Dojmy z hraní Last Train Home
Preview Last Train Home Článek Dojmy z hraní Last Train Home

Dojmy z hraní Last Train Home

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Windows PC

Ambiciózní strategie o československých legionářích.

Reklama

Brněnské studio Ashborne Games konečně představilo svou chystanou hru s názvem Last Train Home. Jde o real-time strategii s prvky managementu, která je zasazena do období první světové války. Nicméně nezaměřuje se na celý konflikt jako takový, ale na osud československých legionářů, kteří po říjnové revoluci a následném uzavření příměří mezi Ústředními mocnostmi a Ruskem uvízli právě na území budoucího Sovětského svazu, kde začala občanská válka mezi tzv. Rudou a Bílou armádou. Jediná cesta zpátky do vlasti vedla na východ kolem celého světa, a právě tuto pouť zažijeme ve hře Last Train Home.

Přestože nedílnou součástí je již zmíněný management, kdy jedete ve vlaku, staráte se o jeho opravu a o zdraví vašich vojáků, tento segment hry jsem si ještě nemohl vyzkoušet. Na akci Game Access však bylo k dispozici demo, kde se hráč mohl ujmout jedné z bojových misí.

Na začátek je třeba říct, že po grafické stránce vypadá hra na poměry žánru velmi pěkně. Stejně dobře na tom byl sound deign, jenž je u takových her pochopitelně další nedílnou součástí. Nejdůležitější je však samozřejmě samotná hratelnost. Mise, kterou jsem si mohl vyzkoušet, mě nejprve zavedla přes několik nepřátel do nedaleké vesnice.

K dispozici jsem měl malou skupinku čítající pouze 6 legionářů. Podobně jako v jiných hrách stejného žánru mají vojáci různé třídy, které se liší zbraněmi a speciálními schopnostmi. Standardní pěšák s puškou může udělat rychlý výpad do nepřátelských řad, medik umí vyléčit zraněné a granátník… no, samozřejmě házet granáty. Nutno ale říct, že právě granáty jsou možná až příliš silné a jednoduché na použití, jde o velmi snadný způsob, jak vyhladit celou nepřátelskou skupinku.

Házení granátů ale pochopitelně není jediný možný způsob útoku, větší část tvoří klasické střílení. Klíčový prvek je ve hře krytí, pokud se svými vojáky dostanete mimo něj, riskujete výrazné ztráty. Na druhou stranu, pokud chcete postoupit dál co nejrychleji, je samozřejmě nejlepší nepřátelské jednotky obklíčit. Na tom byla založena i hlavní mise, kterou jsem měl splnit. Cílem bylo ochránit již zmíněnou vesnici, vedly k ní ale dvě cesty. Zatímco na jednu jsem poslal vojáka s kulometem, aby ji bránil, s dalšími jednotkami jsem šel opravit most, abych se dostal druhou cestou přes řeku a nepřátele obklíčil.

Ovládání je v tomto ohledu velmi intuitivní, a přestože jsem na začátku dema měl k dispozici rozložení kláves, prakticky jsem ho nepotřeboval. Můžete vojáky označovat, vytvářet skupiny, zvolit požadovanou akci, zkrátka jak to znáte z jiných real-time strategií. Velmi příjemnou funkcí je také možnost kliknout na nepřítele a zjistit jeho zorné pole.

Zpátky však do akce. Zadaný úkol nebyl vůbec jednoduchý, nepřátelé měli výraznou převahu, ale s trochou chytré taktiky a štěstí se mi je povedlo porazit. Bylo to i díky tomu, že vám stačí zabít velitele dané skupiny, ostatní vojáci následně ztratí vůli bojovat a raději utečou. No a tím mise i celé demo končí.

Ačkoli jsem si mohl vyzkoušet jen poměrně krátký úsek, odešel jsem příjemně potěšený a na finální produkt se opravdu velice těším. Téma československých legionářů je minimálně pro mě a věřím, že i pro spoustu vás, velmi atraktivní a až trestuhodně nevyužito jak ve hrách, tak ve filmech.

Last Train Home vyjde ještě letos na PC. Hru si zatím můžete přidat do wishlistu na Steamu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama