Game of Thrones: The Lost Lords - trable pokračují
Speciály Článek Game of Thrones: The Lost Lords - trable pokračují

Game of Thrones: The Lost Lords - trable pokračují

Martin Cvrček

Martin Cvrček

7

Druhá epizoda Game of Thrones od Telltale Games je konečně venku a my jsme si z ní odnesli řadu dojmů. Jak pokračuje příběh rodu Forresterů?

Reklama

Dojmy z hraní PC verze

Poslední dny jsou pro fanoušky Game of Thrones z produkce HBO poměrně přínosné. Nedávno jsme se dočkali prvního traileru na napjatě očekávanou pátou sérii seriálu a nyní máme před sebou druhou epizodu série od Telltale Games, na kterou jsme rozhodli podívat v samostatném článku. Dosud jsme měli ve zvyku hodnotit tituly od Telltale až po vydání poslední epizody, jinak řečeno jsme vždy recenzovali jen celou sérii. Po vzoru nedávného Life if Strange jsme však změnili přístup, a i když stále počítáme s recenzí kompletní série, ještě před ní vyjde několik dojmů, které se zaměří na jednotlivé epizody. Začínáme právě s druhou epizodou Game of Thrones a stejný postup aplikujeme také na Tales from the Borderlands a pravděpodobně na nadcházející Minecraft: Story Mode. Tolik na vysvětlenou a nyní již k samotné epizodě s podtitulem The Lost Lords.

Článek neobsahuje žádné spoilery, které by mohly narušit vaše následné hraní.

Kvarteto příběhů

Podobně jako v první epizodě, i tentokrát se dostanete do role hned několika postav spojených s rodem Forresterů. Stále tedy sledujeme příběh Miry Forrester, která je ve službách Margaery Tyrell v Králově přístavišti, a Gareda z rodu Tuttle, který pro změnu míří k Černému hradu pod Zdí. Nově můžeme sledovat také osudy Ashera Forrestera dosud žijícího ve vyhnanství mimo Západozemí a ještě jedné postavy. Její identitu ale nebudu prozrazovat, protože by šlo o významný spoiler. Příběhy čtyř hrdinů se však stále rozumně doplňují a každá postava dostane dost prostoru, na kterém se pomalu, ale jistě rozvíjí kompletní příběh rodu Forresterů a jeho konfliktu s rodem Whitehillů.

Nutno říct, že tentokrát už příběh více odsýpá. Nenabízí sice žádný šokující moment, který by se vyrovnal jistému incidentu v první epizodě, navíc se stále odvíjí dost pozvolna, ale přeci jen je již plynulejší, poutavější a začíná nabírat konkrétní směr. Což je vítaná změna oproti první epizodě, která byla leckdy až moc rozvláčná, ačkoliv to bylo samozřejmě způsobeno tím, že šlo o úvod do poměrně komplexního příběhu. Otázka skutečného vlivu vašeho rozhodování na události v příběhu je však i nadále poměrně diskutabilní, ale hádám, že odpověď na otázku, jak moc jsou vaše volby v případě Game of Thrones zásadní, se nejspíš dozvíme až v dalších epizodách.

Scénáristé přitom ani tentokrát nezapomněli na zakomponování postav známých ze seriálu. Vrací se Tyrion Lannister a již zmíněná Margaery Tyrell, tentokrát se objeví i Jon Sníh (nebo Jon Snow, pokud máte raději nepřeložené jméno). Všechny známé postavy samozřejmě nadále dabují seriáloví herci a hlasy Petera Dinklage, Natalie Dormer a Kita Harringtona jistě pozná každý, kdo při sledování seriálu dal přednost originálnímu znění před tím v mnoha směrech otřesným českým dabingem. Přitom ale platí, že výstup a vliv seriálových hrdinů je sice spíše sporadický, ale plné pochopení příběhu a všech souvislostí vyžaduje znalost seriálové předlohy. Minimálně souvislosti pasáží odehrávajících se na Černém hradě nemá neznalý hráč šanci pochopit.

Hratelnost a grafika? Klasika

Hratelnost se samozřejmě pořád nezměnila, takže očekávejte totéž, co znáte z první epizody a jakékoliv jiné série od Telltale Games. Míra quick-time eventů, volnějších pasáží s omezenou svobodou pohybu a rozhovorů je ale stále poměrně dobře vyvážená, takže pokud jste na styl hratelnosti od Telltale zvyklí, nudit se určitě nebudete.

Změny nečekejte ani od vizuálního stylu. Osobně ale musím říct, že se mi grafika Game of Thrones rozhodně zamlouvá. Pořád platí, že na screenshotech vypadá grafika obyčejně nebo dokonce podprůměrně, ale v pohybu je hned vše líbivější a stylovější. Zkrátka a dobře jde o netradiční podívanou a grafický styl, který velmi často připomíná olejomalbu, se opravdu povedl. Nemluvě o tom, že jde o jednoduchý, ale chytrý způsob, jak zamaskovat skutečnost, že se pod tím hezkým rozmazáváním prvků na scéně skrývá prehistorický, na dnešní poměry už celkem ošklivý vizuál enginu, jehož počátky snad sahají ještě k první sérii Sama & Maxe nebo dokonce dál do minulosti. Tvůrci ale tuhle skutečnost stále maskují víc než dobře a nadále spojují příjemné s užitečným. A dokud to s grafikou nepřeženou a na hru bude za běhu stále dobrá podívaná, nebudu mít nic proti tomu.

Iron from ice!

Druhá epizoda Game of Thrones tak nezklamala a troufám si říct, že je dokonce lepší než ta první. Pokud tedy patříte mezi příznivce seriálu nebo tvorby Telltale Games a první epizoda se vám zamlouvala, nemáte prakticky co řešit a můžete se směle vrhnout na další zhruba dvouhodinové sledování a ovlivňování ságy rodu Forresterů. Tak, a teď bychom poprosili Telltale o druhou epizodu Tales from The Borderlands. Kde to zase vázne?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama