje patří do takového zlatého standardu, jenž je schopen zabavit. Určitě bych ale uvítal třeba nějaké efekty prostředí či elementů.

Kamelot, domov můj

Druhý pilíř hratelnosti se posléze odehrává mezi jednotlivými misemi na strategické mapě, kde lze dělat několik věcí. Tou první je vylepšování vašich charakterů, kdy jim kromě již zmíněného vybavení můžete nakoupit či upgradovat různé skilly, a to za bodíky, jenž získáte z jejich levelování (maximální level pro předběžný přístup je 5). Kromě toho ale také můžete vylepšovat Kamelot, tedy svůj hrad, který jste po králi Artuši přebrali. V něm za zlato a zdroje stavíte a upgradujete různé budovy (v early accessu jsou jen tři), které slouží k několika účelům. V hospodě tak nakoupíte nové vybavení, zatímco do nemocnice uložíte zraněné vojáky (to zase připomíná Darkest Dungeon). Na tuto funkci jsem osobně zvědavý a doufám, že v plné verzi bude tento prvek náležitě rozpracován. Také pak doufám alespoň v lehké přepracování uživatelského rozhraní, jenž na mě působí trochu těžkotonážním dojmem.

Na strategické mapě vylepšujete své svěřence i Kamelot.

To nás přivádí k samotnému předběžnému přístupu. Jak jsem předestřel, tak ten obsahuje skutečně pouhý zlomek obsahu plné verze, ale navíc musíte počítat s velmi hrubým technickým stavem, kdy označení verze 0.0.2 vám pravděpodobně dá krásný obrázek o tom, co máte čekat. Optimalizace zde tedy v podstatě neexistuje, tudíž pokud splňujete doporučené požadavky (RX 580 či GTX 1060; i7 4770k či Ryzen 5 1500 X; 16GB RAM), tak rozhodně neočekávejte plynulý chod, kdy vám snímkovací frekvence bude častokrát padat i klidně pod 30 FPS. Také se častokrát stává, že se ve hře rozbije nějaká základní mechanika (nelze otevřít truhlu, nelze zabít nepřítele, zaseknete se v bojovém režimu), což znamená, že musíte celý svůj průchod začít od znovu, jelikož ve většině případů mi nepomohlo ani nahrání hry. Dělání screenshotů pak na několik sekund (klidně i desítek) zasekne celou hru a animace jsou občas podivné. Zkrátka a jednoduše to je velmi hrubá verze, u níž budete mít štěstí, pokud ji vůbec budete schopni dohrát (osobně mám čtyři rozbité uložené pozice, s nimiž už nejde nic dělat).

Potenciál přítomen

Už kvůli tomu se aktuální koupě předběžné verze dá doporučit pouze lidem, kteří jsou na titul skutečně velice zvědaví a láká je samotné zasazení. Mohu ale říci, že jádro hry vypadá zábavně, přičemž potenciál tu jistě je. Jen je třeba, aby vývojáři na hře náležitě zapracovali, a to zřejmě bude ještě poměrně dlouhá cesta. Na jejím konci se ale můžeme dočkat zajímavého titulu, který by si mohli užít všichni fanoušci tahových RPG. Ale dopadnout to může i přesně naopak.

Early-Access si zakoupíte na platformě Steam.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama