Gotham City Impostors – dojmy z bety
Speciály Gotham City Impostors Článek Gotham City Impostors – dojmy z bety

Gotham City Impostors – dojmy z bety

Michal Maliarov

Michal Maliarov

5

Podívali jsme se na probíhající betu zajímavé online akce, která kombinuje Team Fortress, Battlefield a univerzum Batmana. Necháte si líbit?

Reklama

Dojmy z hraní bety na konzoli Xbox 360

Gotham City Impostors je možná trochu opomíjená hra, což je rozhodně škoda. Již od samotného oznámení na ni hráči neviděli nic jiného, než kombinaci všemožných již existujících titulů, která se nejspíše nepovede. Po aktivní účasti v probíhající betě však musím konstatovat, že všechny prvky dávají překvapivě smysl a originální parodický přístup hře nesmírně sedne. A co je nejdůležitější, bezvadně se to hraje.

Chráníme co se dá

Přitom z prvního pohledu se nejedná o nic světaborného a většina zajímavostí vyplave na povrch až časem. To, co udeří do obličeje hned z počátku, jsou vtípky a narážky, což rozhodně vítám. V betě začnete tréninkem, kde vás během chvilky rádoby šéf týmu naučí vše podstatné, co musíte o válce mezi fanoušky Batmana a Jokera vědět. Dozvíte se, že nyní patříte do unikátního spolku supertajných agentů, kteří chrání Gotham před zločinci všeho druhu, když sám Batman není po ruce. Po tréninku se již pustíte do samotných bojů a dostanete samozřejmě možnost hrát i za zločince. Ale popořadě.

V betě byly bohužel přítomny pouze dva módy, Fumigation a Psych Warfare. První je kombinací toho nejlepšího z Battlefieldu, konkrétně módu Conquest. Po mapě jsou roztroušeny tři kanystry, které musíte převzít a udržet. Pokud váš tým drží minimálně dva, druhý ztrácí body. Jakmile body dojdou, spustí se chemický útok a nepřátelský tým natáhne bačkory. Jednoduché jak facka, že? Druhý mód už je o něco komplikovanější, ve svém základu se ale stále jedná o velmi oblíbený Capture the Flag. V zásadě musíte popadnout baterie a zasouvat je do demoralizérů, který nepřátelský tým na chvíli zblbnou. Po několika kolech navíc zcela odrovnají. Psych Warfare již vyžaduje o něco více taktiky a týmové souhry, stále se ale jedná o velmi jednoduchý úkol.

Jak tedy vidíte, nejedná se o žádnou velkou novinku. City Impostors ale bodují především v celkovém stylu a malých, uzavřených prostranstvích (tedy ve srovnání s jinými multiplayerovými tituly), kde se do sebe pustí týmy s maximálním počtem 6 na 6. Beta nabízela opět pouze dvě mapy, malou městskou čtvrť a zábavný park. Obě jsou však dostatečně variabilní a přitom malé a účelné, že si jejich zákoutí ihned zapamatujete a budete přesně vědět, kde co máte dělat. Celkový zážitek tedy staví především na parodickém designu a rychlé akční zábavě, na kterou si nemusíte dlouho zvykat.

Od vlasů až po malíček

Velkým lákadlem titulu je bezesporu maximální míra přizpůsobení vaší postavy. Každý hráč má totiž tzv. Karty Identity, což je takový osobní profil ve hře. Nejen, že si můžete postupně upravit svůj hlas a urážlivou hlášku, kompletní vizáž či malbu na vaší kartě (něco jako psí známky v Gothamu), editor jde ale mnohem dále. Není tak problém kompletně si přizpůsobit arzenál a další inventář přesně podle sebe.

V základu nese postava dvě zbraně a dva dodatečné bonusy. Je zcela na vás, zda zvolíte těžký kulomet a brnění, nebo bazuku se třemi raketami a plachtící kápi, abyste se rychle vznášeli nad bojištěm. Kombinací je opravdu, ale opravdu mnoho a v editoru se může hráč vrtat dlouhé hodiny, aniž by vůbec vkročil do hry samotné. Veškeré vaše náčiní je navíc vtipně vyvedeno ve stylu „udělej si sám“, z čehož bude mít každý kutil ohromnou radost. Nechybí ani vyloženě praštěné výmysly, o jejichž odhalování vás tu samozřejmě nebudu okrádat.

Kromě vlastního stylu v arzenálu nesmí chybět ani výběr správné třídy a specifikací pro svoji postavu. Preferujete rychlého útočníka? Pak se připravte na to, že vám stačí jedna kulka. Vsadíte na nabušeného hromotluka s raketometem? Pak něco vydržíte, ale budete pomalí jako šnek. Pak mu navíc přidáte pisklavý hlásek a máte zaděláno na výtlem pokaždé, když něco pronese. Díky podrobnému nastavení se tak mapy zaplňují unikátními hráči, kteří skutečně vynikají jak po designové, tak aktivní stránce.

Každá maličkost ale něco stojí a body jsou rozdělené do několika kategorií. Body dostáváte ve hře takřka za všechno, pokud ale chcete opravdu uspět, musíte se snažit a plnit úkoly, bránit kolegy a zaujímat důležité opěrné body na mapě. Teprve pak se body budou sypat, vaše úroveň se bude zvyšovat a s tím budete odemykat i nové možnosti (nemyslete si, že polezete do editoru hned ze začátku). Zcela nezávisle vám budou přibývat také mince, které jsou vhodné jen a pouze v editoru oblečení a fešných ohozů. Jak jste již pochopili, hra vás nutí hrát a být aktivní, což se jí rozhodně daří. A co více, daří se jí to velmi nenuceně a přitom účelně, což se zdaleka nedá říci o každé multiplayerové hře.

Co si počnu?

Jak jsem již podotknul na začátku, tempo je svižné a hektické, na taktiku povětšinou není čas a vše se velmi podobá konkurenčnímu Team Fortress 2. Oba tituly ale mohou skvěle koexistovat, protože jsou si i přes své podobné stránky na míle vzdáleny. Hra navíc jen tak neomrzí a než se vůbec někam dostanete, uplyne minimálně 25 úrovní a hodně hodin zábavy. I poté je ale stále co vylepšovat a nakupovat, peníze totiž tečou opravdu pomalu.

Je těžké strávit hodiny u bety, ve které jsou v zásadě přítomny jen ohryzané kousky zábavy z plné verze. Gotham City Impostors se to ale podařilo a pokud bude výsledná hra nabízet ještě více map, módů a ztřeštěné zábavy, nevidím nejmenší důvod, proč se o ni nezajímat. Tak zábavnou multiplayerovou taškařici jsme tu totiž už nějakou dobu neměli.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama