Dojmy z hraní The Alters
Preview The Alters Článek Dojmy z hraní The Alters

Dojmy z hraní The Alters

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

„All by myselves.“

Reklama

11 bit studios jsou opravdu jedinečným týmem, jenž nedělá nic jiného než originální projekty, které klidně i definují zcela nový žánr. Už v červenci nás čeká druhý Frostpunk, ale nedlouho poté dojde také na The Alters, na kterém pracují především vývojáři This War of Mine. Pokud také někdo trpíte overthinkingem, budete tady jako doma. V Alters ale nad svými minulými volbami nemusíte jenom přemýšlet, neboť vás hra vezme na úžasnou pouť „Co by kdyby“, kde můžete změnit klíčová životní rozhodnutí a stát se alternativní verzí sama sebe.

Hra už vzniká poměrně dlouho a k dispozici zatím bylo několik trailerů, které vždy zaujaly hned na první pohled. Už brzy si však titul budete moct vyzkoušet i vy, od pondělí 10. června bude po 7 dní na Steamu k dispozici demoverze. Já k ní dostal předběžný přístup, a tak vám můžu přinést své dojmy.

V The Alters se vžijete do role Jana Dolskeho, který nikdy neměl v životě stabilní povolání, přišel o svou matku, kvůli finanční krizi peníze, a nakonec také svou životní lásku. Když už nevěděl co se životem, rozhodl se vypravit na expedici do vesmíru v rámci Projektu Dolly, jenž má za cíl na vzdálených planetách hledat vzácný prvek Rapidium. Ten dokáže masivně urychlit růst jakékoli organické hmoty, což by mohlo přinést konec hladomoru na Zemi.

Na cílovou planetu však musí posádka přistát nouzově a Dolski je jediný, kdo přežije. Jeho úkolem tak bude starat se o zdejší pohyblivou základnu, snažit se přežít, a co nejrychleji se dostat z planety pryč. Jenže je na to zcela sám a správu základy v jednom zvládnout nemůže… nebo ano?

Ale to předbíhám, nejprve bych se rád věnoval té klasičtější stránce hratelnosti, která v přibližně devadesátiminutovém demu převládá a skládá se v podstatě ze dvou částí. V té první se pohybujete po základně, staráte se o ni, stavíte nové sektory, vyrábíte důležité předměty či vaříte jídlo. Zároveň ale můžete vyrážet ven na průzkum. Pro stavění a výrobu budete potřebovat suroviny, a ty se samy nenasbírají, ať už jde o kov či organický materiál. Ovšem pozor, musíte si hlídat čas. V noci je na planetě velmi silná radiace, a tak je nutné se do té doby vrátit na základnu, stejně tak si musíte hlídat únavu.

Jak už jste asi pochopili, do velké míry se jedná o poměrně klasický survival, kde kombinujete průzkum a správu základny. I přestože jde ale o standardní mechaniky, je tato část velmi zábavná, byť samozřejmě nedokážu posoudit, jestli se po delším čase nestane repetitivní. Minimálně z počátku se nicméně budete cítit tak trochu jako Mark Watney v Marťanovi.

Ta nejzajímavější část každopádně přichází až ke konci dema, kdy Dolski zjistí, že může pomocí rapidia vytvořit alternativní verze sama sebe, a to tak, že změní svá klíčová životní rozhodnutí. Co kdyby zůstal ve svém domovském městě? Co kdyby pokračoval ve studiu na vysoké škole? A co kdyby se mu podařilo zachránit manželství? Všechny tyto klíčové události definovaly, kým se Jan nakonec stal. Ale pokud by svá rozhodnutí změnil, mohl z něj být úplně někdo jiný. Třeba technik, vědec, botanik… a právě takové lidi bude potřebovat, aby přežil.

V demu se setkáte pouze s jednou alternativní verzí, a to technikem. I přesto jsou ale konverzace s ním extrémně zajímavé. Samozřejmě vám z počátku příliš nevěří a je frustrovaný celou situací, v níž se ocitl. Postupně si k němu ale dokážete najít cestu, především skrz vzpomínky na mládí, které sdílíte. Je to každopádně jen malá ochutnávka toho, co nás čeká v plné hře, kde bude podle vývojářů prakticky nemožné udržet si dobrý vztah s každou alternativní verzí, protože jde povahově o velmi odlišné jedince.

Dialogy jsou skvěle napsané a kromě vážných témat nepostrádají ani dávku humoru. Povídat si navíc nebudete jenom se svými druhými já, ale také s člověkem z korporace, která vás sem vyslala. Nutno ale říct, že už od začátku působí docela podezřele, takže i tato příběhová rovina bude velice zajímavá.

Nejen příběh a dialogy jsou silnou stránkou The Alters. Hra také vypadá velmi pěkně na pohled, ať už stylizací, tak technickým zpracováním. A nezaostává ani velmi vydařené audio, jak po stránce zvuků, tak hudby, která perfektně dotváří atmosféru. Vyčíst tak zatím mohu snad jen některé slabší animace, především po stránce mimiky, a občasný traversal stuttering, jak už bývá v UE5 zvykem. Na druhou stranu tady nešlo o nic úplně hrozného.

Celkově jsem z The Alters po odehrání dema nadšený. Vysoká očekávání jsem měl už předtím, ale teď se na finální hru rozhodně těším ještě víc. 11 bit mě ještě nezklamali a myslím, že se to nestane ani tady. Pokud vás tenhle netradiční sci-fi survival zaujal, určitě si demo na Steamu vyzkoušejte.

Hra vyjde ještě letos, přičemž míří na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama